Toolpoint Oy – jo 33 vuotta paremman kaupan asialla

Perheyritys Toolpoint Oy perustettiin keväällä 1988 palvelemaan asiakkaita teknisessä kaupassa. Alunperin nimi oli Lahden Työkalupiste, mutta teknisen kaupan murroksen ja kansainvälistymisen myötä on otettu käyttöön nykyinen nimi. Perustamisajankohdan ansiosta on Toolpointin historiassa nähty suuret murrokset suomalaisessa yhteiskunnassa ja teknisessä kaupassa. Matkan varrella on moni vakiintunut toimija joko lopettanut kokonaan tai vaihtanut toimialaa.

33 vuoden aikana ovat kielitaidon paraneminen ja yhteyksien kehittyminen mullistaneet muiden alojen ohella myös teknisen kaupan. Globalisaatio ja alalle tulon helpottuminen ovat lisänneet toimijoiden määrää, muuttaneet markkinoita ja pakottaneet myyjiä toimimaan entistä enemmän osta­jien ehdoilla. Maahantuonnin ja kaupan pirstoutuessa entistä pienempiin toimijoihin myös asiakaskunta on pirstoutunut, ja netin osuus kaupankäynnissä on jo merkittävä.

– Myös ostaminen on muuttunut. Moni ostaja perustaa ostopäätöksensä puhtaasti laskentataulukolla saatuun kauppahintaan. Silloin erot voittajan ja toiseksi tulleen välillä voivat olla jopa vain joitakin euroja. Valitettavasti laskennan helppous voi myös johtaa puutteelliseen kommunikointiin tarjoajan kanssa. Kauppaan kuitenkin liittyy paljon muutakin kuin vain määrällisiä ominaisuuksia. Palveluilla, ammattitaidolla ja laadulla on usein ratkaiseva merkitys hankinnan onnistumiseen ja investoinnin tuottavuuteen.

– Laatu on erittäin tärkeää, mutta valitettavasti se on sanana kokenut inflaation. Laatu on hankala todentaa ja siksi jokaisen on helppo väittää olevansa laadukas. Siinä on paljon ominaisuuksia, jotka eivät sovi suoraan vertailtavaksi keskenään. Esimerkiksi konevalmistajan kotimaa ei välttämättä ole läheskään sama kuin valmistusmaa. Laatukulttuuri voi olla maissa täysin erilainen, eikä kotimaan laatu automaattisesti yletä tuotantoon asti. Valmistusmaata on silti vaikea muuttaa numeroksi, vaikka sillä on vaikutusta.

– Meille laatu tarkoittaa, että kun lupaamme jotain, se myös pidetään. Esimerkiksi hinta ja valmistusmaa ovat lupauksia. Kun tuotteelle ilmoitetaan jokin hinta, on se myös saatavilla siihen hintaan. Valmistusmaa myös tarkoittaa valmistusmaata, ei valmistajan kotimaata. Valitettavasti juuri tämän kaltaiset asiat eivät välity ostajalle asti, jos hankinta on pelkkää laskentaa. Onneksi niistä pääsee perille keskustelemalla ja kysymällä, muistuttaa Toolpointin toimitusjohtaja Juha Sihvonen.


Kattavat edustukset

Toolpoint Oy:n sisaryhtiö on, vuonna 1993 perustettu, pääkaupunkiseudulla toimiva TT-Tools Oy Vantaan Salpakujalla.

– Yhdessä tuomme yli 10 eri valtiosta maahan ammattikäyttöön tarkoitettuja työkaluja. Liikevaihtomme on yhteensä hieman alle 8 miljoonaa euroa. Olemme yksi alamme johtavista yrityksistä Suomessa.

– Edustuksiamme ovat työkaluissa esimerkiksi Knipex, Hazet, Force, Wera, Dormer Pramet, Coromant. Laitteissa valikoimiimme kuuluvat muun muassa XT ­Laser, Pegas Gonda, Hikoki, Milwaukee, ­Festool, Kränzle ja Fein. Työsuojelun puolelta päämiehiämme ovat 3M, Sievi, Jalas, Helly Hansen, Petzl, Tegera ja Blåkläder. Hitsauksen yhteistyökumppanit ovat Lincoln, Kemppi, Böhler.

– Palvelulupauksemme on, että tulemme kehittämään yrityksiämme palvelun puolelta erilaiseksi kuin ketjumyymälät. Huomioimme asiakkaat ihmisinä ja luomme heille henkilökohtaisen palvelun, Sihvonen lupaa.

– Toiminta-alueena Toolpointilla on koko Suomi. Voidaksemme palvella paremmin asiakaskuntaamme, me rakennamme kattavan ammattimyyntiverkoston. Annamme jälleenmyyjillemme tarvittavan tuotekoulutuksen. Maakunnissa edustajiamme ovat Päijät-Hämeessä Toolpoint Oy ja Varsinais-Suomessa Suomen Terätuonti Oy. Muihin maakuntiin haemme innokkaita jälleenmyyjiä, tuoteryhmäpäällikkö Vesa Porkola vinkkaa.


Laserteknologiaa asiakkaiden toiveesta

Toolpoint on laajentanut kuitulaserkoneiden pariin vuonna 2019 ja XT Laserin maahantuonti on alkanut 2021. XT Laser on erikoistunut kuitulasermerkkaus- sekä -leik­kausteknologian kehittämiseen jo 17 vuoden ajan. Tuotevalikoimaan kuuluvat koneet kuitulaserleikkaukseen ja -merkkaukseen sekä myös UV/MOPA/CO2/GREEN lasermerkkaus-, laserhitsaus-, laserkaiverrus- ja laserpuhdistuskoneet sekä automaatiotarvikkeet.

– Lähdimme maahantuojaksi, koska ­asiakkaillamme oli selvästi kasvanutta mielenkiintoa laserteknologiaa kohtaan. Haluamme lisätä asiakkaidemme kilpailukykyä tuottavilla, tehokkailla ja asiakaslähtöisillä ratkaisuilla. XT Laser suunnittelee ja valmistaa huippulaadukkaita tuotteita, joilla on suuri kilpailukyky markkinoilla hinnan ja laadun puolesta.

– Laserleikkaukseen XT Laserilla on tarjottavana jopa 14 erilaista mallia, joista jokaisesta on eri koko- ja tehovaihtoehdot. Valikoima on siis hyvin kattava. Nopeaan ja tarkkaan laserhitsaukseen tarjoamme hitsauskoneita käsivaraiseen ja robottihitsaukseen. Robottijärjestelmät räätälöidään aina asiakkaan tarpeiden pohjalta. Lisäksi tarjoamme laserpuhdistusjärjestelmiä esimerkiksi hitsattavien kappaleiden reunojen puhdistamiseen.

– Investointi omaan laseriimme on lisännyt kokemustamme erilaisista materiaaleista ja sovellettavista tekniikoista sekä mahdollistanut palvelumyynnin. Uuden kuitulaserimme myötä voimme tarjota ­asiakkaillemme palveluna niin merkintöjä kuin kaiverruksia. MOPA- ja 3D-teknologialla varustettu koneemme suoriutuu monenlaisista materiaaleista ja pintamuodoista. Yleisimmät käyttökohteet ovat olleet mittalaitteet, työkalut ja laitekilvet.


Vannesahoja kaikkiin tarpeisiin

Tuotevalikoiman toinen laajennus ovat ­Pegas Gondan sahakoneet, joiden myynti on alkanut vuonna 2018 ja maahantuonti 2021. Vannesahat ja terät ovat olleet Toolpointin valikoimissa 1990-luvulta lähtien.

– Lähdimme maahantuojaksi, koska vannesahoille on laajasti kysyntää. Onhan se jokaisen konepajan peruskone. Meillä on hyviä kokemuksia Pegas Gondasta. Se on yli 30-vuotias, vakiintunut perheyhtiö. Mallisto on riittävän laaja, putken maksimihalkaisija on mallista riippuen 150–1200 mm. Olemme onnistuneet mukavasti pienemmissä, nivelmallisissa koneissa. Pegas ­Gondan myydyin sahakone on jatkuvassa myyntinäyttelyssämme, tällä kertaa varustettuna sumuvoitelulaitteella. Varastostamme löytyy myös koneita perusvarustelulla. Lisäksi varasto-ohjelmassa ovat kulutusvaraosat, terät ja työstönesteet.

Ensimmäinen isomman kapasiteetin sahakone, 440×600-HOR-SHI syöttö- ja saattolinjastolla, on toimitettu Wemasto Oy:lle.

– Meillä oli tarvetta sahalle, jossa on hyvä kapasiteetti ja myös riittävästi kokoa isompiakin kappaleita varten. Hyvällä varustelulla oli myös iso merkitys, me valitsimme sahauskohdan osoittavan laserin ja sumuvoitelujärjestelmän. Luonnollisesti sahausjälki on erittäin iso tekijä, siinä Pegas ­Gonda oli erityisen vakuuttava isoissa kappaleissa. Tämä myös täydentää sopivasti sitä sahauskapasiteettia mikä meillä jo on, kertoo ­Wemaston toimitusjohtaja Niko Perttola.

– Sahauslinjasto pääsi tositoimiin moduulirakenteisessa Lämpöpumppulaitosprojektissamme, joka valmistetaan sekä koekäytetään tehtaallamme. Tämän jälkeen laitos puretaan kuljetettaviksi lohkoiksi ja toimitetaan Irlantiin globaalille datakeskustoimijalle. Projektissa pääsimme hyödyntämään sahan tehokasta ja tarkkaa sahauskapasiteettia teräsrakenteiden sahauksessa.

Toolpoint Oy
Laatukatu 1, 15680 Lahti
puh. 03 874 050
Juha Sihvonen
toimitusjohtaja
puh. +358 500 498 388
juha.sihvonen@toolpoint.fi
www.toolpoint.fi

Kulmaan sahaava puoliautomaattinen 440×600-HOR-SHI syöttö- ja saattolinjastolla.