Mikron Tool CrazyDrill Flex

Tiesitkö, että on olemassa halkaisija-alueeltaan 0,1–2,0 mm kovametallipora, joka on taipuisa, tehokas ja jopa 50 x d pitkä? Mikron Tool CrazyDrill Flex täyttää nuo kaikki ominaisuudet ja on todellakin ainoa lajiaan.

Mikron Toolin CrazyDrill Flex on patentoitu kovametallipora, jolla voi porata terästä, ruostumattomia teräksiä ja titaania jopa 50 x D:n syvyyteen asti. Porassa käytettävä joustava kovametalli on suunniteltu materiaalin valmistajan ja Mik­ron Toolin yhteistyönä, joten kyseistä materiaalia ei ole saatavissa mistään muualta. Se on erittäin taipuisa kärjen ja varren välissä olevan pitkän ”jousto-osuuden” ansiosta ja tämä takaa poraamisen luotettavuuden vaativissakin olosuhteissa.

CrazyDrill Flex porat ovat saatavana halkaisija-alueelle 0,1–2,0 mm. Versioissa 20 x d ja 30 x d (teräs ja titaani) ei ole integroituja leikkuunestekanavia. Halkaisijaltaan näin pieniin poriin ei ole saatavana varsinaista läpijäähdytystä, mutta 50 x d -versiossa ja ruostumattomalle teräkselle tarkoitetun 30 x d -version (CrazyDrill Flex SST-Inox) varressa on leikkuunestekanavat, joita pitkin leikkuuneste osuu mahdollisimman hyvin työstö­prosessin ytimeen antaen parhaan mahdollisen jäähdytyksen sekä voitelun jo 15 bar:n leikkuunesteen paineella.

CrazyDrill Flex:n integroidut nestekanavat.

CrazyDrill Flex on erinomainen pora kokoluokassaan, kun halutaan pienten reikien syväporaukseen varmuutta ja tehokkuutta. Swiss Type -sorveissa yleensä on haasteellista kellottaa pilottipora ja syvänreiänpora niin tarkasti samaan keskiöön, mitä normaali täyskovametallipora vaatii. Tällöin pienten alle 2 mm:n reikien syväporaus ei ole mahdollista perinteisellä täyskovametalliporalla, koska se menee poikki hyvin herkästi. HSS- ja kanuunapora antavat hieman joustoa paikoituksessa, mutta ne ovat verraten hitaita ja varsinkin HSS-pora lähtee herkästi poraamaan vinoon alkureiästä huolimatta. CrazyDrill Flex pystyy poraamaan suoraa reikää jopa 50 x d -syvyyteen asti, vaikka alkureikään nähden keskeisyyspoikkeama olisi jopa 40 %.

Tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia poran vakaan toimivuuden kannalta ovat materiaali ja sen patentoitu ydinrakenne, muuttuvanousuinen lastu-ura sekä tietysti pinnoite.
CrazyDrill Flex -poraa varten kehitetty hienojakoinen kovametalli on erittäin kulutuskestävä ja eritoten lämpöshokkeja kestävä materiaali. Sen vuoksi se täyttää leikiten terästen, titaanin, ruostumattomien sekä lämmönkestävien terästen poraukselle asetettavat vaatimukset.
Halkaisijaltaan porakärkeä pienempi joustava varsi on myös huomattavasti vahvempi verrattuna poraan, jossa lastu-ura on koko pituudellaan.

CrazyDrill SST-Inox -poran muuttuva­nousuinen ainutlaatuinen geometria on patentoitu. Se takaa lastujen katkeamisen ja niiden tehokkaan poistumisen lastu-urasta. Kärjen geometria on suunniteltu erityisesti takaamaan poraamisen varmuus, poran itsekeskittäminen sekä erinomainen lastunhallinta. Kärjen geometria taittaa lastun kahteen suuntaan, jolloin myös ruostumattomien terästen lastu katkeaa erittäin tehokkaasti. Tämän geometrisen ominaisuuden ansiosta poraaminen vaatii tavallista vähemmän syöttövoimaa, mikä on erittäin merkityksellistä pienillä halkaisijoilla poran kestävyyden kannalta.


Huippulaadukas eXedur RIP -pinnoite on lämmön- ja kulutuksenkestävä. Se estää erittäin tehokkaasti irtosärmän muodostumisen ja vähentää kitkaa edistäen tehokasta lastunpoistoa. Tämän ansiosta nämä porat kestävät käytössä pitkään.
CrazyDrill Flex:n käytössä on hyvä huomioida muutamia seikkoja, jotta poraaminen sujuu tehokkaasti ja luotettavasti. Vaikka pora kestää 40 %:n keskeisyyspoikkeaman, niin halkaisijaltaan näin pienissä porissa teränpitimen laatu nousee korkeaan rooliin. On suositeltavaa käyttää esimerkiksi lämpökutiste- tai hydrauli-istukkaa, jotta pyörimiskeskeisyys on mahdollisimman hyvä. Alkureikäporan käyttö on välttämätöntä, mutta sen jälkeen voi käyttää suoraan esimerkiksi 50 x d -poraa ilman välikokoja.

Lastu-ura on vain kärjessä, joten reikä tulee porata pumppaamalla. Ensimmäinen poraus on syvyydeltään luokkaa 2–3 x d ja seuraavat 0,5 x d. Poran ulosvedossa ei ole suositeltavaa ottaa poraa kokonaan pois reiästä, vaan jättää kärki reiän ohjaukseen. Leikkuunopeus esimerkiksi ruostumattomissa teräksissä on luokkaa 20–50 m/min ja syöttö 0,01–0,06 mm/rev. Lopullisiin työstöarvoihin vaikuttaa materiaalin lisäksi myös poran halkaisija, joten lähtöarvot on hyvä katsoa Mikron Toolin virallisen maahantuojan Suomen Terätuonnin koulutettujen myyjien kanssa.

CrazyDrill Flex:n käyttökohde.
CrazyDrill Flex:n joustavuus on lähes käsittämätön.

Suomen Terätuonti Oy
myynti@stt.as
www.suomenteratuonti.fi