Muoviura Oy investoi kapasiteettiin

Muoviura Oy jatkaa investointeja tuotantotekniikkaan. Yrityksen Viron tehtaan kapasiteetti laajeni suomalaiselta maahantuojalta Rensi Oy:ltä hankitulla uudella isolla 5-akselisella Excitech CNC-koneella.

Lisää tehokkuutta työvaiheisiin lukuisten eri muovituotteiden valmistuksessa

Muoviura Oy:n toimitusjohtaja Tom Lindholm kertoo, että he ovat muovin materiaali- ja muovaustekniikan pioneereja.
– Muoviura on jo perustamisestaan 1967 lähtien keskittynyt muovin tukkuritoiminnan lisäksi valmiiden muovattujen ja koneistettujen muoviosien asiakaskohtaisiin ratkaisuihin. Tavoitteena on parantaa muoviosien käyttöä eri ratkaisuissa. Muoviuralla on käytössään alan johtava suomalainen sekä maailmanlaajuinen materiaali-, suunnittelu- ja muovaustekninen osaaminen, jonka ainoa tavoite on tuottaa asiakkaalle paremmin myyvä tuote, Lindholm kertoo.

Muoviuran toiminnan kulmakivenä on lisätä asiakkaan tuotteen kilpailukykyä auttamalla sen ulkonäön ja toimivuuden parantamisessa. Muoviura suunnittelee asiakkaan kanssa teknisesti, toiminnallisesti ja visuaalisesti vahvat muoviset komponentit, joilla heidän tuotteensa erottuu edukseen massasta.
Asiakkaan tuotteen materiaaliksi valitaan loppukäyttöön parhaiten sopiva materiaali. Muoviura tekee itse muotit testausta ja tuotantoa varten, ja valmistaa osat tehokkaasti sarjatyönä.
– Avainasioita ovat asiakkaidemme tarpeiden ymmärtäminen, oma erikoisosaamisemme sekä jatkuva kehittyminen. Muovi­ura toimittaa tuotteita laaja-alaisesti kotimaahan sekä vientiin teollisuuden eri aloille, toteaa Lindholm.


Monipuoliset vaatimukset

Muoviura asetti hankittavalle jyrsintäjärjestelmälle monipuoliset vaatimukset. Tärkeimmät ehdot olivat valmistusnopeus, tarkkuus ja kyky siirtyä erilaisista materiaaleista, paksuuksista ja asetuksista toiseen mahdollisimman nopeasti. 1,3 m Z-liikkeen omaava 5-akselikone laajentaa mahdollisuuksia tehdä korkeampia ja isompia kappaleita kuin aikaisemmin ja koneen piti olla myöskin niin tukeva, että sillä voidaan tehdä muovausmuotit ja avausjigit muovattujen kappaleiden koneistuksen lisäksi.
Luonnollisesti itse leikkaustapahtuman toistotarkkuus ja tehokkuus olivat olennaisia tekijöitä, kuten myös toimintavarmuus ja luotettava huolto.


Kokemus ja valinta

Muoviura Oy:lle oli luontevaa ottaa yhteyttä Rensiin, joka on tunnettu ohjelmistojen ja työstökoneiden toimittaja. Rensi on myös tuttu nimi Suomen markkinoilla, ja yritys on toimittanut aiemminkin useamman jyrsinkoneen ja 5-akseliohjelmistoja Muoviuralle.

– Tiukoista kriteereistä johtuen päädyimme tekemään erittäin laajat koeajot lähestulkoon kaikilla meillä käytössä olevilla materiaaleilla. Koeajojen tulokset olivat hyvät, Lindholm kertoo.
– Lisäksi kävimme katsomassa Suomessa asiakkaalla käytössä olevaa Excitech 5-akselikonetta. Valintaprosessin ja testauksen yhteydessä huomattiin, että uusi laite täyttää odotukset ja siksi Muoviura voi tarjota muotti- ja leikkuukapasiteettia turvallisesti asiakkailleen.
– Elokuun lopussa asennetun Exci­tech 5-akselisen jyrsinkoneen hankinta on ollut keskeinen tekijä Muoviura Oy:n tehtaalla tänä vuonna, kun olemme hakeneet varmuutta ja käsittelykykyä. Investointi on satsaus tulevaisuuteen. Nyt kun prosessit ja laitteet ovat kunnossa, olemme iskussa tulevaisuudessakin, päättää Lindholm.

Kuvasta saa käsityksen 2 x 3 m 5-akselikoneesta. Toinen oikealta yrityksen perustaja Stig Lindholm.