Nyt myös 5-akselikoneistusta kolmella DMG MORI:lla – Eskomatic huikealla investointitahdilla kymppikerhoon

Siinä missä moni muu yritys kiristeli kukkaronsa nyörejä koronavuonna 2020, Eskomatic Oy investoi viiteen uuteen työstökoneeseen. Ja investointitahti on jatkunut hurjana myös tänä vuonna: yrityksen arsenaali vahvistui jälleen neljällä huippulaadukkaalla työstökoneella, joista kaksi sijoitettiin upouudelle 800 m2:n laajennusosuudelle. Huikean investointitahdin siivittämänä Eskomatic on kasvattanut liikevaihtonsa yli 10 miljoonaan euroon.

5-askelivoimaa kolmen identtisen koneen voimin. Uuteen halli­osuuteen istutettiin kaksi viime vuonna hankittua ja tänä vuonna rivistöön saatu DMG MORI DMP 70.

Laajennuksia Eskomatic on tehnyt tontilleen Turussa useampia ja viimeisen juuri valmistuneen 800 m2 hallilaajennuksen jälkeen yrityksellä on käytössään tuotantoneliöitä noin 4000. Neljästä tänä vuonna investoidusta uudesta koneesta kaksi on sijoitettuna uuteen tilaan: viisiakselinen DMG MORI DMP 70 istutettiin kahden viime vuonna hankitun identtisen koneen viereen ja pystykarainen työstökeskus ­
Brother Speedio R450X2 kolmen varttuneemman veljensä rinnalle.
Kaksi muuta tänä vuonna hankittua konetta ovat mallia Nakamura NTY-3-150 varustettuna FMB Turbo 5-65 -tangonvaihtomakasiinilla. Näitä kombinaatioita yrityksellä on nyt kolme, kaikkiaan rivissä on nyt seitsemän Nakamuraa. Kokonaisuudessaan työstökoneiden määrä vahvasti teknologia­orientoituneen Pauli Eskolan yrityksessä hipoo neljääkymmentä.


Uusien koneiden insinööripornoa

Eskola kehuu varauksetta viimeisimpiä hankintojaan. – Brother Speedio R450X2 on järkyttävän nopea, se tikkaa kuin ompelukone pieniä kevyitä kappaleita. Tämä uusi Brother on äärimmäisen nopea, karakierrokset ovat 16 000 ja pikaliikkeet ovat huikeat. Revolverityyppinen työkalunvaihtaja kruunaa lastusta lastuun ajan ollen erittäin nopea verrattuna makasiinityyppiseen työkalunvaihtajaan. Ja kun koneessa on pyörähtävä palettipöytä, kone käy myös sinä aikana, kun vaihdetaan uutta kappaletta kiinnittimeen.

– Nakamura NTY-3-150 on ihan hemmetin hyvä kone ja nyt näitä firman luottopakkeja meillä on kolme. Se on kuin peto ja äärimmäisen tehokas alle 65 mm:n tangosta tehtävien monipuolisten koneistus­osien valmistuksessa. Kaksi karaa ja kolme revolveria, joissa jokaisessa Y-akseli antaa valtavasti mahdollisuuksia valmistusprosessin lyhentämiseen. Tangonvaihto hoituu FMB Turbo 5-65 -tangonvaihtomakasiinilla, joten automaatioaste pysyy korkeana, kehuu Eskomatic japanilaisen Nakamuran tehokkuutta.

Automaatioasteen nostoon Eskomatic on muutoinkin panostanut, mm. kolmen Universal Robotsin yhteistoimintarobotin hankinnan myötä.

Viisiakselirintamalla Eskomatic vahvistui kolmannella DMG DMP 70 -koneella. DMP70 on korkean tarkkuuden ja tuottavuuden 5-akselikone pienille kappaleille. Kone on erittäin dynaaminen, josta kertoo < 1,6 s lastusta lastuun -aika sekä jopa 1,7 g:n kiihtyvyys. Eskomaticin investoima DMP70 on optimoitu kattavilla varusteilla mm. 25-paikkainen työkalumakasiini, 24.000 rpm kiertävä kara sekä 40 barin korkeapainejärjestelmä. Tulevaisuutta silmällä pitäen nämä kaikki 5-akseliset ovat lisäksi varustettu automaatioliitynnällä, jolloin kone voidaan helposti liittää robottisoluun. Koneissa on myös työkalun mittalaite ja probekosketusanturi, jotka ovat tärkeitä ominaisuuksia miehittämättömässä ajossa, kun kappale pitää pystyä toteamaan hyväksi ilman operaattorin läsnäoloa. – En ole löytänyt yhtään vastaavaa 5-akselikonetta kuin DMP 70 – niin nopeaa ja niin nopealla työkaluvaihdolla, arvioi Eskola.

– Meidät tunnetaan vahvana hienomekaanisen työstön osaajana ja nyt DMP 70 -koneiden myötä hallitsemme myös 5-akselityöstön protokappaleista lähtien. Lisääntyneellä Mastercam-osaamisellamme pystymme hyödyntämään näiden huippukoneiden tarjoamat mahdollisuudet, vakuuttaa Eskola.

Uuteen halliin istutettiin myös komea Brother-kvartetti, joista uusimpana veljenä tänä vuonna hankittu Brother Speedio R450X2.


Kymmenen miljoonaa rikki maailman parhailla ratkaisuilla

Eskomatic Oy on Pauli Eskolan johdossa edennyt lähivuodet jättiharppauksin. Voimakkaalla investointitahdilla viimeisimpään ja parhaaseen koneteknologiaan sekä Lean-filosofiaa noudattaen vuoden 2017 liikevaihto 6,2 M€ on kasvanut tämän päivän yli 10 miljoonan euron tasoon. – Hyvältä näyttää myös jatkon suhteen. Tällä hetkellä tilauskantamme on ennätyksellinen ja ­asiakkaillamme on hyvät näkymät aina ensi kevääseen saakka, katsoo Eskola tulevaan.

– Asiakaskuntamme on erittäin laaja-alainen edustaen monipuolisesti eri segmenttien kone- ja laitevalmistajia, joista 10 suurinta muodostaa noin 90 % liikevaihdostamme. Tämä laaja asiakaspohja on tärkeä asia meille – suhdanteiden vaihdellessa useat eri tukijalat vakauttavat etenemistämme. Monipuolinen asiakaskunta näkyy tuotannossamme: materiaaleja käsittelemme laidasta laitaan ja olemmekin kaikkiruokaisia koneistuksen suhteen.

– Etsin koko ajan maailmalta parhaita ratkaisuja. Jos löydän jonkun teknologian, joka on parempaa kuin meillä, olen kiinnostunut ja tutkin sen hyvin tarkkaan. Valitsen aina parhaan tarjolla olevan ratkaisun. Jos hankintaprosessin loppusuoralla on kaksi samankaltaista konetta, joista toisen käytettävyys ja tehokkuus on parempi, valitsen sen, vaikka se olisi hankintahinnaltaan kalliimpi. Kalliimpi kone maksaa kuitenkin aina itsensä takaisin. Mikäli paneutuu takaisinlaskentaan, asia on selvä, avaa Eskola ajatusmaailmaansa.


Haasteena työvoiman löytäminen

– Meillä on nyt 70 huikeaa osaajaa täällä toteuttamassa tällaisen teknologiaan hurahtaneen yrittäjän unelmaa, mutta osaajia haemme aktiivisesti lisää, sillä pullonkaulana on tällä hetkellä työvoiman saanti. Olemme onnistuneet löytämään uusia osaajia muun muassa alanvaihtajista. Naisiakin olemme saaneet ilahduttavan paljon työntekijöiksemme – nyt heitä on jo noin 15. Mutta uusia osaajia kaivattaisiin lisää kasvavaan joukkoomme. Jos haluat olla aallonharjalla, kehittyä ja kehittää toimintaamme esimerkiksi CNC-koneistajana tai Mastercam- tai 5-akseliosaajana, tervetuloa meille töihin. Tarvetta olisi myös koneistuksesta kiinnostuneista insinööriopiskelijoista, sanoo Eskola.

800 m2 uusi hallilaajennus, johon keskitetään lähinnä koneistus- keskukset ja näin saadaan aiempiin tiloihin lisätilaa monitoimisorveille. Uuteen tilaan sijoittuu myös mittahuone, jossa mittauksia tehdään kahdella Zeiss-koordi- naattimittauskoneella. Uusista tiloista löytyy myös mm. huollolle oma huone varaosavarastoineen.


”Parannettavaa löytyy aina”

Tilalaajennuksen ja Eskomatic Oy:n poik­keuksellisen, jopa aggressiivisen, investointimäärän jälkeen voi perustellusti kysyä: vieläkö löytyy parannettavaa? – Parannettavaa on. Mitä enemmän tutkitaan, sitä enemmän huomataan, mitä voi parantaa ja kehittää. Puhumme Kaizenista ja Lean Poka Yoke on meidän DNA:ssa. Mietimme, mikä tässä seuraavassa hommassa voisi mennä pieleen, pohtii ­Eskola.

– Haluamme olla visiomme mukaisesti parasta kansallista tasoa edustava toimija ja asiakkaillemme ensisijainen kumppani. Meillä on erinomainen konekanta ja äärimmäisen hieno henkilökunta niin ikään hienoa asiakaskuntaamme palvelemaan. Isojen investointiemme myötä olemme entistä parempi kumppani ja 5-akselikoneistuksen myötä myös aiempaa kokonaisvaltaisempi, päättää Eskola.

Eskomatic Oy
Pauli Eskola
toimitusjohtaja
puh. 040 704 7437
www.eskomatic.fi

Koneistaja Markus Oja, toimitusjohtaja Pauli Eskola ja Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy:n asentaja Tuomas Pöyry kahden uuden FMB Turbo 5-65 -tangonvaihtomakasiinilla varustettavan Nakamura NTY-3-150 -sorvin äärellä.