Uusi varsijyrsinohjelma Hofmann & Vratnylta EXM1

Hofmann & Vratny OHG:n EXM1-sarja – pitkään kehitelty ja nyt elokuussa 2022 julkaistu ruostumattomien ja haponkestävien terästen jyrsinohjelma uudelle tasolle.

Hofmann & Vratny on yksi johtavista kovametallijyrsimien valmistajista Saksassa lähellä Müncheniä. Valmistaja esittelee yhteistyössä suomalaisen maahantuojan Xalaxion Oy:n kanssa EXM1-sarjansa; ruostumattoman teräksen työstöinnovaatiota, jonka haasteet eivät ole antaneet rauhaa Baijerin kaupungin Aßlingin tutkimus- ja kehitysosastolle.

Yleisesti tiedetään, että ruostumaton teräs asettaa erityisiä vaatimuksia jyrsintätyökaluille. Näitä ovat toisaalta rakenteet, jotka reagoivat eri tavalla koneistukseen: ferriittiset, martensiittiset, austeniittiset, austeniittis-ferriittiset (dupleksit) ja toisaalta seoskomponentit, kuten nikkeli, mangaani, vol­frami tai titaani, jotka vaativat erityistaitoja erityisesti jyrsinvalmistajilta. Ruostumattomalla teräksellä on myös taipumus tukkia leikkuureunat ja kovettua arvaamattomasti, kun se altistuu lämpörasitukselle – vain muutamia ruostumattoman teräksen työstöongelmista mainittakoon.


Mitä parannuksia tässä on saatu aikaan?
AlphaNox Navy X: täysin uusi pinnoitus

Kyse oli uuden sukupolven jyrsimien kehittämisestä tyhjästä. Pohja on erityinen, erittäin hienorakeinen substraatti, jossa murtolujuus yhdistyy tarvittavaan kovuuteen. Lisäksi tarjolla on uusi nanorakenteinen monikerroksinen pinnoite ”AlphaNox Navy X” tai lyhennettynä ANNX. 3000–3200 HV 3–4 μm paksu kerros ei ole vain kova, vaan myös poikkeuksellisen suurta kulutusta kestävä.

Ruostumattomien teräksien jyrsinnässä leikkausreunoihin kohdistuu valtava paine. ANNX-pinnoitteen monikerroksinen rakenne saavuttaa korkean elastisuuden ja vähentää kerroksen sisäistä jännitystä, mikä saa kerroksen hajoamaan erittäin tasaisesti ja estää tehokkaasti kerroksen halkeilua.

Toinen EXM1-sarjan ominaisuus on ”Finishing X -tekniikka”, joka tuottaa erityisen sileitä pintoja parantaen tasaista kulumista ja siten kulutuksenkestävyyttä ja lastunpoistoa entisestään.


Mitä hyötyä siitä on käyttäjälle?

Avain ruostumattomien terästen taloudelliseen koneistukseen on jyrsimien käyttöikä. Erityisesti täällä EXM1-sarja asettaa uudet standardit, koska työkalun käyttöikä on monissa tapauksissa yli kaksinkertaistunut verrattuna aiemmin markkinoilla oleviin jyrsimiin. Siksi suurin etu on se, että jyrsimiä on vaihdettava harvemmin, mikä nopeuttaa merkittävästi ruostumattomasta teräksestä valmistettujen työkappaleiden työstöä.

Mutta ei pelkästään työkalun käyttöiän suhteen onnistuttu, vaan myös koneistettujen työkappaleiden pinnan laatua pystyttiin merkittävästi parantamaan erilaisissa kenttäkokeissa. Positiivisena sivuvaikutuksena alhainen melutaso jyrsinnässä sai kiitosta yrityksiltä, jotka olivat jo saaneet ensimmäiset jyrsimet testikäyttöön.

EXM1-sarja sisältää erityyppiset päätyjyrsimet (Performmaker), rouhintajyrsimet (Slotmaker), trochoidal-jyrsimet (Chipmaker), täyssäteiset leikkurit (Rowmaker) ja viimeistelyjyrsimet (Mirrormaker).


Maahantuonti: Xalaxion Oy

XALAXION OY
Sampsa Manner
puh. 045 891 5810
info@xalaxion.fi
www.xalaxion.fi