Uddeholm – terästekniikan eturintamassa jo yli 350 vuotta

Kestävämmillä teräksillä pidennetään työvälineiden käyttö­ikää, ja uusilla työstömenetelmillä säästetään materiaalia.

Vantaalla sijaitseva voestalpine High Performance Metals Finland Oy Ab vastaa korkealaatuisten Uddeholm-työkaluterästen myynnistä Suomessa. Udde­holms Ab on ruotsalainen työkaluteräsvalmistaja, joka kuuluu itävaltalaiseen voestalpine-teräskonserniin. Uddeholmin teräksiä on valmistettu Ruotsin Hagforsissa jo vuodesta 1668. Työkaluterästen rinnalla yritys myy voestalpinen valmistamia laadukkaita kulutus- ja rakenneteräslevyjä sekä tarjoaa kattavan valikoiman alansa johtavien valmistajien korkealaatuisia kulutusterästuotteita maanrakennukseen ja tienhoitoon.

– Suurin osa päivittäin käyttämistämme esineistä on valmistettu käyttäen työkaluteräksiä. Puhelimien ja tietokoneiden muoviosat valmistetaan ruiskupuristamalla ne teräsmuotteihin, autojen rakenneosat muovataan erilaisilla leikkaimilla ja prässeillä, ja kattila syvävedetään käyttäen esimerkiksi Uddeholmin valmistamia teräksiä, kertoo myyntipäällikkö Janne Karvonen.

– Uddeholm kehittää jatkuvasti uusia teräslajeja ja valmistustekniikkaa. Näin tarjoamme asiakkaillemme parhaan mahdollisen tuloksen heidän omassa toiminnassaan. Kehittämällä kestävämpiä teräksiä työvälineistä saadaan pitkäikäisempiä. Tällöin myös niillä valmistetuista tuotteista tulee parempilaatuisia ja hylkäysprosentti on pienempi. Työvälineteräkset soveltuvat myös moniin koneenosiin ja komponentteihin, jolloin niistäkin saadaan kestävämpiä.

Ympäristöystävällisyys tuo mukanaan uusia haasteita myös työvälineille. Uudet biopohjaiset muovit voivat olla hyvin kuluttavia teräkselle. Muovit saattavat sisältää kuluttavia puukuituja ja valmistusprosessissa ne saattavat synnyttää syövyttäviä yhdisteitä. Tämän vuoksi Uddeholm julkaisi viimevuonna uuden Tyrax ESR –teräksen, joka on suunniteltu juuri tällaisiin kohteisiin. Tyraxissa yhdistyy hyvä kulumisen- ja korroosionkestävyys.

Toinen valmistavan teollisuuden mega­trendeistä on 3D-tulostus, jonka aallon harjalla myös Uddeholm on mukana. 

– Yhdistämme tietämyksemme työkaluteräksistä uuteen teknologiaan. Tuomme markkinoille teräsjauheita, kuten AM Corrax, joilla saadaan aikaan sama ensiluokkainen laatu, josta Uddeholm tunnetaan. 3D-tulostuksella voidaan tehdä muotoja, joita ei pystytä tekemään perinteisillä menetelmillä, kuten esimerkiksi spiraalin muotoisia jäähdytyskanavia. 3D-tulostuksella, eli lisäävällä valmistuksella, säästetään myös materiaalia. Uusi menetelmä mahdollistaa vain tarvittavien muotojen rakentamisen, eikä materiaalia mene hukkaan, kuten lastuavassa työstössä.

Materiaalitehokkuus ja ympäristö ovat tärkeitä arvoja Uddeholmille. Kaikki Uddeholmin teräkset valmistetaan lajitellusta kierrätysromusta. 

INFO

https://www.uddeholm.com/finland/fi/