SHW julkaisi uuden monitoimi­työstö­keskuksen ja viimeisintä teknologiaa hyödyntävän jyrsinpään

Suurikokoisista jyrsinkoneistaan tun­nettu ­saksalaisvalmistaja SHW Werkzeug­maschinen ­GmbH täydensi vastikään tuotepalettiaan ­uudella konemallilla ja kysytyllä diagonaalisella jyrsinpäällä. Uuden omistajan tarjoaman vakavaraisuuden myötä SHW on viime aikoina pystynyt panostamaan entistä enemmän tuotekehitykseen ja sisäisen tuotantokapasiteetin laajentamiseen. Panostus kantaa hedelmää, ja SHW on järjestänyt uutuuksien julkaisun ajan hengen mukaan virtuaalisesti.

SHW PowerSpeed Cube on kattavasti modifioitavissa oleva täysin suojattu monitoimityöstökeskus isokokoisille kappaleille. Koneen kapasiteetti on valittavissa parametreistä X-akseli (pituusliike): 3000/4000/5000 mm, Y-akseli (pystyliike) 1600/2100/2600 mm ja Z-akseli (poikkiliike) 1500/1600 mm. Koneen ”TightBlock”-runko on perinteistä poiketen teräsrakenteinen ja täytetty polymeeribetonilla. Tällä ratkaisulla saavutetaan paras mahdollinen rungon jäykkyys ja värinän suodatus. Rakenteen ansiosta runko voidaan myös muotoilla vapaammin, jolloin kaikki putkitukset saadaan tehtyä rungon sisään eikä kaapeleita tai johtoja ole koneistustilassa lastujen armoilla. Kone voidaan asentaa tasaiselle alustalle. Hieman arvokkaampi runkoratkaisu säästääkin loppukäyttäjän kassavirtaa huokeammilla perustuskustannuksilla, kun porrastettua petiä ei tarvitse valaa. Kapasiteetista riippuen koneen lattia-ala on 10×8 m – 12×8 m ja paino vakuuttavat 80–125 tonnia. Tehokas kara (maks. 75/70 kW ja 8000 k/min) tarjoaa mahdollisuuden vähintäänkin riittävään lastuamiskapasiteettiin, jolloin lastujen poistosta täytyy myös huolehtia tehokkaasti, varsinkin jos kone on varustettu paletinvaihtajalla pitkäaikaista miehittämätöntä työstöä varten. Koneistustilan pohjan muotoilussa lastunpoisto on huomioitu esimerkillisesti, ja pöydän molemmin puolin poistosta huolehtivat 630 mm leveät lastunkuljettimet. Työkalumakasiini on koteloitu ja näin ollen täysin suojattu mahdollisilta roiskeilta ja lastuilta. Makasiinin kapasiteetti on valittavissa välillä 48–120 työkalua. TightBlock-runkoon integroidut liitännät erilaisille pöytäratkaisuille mahdollistavat monipuoliset kiinnitysratkaisut. Pöytä voi olla joko kiinteä, pyörivä tai näiden yhdistelmä. Optiona pöydälle on saatavana W-akseli (poikkiliike), jolloin maksimi pyörähdyshalkaisija saadaan kasvatettua aina 3500 mm:iin saakka. Optiona pyörityspöytään voidaan lisätä myös sorvausominaisuus tai paletinvaihtaja sekä useita erilaisia kiinnitysjärjestelmiä. Pyöröpöydän halkaisija voi olla 1600–2500 mm (6–15 t) ja kiinteä pöytä 3000–5000 mm x 2000 mm. Koneen käyttäjä voi valita parhaan mahdollisen näkymän koneen suurista panoraamaturvaikkunoista joko työskentelemällä koneen sivulla tai edessä kääntyvän ohjauspaneelin ansiosta. Mikäli näkymä koneistustilaan jättää silti toivomisen varaan, voidaan koneistustilaan tai jyrsinpäähän lisätä työstötilan olosuhteisiin tarkoitettu kamera, jonka kuva voidaan tuoda ohjauspaneelin jaetulle näyttöruudulle.


SHW Diagonal Milling Head on SHW:n kehittämä, omaa tuotantoa oleva, uusi 2-akselinen diagonaalinen jyrsinpää. SHW:n perinteinen ortogonaalinen jyrsinpää on havaittu yli viiden vuosikymmenen aikana käytännössä erittäin toimintavarmaksi, tukevaksi ja erittäin tarkaksi ratkaisuksi, mutta sen ulottuvuus ahtaisiin paikkoihin on rakenteesta johtuen tietyn tyyppisten kappaleiden osalta rajallinen. Diagonaaliselle jyrsinpäälle on ollut aika-ajoin kysyntää ja nyt tähän kysyntään on vastattu. Erottuvin ominaisuus uudessa jyrsinpäässä on integroitu kamera. Kamera on luonnollisesti suojattu työstötilan olosuhteilta ja linssin edessä on pyörivä lasi, joka ehkäisee lastujen ja roiskeiden tarttumisen näkökenttään. Kamera tarjoaa 4K-tasoista kuvaa, joka voidaan tuoda suoraan ohjauspaneelin jaetulle näytölle. Kamera on kohdistettu karan keskiöön, jolloin koneen käyttäjä näkee aina missä terä on menossa riippumatta jyrsinpään asennosta. Tämä on erityisen hyvä ominaisuus isolle koneelle, jolloin voi olla vaikeaa nähdä esim. kappaleen sisälle, jossa työstöä tehdään. Järjestelmä voidaan laajentaa myös toisella työstötilaan sijoitettavalla kameralla näkyvyyden maksimoimiseksi. Nestejäähdytteisen jyrsinpään indeksointi on vakiona 0,01° ja liikerata A-akselilla on 360° ja C-akselilla ±180°. Molemmilla akseleilla on kitkalukitus, joka pitää jyrsinpään asemassaan 8000 Nm voimalla. Maksimi karanopeus teräslaakeroinnilla on 6000 k/min ja hybridilaakerein (keraamiset kuulat) 8000 k/min. Välityssuhde on 1:1 ja maksimi vääntömomentti 1000 Nm. Jyrsinpäässä on kuulasuuttimet leikkuunesteelle karan kehällä sekä korkeapainejäähdytys karan läpi 20–70 bar. Koko jyrsinpää on erittäin kompakti paketti eikä sisällä mitään ulkopuolisia kaapeleita, letkuja tai liitäntäportteja. Lisäksi karapäässä on liitäntämahdollisuus esim. kulmapäälle, jatkopäälle tai sorvauspiti­melle.

INFO

Tutustu virtuaaliseen konenäyttelyyn SHW:n kokoonpanohallissa
Aalenissa, Saksassa: https://my.matterport.com/show/?m=Gv8L3SvbhQa

Esittelyvideo SHW PS Cube + Diagonaalinen jyrsinpää: https://youtu.be/arY3LeyC89I

 

SHW Werkzeugmaschinen GmbH:n edustaja Suomessa:

Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy
www.metallintyöstökoneet.fi