Tuumasta toimeen

Työvoimapula metalliteollisuudessa on kaikille tuttu ongelma. Myös kiinnostuneita ja potentiaalisia opiskelun aloittajia on liian vähän tarpeeseen nähden. Tämä aiheuttaa syystäkin huolta.
Ikävä kyllä alasta on juurtunut julkisuuteen väärä kuva. Metalliteollisuus päätyy usein valtakunnallisiin medioihin, mutta kuvamateriaali on lähes poikkeuksetta valittu ongelman kannalta epäkiitollisesta kulmasta. En ymmärrä miksi tätä huippumodernia ja uusien teknologioiden miehittämää alaa edelleen esitetään suurimmaksi osaksi sulan metallin, kipinöiden, pimeiden ja likaisten olosuhteiden ja pakkasessa hitsaamisen äärellä. Toki myös perinteiset metalliteollisuuden sektorit kulkevat tärkeänä osana mukana, mutta on meillä paljon muutakin tarjottavaa. Sellaista tarjottavaa, jolla saadaan nuoret ja uudelleen kouluttautuvat aikuiset kiinnostumaan. Mielestäni olemme sellaisessa pisteessä, jossa jokaisen kannattaa miettiä mitä voisi tehdä ongelman korjaamiseksi. Useissa kahviringeissä on heitetty hyviä ajatuksia, jotka nyt pitäisi toteuttaa. Olisi hienoa, jos jokainen yritys tekisi jotakin konkreettista asian eteen tämän kuluvan vuoden aikana. Haastankin alan yrityksiä osallistumaan joko omalla tekemisellä, tai lähtemällä mukaan johonkin jo rakenteilla olevaan projektiin.

Olen käynnistänyt nuorille suunnatun, koneistuksen nykyaikaisista olosuhteista kertovan markkinointi- ja videoprojektin, johon etsitään parhaillaan kumppaneita alan toimijoista. Koneistajaksi.fi-projektissa siirretään yritysten väliset kilpailuasetelmat sivuun ja toimitaan yhdessä tulevaisuuden hyväksi. Nyt on aika kääriä hihat ja tehdä asioita ongelman korjaamiseksi. Projektin määränpää on edistää tasapuolisesti jokaisen suomalaisen konepajan tilannetta työvoiman suhteen. Tavoitteena on kirkastaa yleistä julkisuuskuvaa ja samalla yhdistää ja edistää kaikkia muitakin jo käynnissä olevia toimia aiheen ympärillä.

Koneistajaksi.fi on erityisesti nuorille suunnattu sosiaalisen median kokonaisuus, jonka tarkoituksena on tuoda nähtäväksi nykyaikaisten konepajojen siistit ja valoisat olosuhteet ja esitellä modernia teknologiaa uudesta kulmasta aidosti nuorille suunnatuiden videoiden muodossa. Projektin alkuvaiheessa kuvaamme neljä paikkakunnallista videota yhteistyössä alan yritysten kanssa. Videot julkaistaan nuorten suosimilla alustoilla. Valmis materiaali kootaan kokonaisuudeksi koneistajaksi.fi-verkkosivustolle, josta videot on helppo löytää, katsella itse tai esittää kohderyhmälle.

Projektissa on yritysten lisäksi mukana myös oppilaitoksia verkostoineen ympäri Suomen. Oppilaitosten rooli on viedä nämä omalla paikkakunnalla kuvatut videot oppilaiden silmien eteen ja sopia mahdollisista oppilasvierailuista ynnä muista jatkotoimenpiteistä suoraan mukana olevien ja maantieteellisesti lähellä sijaitsevien kumppaniyritysten kanssa. Meidän tapamme tuoda aihepiiri nuorten tietoisuuteen tulee olemaan monella tapaa täysin totutusta kaavasta poikkeava. Jotakin sellaista, mitä ei Suomessa metalliteollisuuden sektorissa olla aiemmin nähty.

Ota rohkeasti yhteyttä, kun haluat olla mukana projektissa. Nyt on aika tehdä enemmän ja puhua vähemmän.

Jussi Rinne
Toimitusjohtaja
Hertek Oy