Enne on nyt Tremec ja yhdessä Alvarin Metallin kanssa vahva konepajakokonaisuus

Pitkät ja hienot perinteet omaava tamperelainen Konepaja Enne Oy on viime vuoden joulukuusta alkaen jatkanut toimintaansa Konepaja Tremec Oy nimellä. Yritystä luotsaavat eteenpäin Alvarin Metallin toisen sukupolven Arttu Alvari ja Enteenkin aikana yrityksessä toimineet Mika Väntsi ja Sami Lindell. Arttu Alvarin mukaan yritysten toiminnot täydentävät oivallisesti toisiaan: synergioita hyödyntämällä pystytään tarjoamaan entistä kilpailukykyisemmin ja nopeammalla reagointikyvyllä asiakkaiden tarpeisiin vankalla konekannalla yhteensä noin 160 työntekijän voimin.

Muodostunut voimakaksikko Konepaja Tremec ja Alvarin Metalli omaa yhteensä huikeat yli 100 vuotta perheyritys­historiaa. Alvarin Metallin kasvutarina on hieno, sillä Milleniumin aikojen parin miljoonan euron liikevaihtoluvut ovat kasvaneet tämän päivän 18 miljoonaan euroon. Kun tähän lukuun ynnää Tremecin reilun viiden miljoonan liikevaihtoluvut, kokonaisuudesta muodostuu yli 23 miljoonan liikevaihto. Nämä lukemat saavutetaan Tampereella Tremecillä 47 ja Karviassa Alvarin Metallissa 110 työntekijän voimin.
– Tremecin asiakkuudet ja konekanta täydentävät Alvarin Metallin tarjoamaa kokonaisuutta muun muassa karusellisorveilla sekä vaakasorveilla. Tremecillä on myös hyvä ja järeä särmäys- ja mankelikapasiteetti, kertoo toimitusjohtaja Arttu Alvari.

Tremecin ja Alvarin Metallin palvelutarjontaan kuuluvat hitsatut ja koneistetut osat nyrkin kokoisista useita kymmeniä tuhansia kiloja painaviin kappaleisiin kokoonpantuna käytännössä kaikille materiaaleille.


Yksi kokonaisuus

– Alvarin Metallia ja Termeciä hoidetaan yhtenä kokonaisuutena, jossa Alvarin Metallin töitä tehdään Tremecillä ja päinvastoin. Näin kapasiteetin hallintaa voidaan resursoida asiakkaan eduksi paremmin, sillä suurin osa töistä sopii kumpaankin yritykseen tehtäväksi. Olemme näin jo toteuttaneet isoja töitä, jossa osa on tehty Alvarin Metallissa ja osa Tremecillä. Jatkossa tulemme hyödyntämään synergioita entistä enemmän. Näin pystymme toteuttamaan isompia kokonaisuuksia entistä tiukemmin läpimenoajoin, suunnittelee Alvari.
– Perusasiat pysyvät Tremecillä samoina kuin Enteen aikoihin, mutta tuotantoa kehitetään ja nykyaikaistetaan sekä panostetaan entistä enemmän asiakaspalveluun. Tremecillä on käytössään sertifioitu johtamisjärjestelmä ISO 9001 ja kuten Alvarin Metallissa on jo, myös täällä Tampereella tullaan sertifioimaan myös ISO 3834 ja 14001, raottaa Alvari suunnitelmia.


Koneistus, hitsaus, pintakäsittely ja kokoonpano omissa käsissä

– Palvelutarjontaamme kuuluvat hitsatut ja koneistetut osat nyrkin kokoisista useita kymmeniä tuhansia kiloja painaviin kappaleisiin kokoonpantuna käytännössä kaikille materiaaleille. Karviassa nämä voidaan pintakäsitellä omassa maalaamossamme, jota tulemme entistä enemmän hyödyntämään myös Tampereella Tremecillä valmistettuihin kappaleisiin. Tampereella on paremmat resurssit kirkkaan tekemiseen, joten silläkin sektorilla tekemisemme vahvistuu, iloitsee Alvari.


Ammattiosaamista kahdessa vuorossa laatukoneilla

Karviassa Alvarin Metallin koko tuotanto pyörii kahdessa vuorossa. Tampereella toista vuoroa hyödynnetään vasta koneistustöissä.
– Meillä on laaja ja laadukas konekanta ja henkilökunnalla hyvä ammattitaito. Hyvä ammattitaito onkin ratkaiseva tekijä. Kun samasta talosta löytyy osaaminen sekä koneistukseen että hitsaamiseen, niin tuotteiden järkevin ja tehokkain valmistettavuus varmistetaan sekä hitsauksen että koneistuksen kannalta parhaiten. Kun kokonaisuus on saman katon alla, varmistetaan myös hiljaisen tiedon siirtyminen talon sisällä, arvioi Alvari ja jatkaa: – Uusien osaajien löytäminen on tälläkin alalla haaste, mutta meillä on korkean ammattitaidon omaava 160 työntekijän arsenaali.


Alvarin Metallissa toteutetun 2 000 m2:n laajennuksen jälkeen Karviassa on kaikkiaan 8 000 m2 tuotantotilaa. Uudessa tuotanto­tilassa urakkansa on aloittanut myös uusin investointi, Vossi Group Oy:n toimittama uusi huippumoderni Fermat WFT13R CNC-avarruskone.Kehitystyö jatkuu

Tremecillä ja Alvarin Metallilla on pääosin eri asiakkaista muodostuva muutamien kymmenien asiakkaiden asiakaspohja, mutta noin 70 % liikevaihdosta tulee alle kymmeneltä asiakkaalta. – Pyrimme olemaan aktiivisia asiakkaiden töiden valmistettavuuden kehittämisessä, miten työt olisi paras toteuttaa. Olemme aina olleet tässä aktiivisia ja jatkossa pyrin itse keskittymään tähän entistä enemmän ja organisaatiossa muut hoitavat päivittäiset tehtävät. Kaikki asiat eivät voi enää tämän kokoisessa kokonaisuudessa mennä omistajan käsien kautta, ja vastuuta onkin jo siirretykin varsin onnistuneesti organisaatiolle. Ihmiset ottavat hyvin vastuuta, kun siihen annetaan mahdollisuus.

Kehittämiseen on muutenkin Alvarin yritysten kohdalla panostettu. Karvialle tuotantotilat laajenivat 8 000 m2:iin 2 000 m2 laajennuksen myötä. Tampereella tuotantotiloja noin 4 000 m2. Myös konekantaan on satsattu, uusimpana investointina Vossi Group Oy:n toimittama uusi huippumoderni Fermat WFT13R CNC-avarruskone. Koneen liikkeet ovat X = 4000, Y = 3000, Z = 2000, V = 700 (RAM) ja W = 800 mm (pinooli) sekä pöytä on 2000 × 2400 mm, 20 tonnia. Lisävarusteina on mm. UHAmi 41 kW 0,001° kulmapää, 96 työkalun automaattinen robottityökalunvaihtaja sekä 70 bar läpikaranjäähdytys.

– Tremec ja Alvarin Metalli jatkavat omina yhtiöinään, mutta yritysten välistä yhteistyötä tullaan tiivistämään, jotta synergiaedut saadaan hyödynnettyä maksimaalisesti. Laatuorganisaatio tulee yhdistymään ja toki hankintoja sekä ostoja tullaan keskittämään. Tällä hetkellä on hieman epävarmat ajat, mutta töitä on riittänyt mukavasti, mutta esimerkiksi sorvauskapasiteettia olisi tarjota enemmänkin tehtäväksi. Tulevaan katson positiivisin mielin: asiakas voi tilata meiltä kummankin luukun kautta saaden molempien yritysten muodostaman kokonaisuuden käyttöönsä, päättää Alvari.


– Tremecin ja Alvarin Metallin tarjoama kokonaisuus ja synergiaedut päätyvät asiakkaidemme eduksi, kun kahden vahvan yrityksen laaja ja laadukas konekanta ja 160 ammattilaisen kapasiteetti voidaan resursoida maksimaalisen tehokkuuden aikaansaamiseksi, kertoo toimitusjohtaja Arttu Alvari.

Konepaja Tremec Oy ja
Alvarin Metalli Oy

Arttu Alvari
toimitusjohtaja
puh. 040 754 0388
www.tremec.fi www.alvarinmetalli.fi