Oppilaitosyhteistyö on Staironille kilpailuetu, joka tuo tulevat osaajat alalle

Teknologiateollisuuden vahva kasvuvire jatkuu ja koronan vaikutukset ovat jääneet odotettua pienemmiksi. Suomalaisen teollisen palveluyrityksen haastavassa ja monipuolisessa toimialassa työsarkaa riittäisi, mutta huoleksi on noussut alan osaajien puute.

– Konepajateollisuudessa on paljon konkareita, jotka ovat eläköitymässä lähivuosien aikana. Tarjoamalla nuorille harjoittelu- ja työssäoppimismahdollisuuksia heidän kokemuksensa, oppinsa ja tietonsa siirtyvät vaiheittain uudelle sukupolvelle, sanoo prosessilaitteita kehittävän ja valmistavan Staironin toimitusjohtaja Timo Kylä-Nikkilä.

-Opiskelijat ovat tulevaisuuden tekijöitä. Oppilaitosyhteistyö on meille yksi kilpailuetu, jonka avulla varmistamme, että meillä on huomennakin parhaat osaajat riveissämme, kertoo prosessilaitteita kehittävän ja valmistavan Staironin toimitusjohtaja ­Timo Kylä-Nikkilä. 
Lahjakkaat nuoret ovat karttaneet metalli- ja teollisuusalaa. Kylä-Nikkilän mukaan nuoret saadaan alalle vain ravistelemalla vanhentuneita mielikuvia sekä jakamalla avoimesti tietoa siitä, mitä arki teollisessa palveluyrityksessä todellisuudessa on.
– Koska imago nuhjuisesta nyrkkipajasta on kaukana todellisuudesta, haluamme tarjota nuorille mahdollisuuden nähdä, kuinka töitä tehdään käytännössä. Esimerkiksi jatkuvan trainee-hakumme avulla opiskelijat voivat tulla Staironille määräaikaiseen ja palkalliseen työsuhteeseen, jonka pituus määräytyy henkilön omien valmiuksien sekä opintojen mukaan. Harjoittelijat pääsevät hyödyntämään koulussa opittua ja mahdollisuuden oppia uutta käytännön työn kautta, Kylä-Nikkilä sanoo. 

Oppilaitosyhteistyötä Stairon tekee Turun alueella muun muassa Raision seudun koulutuskuntayhtymä Rasekon sekä Turun ammatti-instituutin TAI:n kanssa, jonne rakentuu kevään aikana myös Staironille oma luokkatila.
– Yritysyhteistyö on oppilaitoksellemme erittäin tärkeää. Sen kautta pystymme parantamaan koulutuspalveluitamme vastaamaan yritysten muuttuviin tarpeisiin sekä kehittämään uusia toimintatapoja. Stairon on esimerkiksi myös ollut mukana kehittämässä koulussamme tapahtuvaa opetusta palvelemaan yhä monipuolisemmin ja useampia opiskelijoita. Haluamme ehdottomasti olla mukana kehittämässä sekä oppilaitos- että yritysyhteistyökenttää jatkossakin, kommentoi TAI:n kone- ja tuotantotekniikan, talotekniikan sekä autoalankoulutuspäällikkö Mikko Hauninen.


Konkareilta tietotaito nuorille  

Metalliteollisuudessa on paljon osaajia, jotka ovat eläköitymässä lähivuosien aikana. Stairon haluaa varmistaa, että arvokkaat kokemukset, opit ja hiljainen tieto siirtyvät uudelle sukupolvelle. 
– Senior advisor -rooli ja sen tukeminen ovat jo nyt osa Staironin strategiaa. Meillä on useita pitkän työuran tehneitä osaajia, joiden tietotaito on kultaakin kalliimpaa. ­Senior advisorit ovat eläkepäivillään sitoutuneet siirtämään omaa osaamistaan nuoremmille, tuleville osaajille. Malli on saanut paljon kiitosta kaikilta osapuolilta. On helpompaa astua uusiin haasteisiin, kun perehdyttäjänä toimii alan ja työn tunteva ­konkari. 

Kilpailuedun ja positiivisen työnantajamielikuvan lisäksi oppilaitosyhteistyö merkitsee Staironille yhteiskunnallista kädenojennusta, jonka työllistävä vaikutus näkyy alueellisesti – ja laajemminkin.
 – Konepaja-alalle hakeudutaan myös aikuis- ja uudelleenkouluttautumisten kautta, mikä madaltaa kynnystä esimerkiksi tärkeälle työhön johtavalle maahanmuutolle, toimitusjohtaja Kylä-Nikkilä päättää. 

Stairon Oy
Timo Kylä-Nikkilä
toimitusjohtaja
puh. 050 574 1142
timo.kyla-nikkila@stairon.fi
https://stairon.fi/

Stairon on teollinen palveluyritys, joka ratkaisee asiakkaittensa haasteita sekä valmistaa ja kehittää prosessilaitteita eri alojen teollisuusyrityksille kotimaassa ja ulkomailla. Yritys työllistää 75 ammattilaista sekä vaihtelevan määrän alihankkijoita ja tuottaa palveluita yli 100:lle teolliselle toimijalle. Kahdentoista vuoden aikana Stairon on tehnyt yli 1500 onnistunutta asiakasprojektia yli 50:een maahan. Liikevaihto on n. 11 miljoonaa euroa.

Stairon haluaa tukea tulevaisuuden tekijöitä tarjoamalla mahdollisuuksia työ­harjoitteluun teollisuuden alan opiskelijoille. Kuvan turkulaiset Eetu ja Santtu kerryttivät metallialan osaamistaan kuuden viikon mittaisella työharjoittelujaksolla Staironilla. Työelämän oppeja nuoret saivat muun muassa Staironin projektipäälliköltä Aaro Kivistöltä.