TAMK:lle DMG MORI -viisiakselikone

Tampereen ammattikorkeakoulussa (TAMK) on käynnissä Field Lab -projekti, jonka myötä oppimisympäristöä uudistetaan useammalla robotilla sekä viisiakselisella työstökeskuksella DMG ­MORI DMU 50.

Field Lab -projekti on kokonaisarvoltaan lähes miljoona euroa. Hankkeen ansiosta TAMK pystyy tarjoamaan Suomen huippua edustavan oppimisympäristön tuleville insinööreille. – DMG ­MORI 5-akselikoneen premium-tasoista laitetta ei montaa suomalaisista oppilaitoksista löydä. DMG on lisäksi integroitu radalla ja 3D-tulostuksen mahdollistavalla robotilla, joten meillä on nyt teknologian tämän hetkistä kärkeä edustava laboratoriotila, jota tullaan täydentämään vielä kahdella mobiilirobotilla. Tämä kokonaisuus palvelee paitsi päämääräämme kouluttaa uusimman teknologian hallitsevia osaajia teollisuudelle myös lisää mahdollisuuksiamme tehdä yhteistyötä teollisuuden kanssa mm. 5-akselityöstössä ja Teollisuus 4.0 -kehittäjänä, kertovat konetekniikan lehtorit Lasse Hillman ja Tomi-Pekka Nieminen.

Vahva panostus robotteihin
TAMK on panostanut vahvasti robotiikkaan. Käytössä oppilaitoksella on mm. robottihitsaussolu, kaksi yhteistoimintarobottia (Cobottia) ja robotteihin on integroitu myös 3D-tulostusmahdollisuus. Seuraavaksi TAMK:n robottiarsenaalia terästetään kahdella mobiilirobotilla.

Joustava toimitus
– Saimme DMG MORI DMU 50 -viisiakselikoneen käyttöömme todella joustavasti. Kun alustava arvioitu toimitusaika koneelle oli 18–20 viikkoa, saimmekin koneen käyttöömme jo elokuun alussa reilussa kolmessa kuukaudessa tilauksesta. Toimitus sujui muutenkin erittäin joustavasti, kiittelee ­Hillman.

DMG MORI vakuutti
TAMK puntaroi 5-akselikoneen hankintaprosessissa useita merkkejä. – Näistä vaihtoehdoista parhaiten meidän tarpeisiimme vastasi DMG MORI DMU 50. Opetushenkilökunnallamme on aikaisemmista työhistorioistaan hyvät kokemukset DMG Morista. Lisäksi DMG-tehdaskäynti ja useat referenssit vakuuttivat meidät, sanoo Nieminen.
– IOT-mahdollisuudet on DMG Morissa huomioitu hyvin. DMG MORI:n CELOS®-käyttöliittymän liitettävyyttä Teollisuus 4.0 -tarpeita silmällä pitäen tulemme hyödyntämään monipuolisesti, muun muassa mobiilirobotin ja työstökoneen käyttöasteen seurantaa ja myös yhdistämistä muihin laboratorioihin tutkitaan, pohtii Hillman.

Teollisuuden tarpeita palvellen
TAMK:lla on vanhempina lastuavina työstökoneina laboratoriossaan pystykarainen työstökeskus sekä 4-akselinen sorvi. TAMK:lla on opetustilaa myös Fastemsin tiloissa, jossa on DMG:n vaakakarainen 4-akselinen työstökeskus ja robotti kytkettyinä täysveriseen FMS-ympäristöön. DMG MORI DMU 50 -koneella TAMK hyppää uuteen aikakauteen. – Konepajat ovat menossa yleisellä tasolla puhuttaessa kohti viisiakselisuutta yhä useammassa kohteessa. 5-akselikoneet ovatkin lähiaikoina syöneet perinteisten koneiden kysyntää. Tuotanto on tänä päivänä hektistä, sarjakoot ovat pienentyneet ja näihin haasteisiin 5-akselikone monipuolisuutensa ja joustavuutensa ansiosta on hyvä valinta. Onkin todella hienoa, että TAMK pystyy tarjoamaan nyt oppimisympäristössään tällaisen huippuluokan laitteen, arvioi Laurin Erkkola, toimitusjohtaja, DMG MORI Finland
Oy Ab.”
– Meillä on tämän Field Lab -projektin myötä nyt todella hieno oppimisympäristö ja projektin ansiosta tehtyjen investointien myötä pystymme tarjoamaan viimeisimmän teknologian palveluita myös teollisuudelle. Meillä on käytössämme myös SASKY koulutuskuntaryhmän tiloissa sijaitseva osaomistuksessamme oleva metallin 3D-tulostin, jolla tehtyjä kappaleita voidaan nyt uudella 5-akselikoneella viimeistellä. DMG MORI DMU 50 -koneessa pöydän koko on 630 x 500 mm, joten sillä pystyy työstämään hieman isompiakin kappaleita kertovat Nieminen ja Hillman.

Avajaiset 10.12.
– Meillä on nyt täällä Open Lab -tyyppinen laboratorio, jossa tehdään reilusti yhteistyötä yritysten kanssa. Tänne on mahdollista tulla tutustumaan 5-akselityöstöön ja Teollisuus 4.0 -mahdollisuuksiin. Tarjoamme hyvin avoimesti tätä yhteistyötä ja oiva tilaisuus tutustumiselle ja yhteistyön aloittamiselle avautuu esimerkiksi 10.12., jolloin meillä on täällä avajaiset. Tervetuloa tutustumaan yhteistyömahdollisuuksiin, toivottavat Hilman ja Nieminen. ●

INFO

Tampereen ammattikorkeakoulu
Lasse Hillman
lehtori
puh. 040 637 5650
Tomi-Pekka Nieminen
lehtori
puh. 050 346 9929
www.tuni.fi