Savonialle Suomen ensimmäinen ultranopea Nexa3D

Vossi Group Oy on toimittanut lokakuussa Savonia-ammatti­korkeakoululle Suomen ensimmäisen ultranopean 3D-muovi­tulostinlaitteen Nexa3D NXE400. Uskomattomalla laitteella pystytään tulostamaan erinomaisella laadulla osia minuuteissa tuntien sijaan.

Nexa3D-muovitulostinlaitehankinta liittyy Savonian 1.10.2018 alkaneeseen 3D-tulostusympäristön investointi- ja kehityshankkeeseen. Tämä Vipuvoimaa EU:lta -hanke saatetaan päätökseen ensi vuoden maaliskuussa.

Savonian 3D-tulostuksen investointi- ja kehityshankkeessa päivitetään 3D-tulostukseen liittyvä laitekanta ja osaaminen nykyaikaiselle tasolle. Laitteita on hankittu muovin, metallin ja betonin 3D-tulostukseen liittyen. Investointihankkeen hankintalista on yhteensä 2 657 200 euroa.

Hankkeessa on mukana osatoteuttajina Kuopion yliopistollinen sairaala, Itä-Suomen yliopisto, Savon koulutuskuntayhtymä ja Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä.

 

Pohjois-Savon alueen yrityksiä mukaan

Tavoitteena on kerätä hankkeeseen mukaan Pohjois-Savon alueen yrityksiä laajasti eri toimialoilta. – Hankkeessa mukana olevat yritykset pääsevät hyödyntämään hankittavia laitteita sekä kehityshankkeen resursseja testauksessa ja tutkimuksessa. Kehityshankkeessa on mukana Savonian asiantuntijoita mm. suunnitteluun, mallinnukseen, lujuuslaskentaan ja materiaalitestaukseen liittyen, kertoo Savonian TKI-asiantuntija Antti Alonen.

– Myytävät lopputuotteet/tuotanto ei ole mahdollista EAKR-rahoitteisilla laitteilla. Mikäli tutkimuksen ja testauksen jälkeen yritystä kiinnostaa tuotantokappaleiden valmistus 3D-tulostamalla, etsitään yritykselle sopiva toimittaja kaupallisista palveluntarjoajista, jatkaa Alonen.

 

Ultranopea Nexa3D

Savonian viimeisin vahvistus 3D-rintamalla on Nexa3D NXE400, joka asennettiin oppilaitokselle lokakuun puolessa välissä.

Nexa3D-muovitulostinlaitteella pystytään tulostamaan lähes täysin ruiskupuristuslaatua vastaavia eli tarkkoja ja mekaanisilta ominaisuuksiltaan hyviä osia jopa 1 cm/min tulostusnopeudella. Nexa3D:n seitsemän erilaisen materiaalin valikoima on jo nyt varsin kattava erilaisiin vaativiin tarpeisiin, ja kehityksen alla on runsaasti uusia materiaaleja. Tulostetut osat soveltuvat lopputuotteiksi eri käyttökohteisiin yhtä lailla kuin protoiksi ja työkaluiksi.

Nexa3D-tulostus perustuu LED-valolähteeseen ja LCD-järjestelmään, jotka kovettavat muoviresiininestettä erittäin nopeasti.
– Nexa3D:n meille tuoma lisäarvo tulee sen nopeudesta – kappaleet, joiden tulostamiseen aiemmin meni päivä, onnistuvat laitteella muutamassa tunnissa. Tulostusnopeus on valmistajan mukaan jopa 35 cm3/min. Positiivisena puolena näen myös medikaalipuolen materiaalien käyttömahdollisuudet sekä suuren tulostustilavuuden
27.5 x 16 x 40 cm, jatkaa Alonen.

 

Vossin oman huollon merkitys ­korona-aikana korostuu

Vossi toimitti Savonialle aikaisemmin tänä vuonna SLM 280 2.0 TWIN700W 3D-metallitulostimen, jonka tulostustilavuus on 280 x 280 x 365 mm. Erittäin kattavat lisävarusteet sisältävät mm. lasersulan- ja tehonseurantajärjestelmät, 500°C lämmitettävä tulostusalusta sekä nollapistekiinnitysjärjestelmän jälkikoneistuksen sujuvaan integrointiin. SLM Solutionsin 3D-metallitulostimia on käytössä Suomen teollisuudessa ja tutkimuskentässä useita.

Alonen painottaa huollon merkitystä. – Vossin oma, Suomessa operoiva huolto etenkin näin korona-aikaan, on hyvä asia. Kun kyseessä on uusi tekniikan alue kuten 3D-tulostus, on teollisen tason laitteita myyvillä yrityksillä huoltomiehet usein yhteisiä/jaettu Euroopan tasolla. Koronan aikaan on vaikeampi ja hitaampi saada huoltomiestä paikalle esimerkiksi Saksasta kuin Tampereelta. Ennen koronaa tällä ei ehkä ollut niin suurta merkitystä, mutta nykyisessä maailmantilanteessa maan sisäisten huoltomiesten merkitys korostuu.
– Vossin kanssa hommat ovat toimineet hyvin. Huolto- ja varaosatoiminta onnistuu suomeksi, ja yhteydenottoihin vastataan nopeasti, kiittelee Alonen.

 

Suomen johtava 3D-tulostusympäristö

Savonialla uutta Nexa3D-laitetta käytetään sekä tutkimus- ja kehitystoiminnassa että opetuksessa. – T&K-toiminnan osalta käytämme materiaaleja laajasti. Opetuksessa käytettävän materiaalivalikoiman ei tarvitse olla niin suuri, mutta perusmateriaalien lisäksi mm. vahamaisen materiaalin käyttö kiinnostaa, jos ja kun sellainen tulee saataville. Nexa3D:lle julkaistiin myös medikaalihyväksytty materiaali, jota on tarkoitus testata, sillä teemme tiivistä yhteistyötä Kuopion Yliopistollisen Sairaalan kanssa, valaisee Alonen ja jatkaa:

– Savonialla on yksi Suomen monipuolisimmista 3D-tulostusympäristöistä ja yli 10 vuoden kokemus 3D-tulostuksesta eri menetelmillä. Tulostusympäristössämme on laaja valikoima eri menetelmiin perustuvia moderneja 3D-tulostimia, jotka mahdollistavat metallin, muovin ja komposiittimateriaalien tulostamisen. Nexa3D on viimeisin lisäys laitekantaan, “kirsikka kakun päälle”.

 

INFO

Antti Alonen
TKI-asiantuntija
puh. 044 785 5767
https://3dtulostus.savonia.fi/fi/


Nexa3D- ja SLM Solutions -tulostimista:
Vossi Group Oy
puh. 010 8200 500
www.vossi.fi/nexa3d
www.vossi.fi/slmsolutions