Suomen Terätuonnin valikoimissa lukuisia uutuuksia

Konepaja-messut jätettiin tältä keväältä perustellusti väliin, mutta Suomen Terätuonnilla katsotaan positiivisesti tulevaisuuteen ja yritys esittelee laajan valikoiman uusia tuotteita.

Erityisesti esittävän taiteen- ja palvelualojen ammattilaiset ovat kohdanneet koronan myötä erittäin suuren taloudellisen tragedian, puhumattakaan riskiryhmään kuuluvista ihmisistä, joita epidemia koettelee toden teolla. Lisäksi on paljon ihmisiä, joiden ei ole ollut mahdollista jättäytyä kotiin ammattinsa tai elämäntilanteensa takia välttyäkseen tartunnalta. Iso kiitos ja arvostus heille.
– Kaikista kevään tuomista haasteista huolimatta katseemme Suomen Terätuonnilla on positiivisesti tulevaisuudessa. Kunhan me yrityksenä, sekä tietysti koko konepaja-ala selviää tästä kaoottisestakin tilanteesta uskomme alan olevan entistä vahvempi. Samalla vahvistamme yritystämme niin toiminnallisesti, kuin tuotteiltammekin entistä vahvemmaksi toimijaksi Suomen konepaja-alan työvälinetoimittajana, kertoo Suomen Terätuonnin Aki Mäki.

”Konepaja-messujen” uutuuksia
Suomen Terätuonnin suuntaviivana on ollut tarjota asiakkailleen erinomaista ja asiantuntevaa palvelua sekä kykyä toimittamaan mahdollisimman laaja kattaus konepajoissa tarvittavista tuotteista myös muiden kuin lastuavien työvälineiden osalta. – Tämä tietysti aina asiakkaan tarpeesta riippuen mahdollisimman tarkoituksenmukaisilla tuotteilla sekä hyvällä kustannustehokkuudella. Haluammekin esitellä joitain Konepaja-messuille suunniteltuja tuoteuutuuksia sekä kokemuksia jo viime messuilla esitellyistä tuotteista, sanoo ­
Mäki.

Saksalainen HWR
Uutena edustuksena Suomen Terätuonnille tuli viime vuoden lopulla saksalainen kiinnitinratkaisujen valmistaja HWR. Heidän jo aiemmin tunnettu tuotteensa on itsekeskittävä ja kompensoiva 4-leukapakka. Kompensoiva pakka on erinomainen ratkaisu, kun on tarpeen koneistaa pyöreiden kappaleiden lisäksi epäsymmetrisiä tai nelikanttisia kappaleita. Pakan vastakkaiset leuat toimivat pareittain, jolloin kumpikin leukapari keskittää työkappaleen erikseen. Leukaparit ovat mekaanisesti yhteydessä toisiinsa ja kappaleeseen kiinnittyvät leuat ottavat ensin pintakosketuksen, jolloin vielä toinen leukapari kykenee liikuttamaan kappaletta mahdollistaen tarkan paikoituksen. Vasta lopuksi kaikki neljä leukaa kiristävät kappaleen lopulliseen kiinnitykseen. Paikoitustarkkuus 260-koon pakassa on erinomainen
+– 0,003 mm ja pakat ovat saatavissa alkaen 160 mm voimaistukasta aina 2000 mm saakka. Tuotteisiin voi tutustua paremmin Suomen Terätuonnin tiloissa (toistaiseksi vain yksityisesittelynä) tai verkosta HWR.de löytyy asiaa havainnollistavia videoita.
Uutuustuoteperheenään HWR esitteli EMO 2019 -messuilla ­SOLIDLine® 0-pistekiinnitteiset mekaaniset puristimet. Puristin itsessään on hyvin samanlainen kuin muut vastaavat markkinoilla olevat, mutta HWR erottuu edukseen SOLIDPoint®-korotuskappaleiden sekä SOLIDPoint®-pohjalevyjen mekaniikalla. Mekaniikka on toteutettu ainoastaan kolmella komponentilla, eli kahdella kiilamaisella lukituspalalla ja vaarnalla, joka liikuttaa yhtäaikaisesti molempia kiiloja. Mekaniikka on hyvin yksinkertainen ja toimintavarma. Vaarnan toisessakin päässä on tulpattuna kuusiokolo, joten lukituksen saa auki käytännössä missä tahansa vikatilanteessa. Tällaisen poikkeustilanteen lisäksi kompakti mekaniikka tuo etunaan myös mahdollisuuden porata pohjalevyyn kiinnitysreiät hyvin vapaasti. Jokaisessa levyssä merkityn uran ulkopuolelle on mahdollista porata kiinnitysreiät.
HWR lanseerasi myös SOLIDBolt®-tuoteperheen, jossa on samat puristimet hieman erilaisella kiinnitysratkaisulla. Kiinnitys on toteutettu siten, että kaikki kiinnitysmekaniikka on korotuspalassa. Aluslevyssä on vain 0-pistetapit pystyssä. Tämä on kokonaisuutena kustannustehokkaampi ja toisaalta mahdollistaa myös asiakkaan omavalmisteisen ratkaisun yhdistämisen puristinjärjestelmään.
Kaikkia puristintuotteita on saatavissa reikäjaolle 52×52 ja 96×96. Aluslevyjä ja korotuspaloja on myös versioina, joista löytyy molemmat reikäjaot samassa. HWR:n ­SOLIDLine®-tuotteet ovat 100 % yhteensopivia muiden valmista­jien tuotteiden kanssa ja valmistetaan heidän tehtaallaan Saksan Oytenissa.

WTO kehittää mobiilityökalua
WTO on saksalainen, yksi johtavista sorvin pyörivien työkalujen valmistajista, jonka tuotteita löytyy lukuisista konepajoista ympäri Suomea. ER-holkilla toimiva ja adaptereilla laajennettava Quickflex®-työkalu on ollut erittäin suosittu erinomaisen käytettävyytensä, monipuolisuutensa ja laatunsa ansiosta. Syksyn tehdaslaajennuksen myötä toimitusajat on saatu lyhennettyä pääosin alle neljään viikkoon.
WTO on voimakkaasti kehittämässä Bluetooth-työkalua, jonka toimintaa on mahdollista seurata esimerkiksi mobiililaitteella tai DMG Morin Celos-käyttöliittymällä. Bluetoothin avulla voidaan lukea dataa käyttötunneista, lämpötilasta, kierrosluvusta sekä asettaa huoltoväli ennakoimisen helpottamiseksi. Toistaiseksi Bluetooth-työkaluja on saatavissa ainoastaan DMG ­Morin NLX2500-koneeseen, mutta odotettavissa on malliston laajeneminen myös muiden valmistajien työstökoneisiin.

TOOLBASE®-työkaluhallintajärjestelmä
TOOLBASE® on työkaluhallintajärjestelmä, jonka tarkoitus on parantaa tuotannon seurantaa ja tuottavuutta. Ohjelmoitavat vetolaatikot voidaan muokata omien tarpeiden mukaan riippumatta tuotteen koosta ja määrästä. Laatikostoa ohjataan selkeällä kosketusnäytöllä. Hälytysrajojen avulla varmistetaan tuotteen saatavuus, jolloin vältetään tuotantohäiriöitä. Työvälineet saa varastoitua sähköisesti lukittavaan laatikostoon, jonka avulla voidaan automatisoida tilausprosessi. TOOLBASE®:n avulla pystyy myös hallinnoimaan ulkoisia varastojärjestelmiä, sekä seuraamaan työkalukustannuksia esimerkiksi konekohtaisesti, helpottaen jälkilaskentaa. TOOLBASE® on hinnoittelultaan erittäin kilpailukykyinen ja perusmallin hinta näillä ominaisuuksilla on alle 10000 euroa käyttövalmiina asiakkaan tiloissa. Automaattimalleja on useita ja tarjolla on myös edullinen leasing-sopimus, jolloin ei kerralla tarvitse sitoa pääomaa yrityksen työkaluhallinnan automatisointiin. Terätuonnilla on TOOLBASE® käytössään Liedossa, joten laatikostoon ja sen ominaisuuksiin on helppo tulla tutustumaan.

ZCC-CT:n EMP09 tangentiaalipalainen nurkkajyrsin
Uutuuksien lisäksi Suomen Terätuonnin ajatuksena oli esitellä myös viime messuilla nähtyjen uutuuksien testi- ja käyttökokemuksia. Näistä erinomainen esimerkki on ollut ZCC-CT:n EMP09 tangentiaalipalainen nurkkajyrsin. Siihen lanseerattiin palalaatu YB9320, jolla on ajettu erinomaisin tuloksin mm. happovalua, ADI1000:sta, Fe52-polttoleikkeitä sekä tietysti monia muita helpompia materiaaleja. Lisäksi se on erittäin kustannustehokas tuote, 4-särmäisen palan nettohinnan jäädessä alle 10 euroon.

Fanarin Mastertap® – pulveripikateräksinen konekierretappi
Toinen menestystä niittänyt tuote on ollut Fanarin Mastertap®. Se on pulveripikateräksinen konekierretappi ja myös erittäin kustannustehokas sekä monipuolinen tuote. Viimeisen kahden vuoden aikana sillä on ajettu vauhdikkaasti erilaisiin materiaaleihin. 20CrMo4:ssa se kestää 20 metrin vauhdilla 2000 kierrettä, AiSi316 kohteesta riippuen 10–16 metrin vauhdeilla 2500 kierrettä ja alumiiniin yli 10 000 kierrettä. Lisäksi esim. Hydax25:sta on kierteitetty 25–30 metrin vauhdilla ja tappia voi käyttää myös käsikoneissa. – Mastertap® onkin jäänyt lähes joka testistä suoraan käyttöön ja olemme saaneet sille useita tyytyväisiä käyttäjiä. Fanar on tuoreeltaan kehittänyt myös kustannustehokkaan dynaamisen jyrsinnän tapin, jolla on juuri tehty menestykäs käyttötesti ja otettu myyntiin, kertoo Mäki.

Ikoninen Avantecin modulaarinen siilijyrsin
Suomen Terätuonnin työvälineistä puhuttaessa ei voi ohittaa jo ikoniseksikin muodostunutta Avantecin modulaarista siilijyrsintä. Aki Mäen mukaan se on ainoa jyrsin, jolla voi koneistaa kerralla jopa 2,5xD pitkän työkalun koko mitaltaan. Tämä on mahdollista, koska jokainen teräpala on hiottu erittäin positiiviseen geometriaan mahdollistaen kevyen leikkuun ja työkalun värinäresistenssin. Hionnasta johtuen Avantecin palat ovat yksikköhinnaltaan varsin korkeat verrattuna melkein mihin tahansa vastaavaan teräpalaan. Palan tavanomaista paremman kestoiän ja huikean lastuvirran ansiosta työkalu on erittäin tuottava, jolloin myös kustannustehokkuus on todella erinomaisella tasolla. Avantec suunnittelee ja valmistaa myös huomattavan paljon vaihtopalallisia erikoistyökaluja juuri asiakkaan tarpeen mukaan.

Toimintoja uudistetaan ja kehitetään
Suomen Terätuonti on modernisoinut myös yrityksen värimaailman, joka on ollut esillä jo mainoksissa ja ulkoasultaan päivitetyillä verkkosivuilla. Lisäksi kehitys ulottuu myös taustatoimintoihin, jotka eivät näy suoraan asiakkaille, mutta konkretisoituu lopulta parempana palvelun laatuna. – Nämä kaikki eivät kuitenkaan tapahdu hetkessä, joten pitkäjänteistä työtä tarvitaan ja eteenpäin mennään askel kerrallaan. Koko ajan on myös vireillä uusia päämiesedustuksia pieniin aukkoihimme tuotevalikoimassa. Vuosi sitten valikoimassamme ei ollut oikeastaan mitään kappaleen kiinnittämiseen. Nyt on HWR:n lisäksi mahdollista toimittaa esimerkiksi perinteisiä kiinnitintyövälineitä kuten kulmahyllyjä ja puristimia, valaisee Mäki.

Katse vahvasti tulevaisuuteen
Vaikeista ajoista huolimatta Suomen Terätuonti katsoo vahvasti tulevaisuuteen ja uskoo suomalaisten hyvällä yhteishengellä, positiivisella asenteella ja maalaisjärjellä selviävän myös käsillä olevasta koettelemuksesta. – Suomen Terätuonti toivottaakin kaikille lukijoille jaksamista sekä hyvää vointia keväälle ja tulevalle kesälle.