Toimintaansa uudistaneen Osateoksen uusi 5-akselinen DMG MORI -pitkäjyrsinkone poisti tuotannon pullonkaulan

Keskiraskaan koneistuksen erikoisosaaja Osateos Oy on vahvistanut jyrsin­kone­kapasiteettiaan 5-akselisella DMG MORI DMF260/11 -koneella. Uusi DMG MORI poisti tuotannosta raskaamman pään koneistuksen pullonkaulan ja mahdollistaa asiakaskunnan laajentamisen.

Osateoksen toiminnan aloitti vuonna 1945 Helsingin Vallilassa Leopold Laine. Alussa työt koostuivat hitsausalihankinnasta mutta laajenivat pian myös koneistusalihankintaan. Vuosina 1961–1989 yritys toimi Metsälän teollisuusalueella Helsingissä. Vuodesta 1989 Osateos Oy on toiminut Vantaan Kolohongassa, jossa yrityksellä on 2 300 neliömetriä nykyaikaista toimitilaa.

Vuosikymmenten saatossa Osateoksesta on kasvanut luotettava ja joustava kumppani asiakkaille, jotka tarvitsevat konepajatuotteita vaihteleviin projekti- ja varaosatoimituksiin, tai esimerkiksi oman tuotantolaitteistonsa kehittämiseen ja kunnossapitoon. Osateoksen tuotannon ydinosaamista ovat keskiraskaat hitsatut ja koneistetut rakenteet, osien koneistus sekä kokoonpanotyöt. Toimitusjohtaja Vesa Sampakoski kiteyttää yrityksen toiminta-ajatuksen seuraavasti: – Toimintamme perustana on osaava ja yhteen hiileen puhaltava henkilöstö, joka haluaa löytää toimivat ratkaisut asiakkaiden vaihteleviin tarpeisiin. Monipuolinen konekanta, toimiva laatujärjestelmä ja hyvät yhteistyökumppanit mahdollistavat asiakkaiden toiveiden toteuttamisen joustavasti ja laadukkaasti.


Isot muutokset – maltillista uusiutumista

Pitkän historian omaavan Osateoksen tarinassa käännettiin uusi lehti kesäkuussa 2021, kun yritys siirtyi uuteen omistukseen ja toimitusjohtajan vastuut otti kantaakseen yrittäjänä DI Vesa Sampakoski. – Minulla on pitkä historia teollisuuden saralla toimi­misessa eri organisaatioissa. Haaveeni on ollut pitkään yrittäjyys ja Osateos Oy tarjosi juuri senkaltaiset puitteet, joita olin etsinyt, taustoittaa Sampakoski ja jatkaa:
– Osateoksella on perusasiat vakaalla pohjalla sekä todella huippuosaava pitkän kokemuksen omaava henkilökunta, jonka pohjalle on hyvä rakentaa tulevaisuutta. Henkilökunnallamme on vankka ammattitaito ja halu sekä kyky tehdä erityyppisiä töitä. Tämä on ehdoton vahvuus, jonka varaan on hyvä rakentaa tulevaisuutta.
– Täällä on hyvä ilmapiiri ja meininki. Käymme töitä yhdessä läpi ja henkilökuntamme on vahvasti mukana jatkuvan parantamisen prosessissa. Mietimme jatkuvasti yhteistoimin, miten saadaan tehtyä työstä sujuvampaa ja mielekkäämpää. Esimerkiksi viimeisimmän investointimme DMG MORI -pitkäjyrsinkoneen hankinnan kohdalla työntekijät olivat alusta alkaen mukana päätöksenteossa ja heidän sanansa painoi loppuun asti konevalintaa tehtäessä. Samoin myös koneen speksauksessa työntekijät olivat mukana oikean kokoonpanon aikaansaamiseksi.
Pitkäjänteiseen kehitykseen tähtäävän tuoreen yrittäjän tahtotilana on myös vahvistaa organisaatiota. Lokakuussa Osateokselle on rekrytoitu työnjohtajaksi Mickey ­Orko, jolla on vahva koneistustuntemus aiemmista tehtävistään.
– Olen pitkään toiminut koneistajana ja kun Osateos tarjosi mahdollisuuden työnjohtajan tehtäviin otin innolla tehtävät vastaan. Heti alkumetreillä täytyy sanoa, että täällä on todella hyvä meininki, henki ja saumaton yhteistyö läpi koko organisaation, kehuu Orko.
– Emme tee uudistamisia uudistamisten takia, vaan pienin harkituin askelin viedään asioita yhdessä eteenpäin kunnioit­taen vanhoja hyväksi todettuja toimintatapoja, valottaa Sampakoski.


DMG MORI mahdollistamaan kasvua

Oikeansuuntaisia ovat askeleet olleetkin, sillä viime vuoden liikevaihto 2,1 miljoonaa euroa kasvaa tänä vuonna yli 2,5 miljoonaan euroon. – Kasvu olisi ollut vieläkin voimakkaampaa, mutta koneistuskapasiteetissamme muodostui pullonkaula, johon hankimme täsmävahvistukseksi DMG MORI DMF260/11 -pitkäjyrsinkoneen. Uusi DMG MORI saatiin tuotantoon lokakuussa. Sen tuoma lisäkapasiteetti ja monipuoliset ominaisuudet ovat heti huomattu asiakaskunnassa ja sille on jo nyt ensimetreillä saatu uusia töitä, iloitsee Sampakoski.

DMG MORI DMF260/11 on 5-akselinen pitkäjyrsinkone, jonka X = 2 600, Y = 1 100 ja Z = 900 mm. Pyörimishalkaisija C-akselilla on 1 400 mm. Koneessa on integroitu työpöytä ja B-akseli +/– 100 astetta.
– Puntaroimme tämän investoinnin kohdalla konevalintaa useamman merkin kesken ja loppusuoralle ylsi kolmen eri valmistajan tuotteet. Lopulliseen päätöksentekoon vaikutti koneistajamme ja minkä koneen he kokivat omakseen. DMG MORI:n tarjoama kokonaisuus, ja DMG MORI:n tarjoamat huolto- ja varaosatoiminnot vakuuttivat meidät, perustelee Sampakoski konevalintaa. Myös Mickey Orkolla on hyviä kokemuksia aiemmista työtehtävistään sekä DMG MORI -koneista että niiden toimivista jälkimarkkinointipalveluista.

Osateoksen vahvinta osaamisaluetta ovat pienerä- ja yksittäiskappalevalmistus pienistä kappaleista keskiraskaaseen kokoluokkaan saakka. – Teemme toki myös asia­kastarpeen mukaan sarjavalmistusta, mutta olemme erittäin tehokkaita piensarjatuotannossa aina protokappaleista lähtien, joita olemme toteuttamassa asiakkaan kumppanina alusta alkaen. Hitsatut, koneistetut osat kokoonpantuna ja pintakäsiteltyinä kuuluvat tarjoamaamme kokonaisuuteen. Tämän tyyppisiä palveluita toteutamme vuositasolla kymmenille asiakkaille, joista kymmenkunta muodostaa suurimman osan liikevaihdostamme. Uuden DMG MORI:n myötä meillä on nyt mahdollisuus tarjota asiakkaillemme yhä joustavampaa palvelua, ja myös laajentaa asiakaskuntaamme, joka on jo nyt hyvin moninaista edustaen eri toimialoja.
– Uusi DMG MORI -pitkäjyrsinkone tuo lisäkapasiteettia erityisesti isompaan päähän ja 5-akselisuuden myötä mahdollisuudet toteuttaa monimuotoisia töitä entistä tehokkaammin kerralla valmiiksi ja aiempaa nopeammin kasvaa, arvioi Sampakoski.


– Tämä uusi DMG MORI -pitkäjyrsinkone tuli lokakuussa tuotantoomme kreivin aikaan poistaen pullonkaulan raskaamman pään koneistuksissa. 5-akselisuus ja sorvausmahdollisuus tuovat lisäkapasiteetin ohessa lisää mahdollisuuksia tuottaa kappaleita valmiiksi yhdellä kiinnityksellä, kertovat niin ikään lokakuussa Osateoksen vahvuuteen liittynyt työnjohtaja Mickey Orko sekä toimitusjohtaja Vesa Sampakoski.

Osateos Oy
Vesa Sampakoski
toimitusjohtaja
puh. 050 593 6781
www.osateos.fi

DMG MORI -koneista:
DMG MORI Finland Oy Ab

Tomi Koskinen
Area Sales Manager
puh. 050 579 7805
fi.dmgmori.com