Tuore kotimainen liikkumisen menestys­resepti yhdistää uutta ja perinteitä

Marraskuussa esitellyn Skick-­kauppanimeä kantavan Arctic Rides Oy:n patentoidun sähköpotkukelkan valmistus alkaa Suomessa Esla-potkukelkkoihin ja potkuvoimalla liikkuviin menopeleihin erikoistuneessa E. S. Lahtinen Oy:n tuotantolaitoksessa Etelä-Pohjanmaalla. Vuodesta 1928 toiminut E. S. Lahtinen Oy on Esla-tuotenimellä valmistanut mm. kaikkien tuntemia klassisia potkukelkkoja ja potkupyöriä, -lautoja sekä rollaattoreita. E. S. Lahtinen Oy on tehnyt myös sopimusvalmistusta omien tuotteidensa ohella melkein vuosisadan ajan. Skick-kelkkojen tuotanto on käynnistymässä yhtiön tehtaalla ja toimitukset ­asiakkaille on määrä alkaa vielä tämän kevään aikana.

Skick on uudenlainen patentoitu ympärivuotiseen käyttöön suunniteltu kevyt sähkökulkuväline, jonka suunnittelun yksi keskeinen painopiste on ollut hyötykäytössä  – ajamisen hauskuutta kuitenkaan unohtamatta. Skick kulkee kesällä kolmipyöräisenä asfaltilla tai metsäpoluilla, mutta meno jatkuu myös talvella, kun takarenkaat nostetaan ylös ja liu’utaankin lumella. Skick on suunniteltu vakaaksi ja varmaksi ajettavaksi, mikä mahdollistaa sen käyttämisen useisiin hyötykäyttötarkoituksiin. Skickin kuljettaminen ei vaadi ajokorttia, vakuutuksia tai rekisteröintiä, sillä Skick on lain silmissä mm. alle 1000 W sähköpotkulautoihin rinnastettava kevyt sähköajoneuvo.

”Meille Arctic Ridesin Skick-sähköpotkukelkan valmistusyhteistyö edustaa käynnissä olevaa maltillista nuorennusleikkausta, jossa pyrimme laajentamaan imagoamme uusille kohderyhmille. Yhteistyö tukee myös meidän omien tulevien sähköavusteisten Esla-tuotteiden valmistusta ja tuo aikanaan synergiaetuja molemmille osapuolille. Pystymme tekemään yhteistyötä myös kaupallisella puolella”, E. S. Lahtisen toimitusjohtaja Mika Lahtinen linjaa yhteistyön alkua.

”Verrattain nopea matka ideasta sarjavalmistettavaksi tuotteeksi on ollut mahdollista vain osaavan tiimin ja parhaiden yhteistyökumppaneiden avulla. E. S. Lahtinen Oy on harjoitellut lihasvoimalla toimivien potkukelkkojen valmistusta jo lähes vuosisadan ajan ja heiltä löytyy myös monipuolista metallipajatoimintaa, jotka palvelevat meidän tarkoituksiamme hyvin”, Arctic Rides Oy:n toimitusjohtaja Markku Laatikainen luonnehtii.

Skick-sähköpotkukelkka ei vaadi lihasvoimaa liikkuakseen, mutta perinteisestä potkukelkasta tuttu potkuttelu on kätevä tapa vaikkapa auttaa kelkka jouhevammin liikkeelle tai vain tehostaa sen toimintaa raskaalla kuormalla ylämäessä. Kelkalla pystyy teräsrakenteisen etutarakan sekä jalasten päälle kytkettävien lisävarusteiden avulla hoitamaan erilaisia kuljetustarpeita, kuten kuskaamaan lapsen päiväkotiin, kulkemaan lumilaudan kanssa mökiltä rinteeseen tai toimittamaan ruokalähettinä lämmintä ruokaa asiakkaille.

Kelkan kerrotaan soveltuvan monenlaiseen ympärivuotiseen käyttöön niin ulko- kuin sisätiloihin. Skick on vakautensa ja hallittavuutensa vuoksi turvallisempi kuin useimmat kahdella renkaalla kulkevat kevyet sähköajoneuvot ja eteneminen onnistuu, olipa alla lattia, asfaltti, nurmi tai lumipintainen tie.

”Tähän mennessä kiinnostusta meille on osoitettu senioritarpeista metsästyskäyttöön ja lehdenjakelun ongelmien ratkaisijasta monenmoiseen vuokrakäyttöön niin pyöräteille, poluille kuin vaikkapa golf-kentillekin. Suurin kiinnostus on tullut kuitenkin kuluttajilta, jotka kaipaavat arkeensa helppokäyttöistä ja hauskaa ympärivuotista liikkumisvälinettä”, Laatikainen jatkaa.

Kelkalla ajo muistuttaa kesäkeleillä kolmipyöräisenä käytettäessä mönkijän tai moottorikelkan ajoa, koska kuljettaja voi sisäkurviin nojaamalla mahdollistaa suuremmat kaarreajonopeudet. Talvella lumisella alustalla ajettaessa meno muuttuu kuitenkin täysin. Sukset liukuvat kevyesti eteenpäin, mutta halutessaan kuljettaja voi napakalla painonsiirrolla saada aikaan myös helposti hallittavan sivuluisun, jolloin kelkalla voi vaikkapa lasketella tasamaalla. ”Tällä voi halutessaan ajaa talvella helposti driftaamalla, eli hallitussa sivuluisussa ja vaikkapa esteiden pujottelu on siten suorastaan ratkiriemukasta”, Laatikainen kertoo.

Driftaamisen ja ammattiajon lisäksi laite sopii hieman yllättäen myös senioriväelle ja kolmipyöränä sisäkäyttöön huoltoliikenteeseen isoihin tehtaisiin tai sairaaloihin. ”Kelkassa on kolme huippunopeusvalintaa n. 8, 15 ja 25 km/h, jolloin tarkkuutta vaativa sisäajo sujuu tarvittaessa leikiten ja seniorit voivat käyttää kelkkaa turvallisesti ja arvokkaasti paikasta toiseen lipuen”, Laatikainen kuvailee.

Arctic Rides valmistuttaa kelkkansa omalla Skick-brändillään ja pyrkii lisäksi lisensoimaan designin ja patentit eri markkinasegmenttien valmistajille maailmanlaajuisen valmistuksen ja myynnin mahdollistamiseksi.


Vasemmalla Markku Laatikainen Arctic Rides Oy:ltä ja hänen vieressään Mika Lahtinen, E. S. Lahtinen Oy.

E. S. Lahtinen Oy
Mika Lahtinen
toimitusjohtaja
puh. +358 50 502 0375
www.esla.fi

Arctic Rides Oy
Markku Laatikainen
toimitusjohtaja
puh. +358 500 717 190
www.skick.fi