Uddeholm kehittää 3D-tulostuksen materiaaleja

voestalpine-konserniin kuuluva Uddeholm tunnetaan korkea­laatuisista työkaluteräksistään. Nyt Uddeholm laajentaa ­materiaalitarjontaansa myös 3D-tulostuksen puolella.

Työkaluteräsvalmistaja Uddeholm on tuonut markkinoille uuden teräsjauheen 3D-tulostukseen. ”Kyseessä on tulostettava versio meidän Dievar-teräksestä, jota on aiemmin ollut saatavana kankitavarana”, valottaa voestalpine HPM Finlandin myyntipäällikkö Janne Karvonen. ”Dievar soveltuu erinomaisesti kuumatyökohteisiin, kuten painevalu- tai taontamuotteihin”, hän jatkaa.

Metallien 3D-tulostus on ollut arkipäivää jo usean vuoden ajan, mutta materiaalivalikoima on ollut rajallinen. Työkaluteräksissä on lähinnä ollut tarjolla matalahiilisiä, vanhennuskarkenevia teräksiä. Korkeahiiliset teräkset vaativat tulostuskammion lämmittämistä satoihin asteisiin, jotta vältytään kappaleen halkeilulta – tässä Dievar tekee poikkeuksen. ”Dievarille riittää 160°C esilämmitys, joka on mahdollista konevalmistajan yksinkertaisella lisälaitteella. Näin ollen Dievar on mahdollista ottaa käyttöön heti olemassa olevalla konekannalla”, Karvonen selventää.

Uddeholm Dievar AM soveltuu kohteisiin, joissa vaaditaan hyvää lämmönkestoa.


Ratkaisu ongelmiin

Materiaalina Dievar on tunnetusti hyvin sitkeä. Dievarilla saavutetaan 52–54 HRC-kovuus ja se on hyvin läpikarkeneva. Näiden ominaisuuksien ansiosta se vastustaa hyvin kuumahalkeilua, joka on yleisin vauriomekanismi esimerkiksi painevalumuoteissa. 3D-tulostus tuo helpotusta myös toiseen yleiseen vaivaan painevalussa. ”Paras tapa ehkäistä juottumista on muotin tarkempi lämpötilakontrolli. Tämä on mahdollista optimoiduilla, 3D-tulostetuilla jäähdytyskanavilla.”


Teknistä tukea

”voestalpinella on Düsseldorfissa oma 3D-tulostuskeskus, jossa meillä on useiden eri valmistajien, kuten EOS:in ja SLM:n tulostimia. Kehitämme tulostusparametrejä parhaan laadun aikaansaamiseksi ja toimitamme nämä parametrit asiakkaille, aivan kuten normaalien koneistusparametrienkin kanssa. Tarjoamme palveluna myös tulostusta ja simulointia.”

voestalpine HPM Finland Oy Ab
Janne Karvonen
myyntipäällikkö
puh. 040 7247056
janne.karvonen@uddeholm.fi
www.uddeholm.fi

voestalpinen tulostuskeskuksessa Düsseldorfissa on useita 3D-tulostimia.