Vastuullisuus, luottamus ja laatu Trimetin toiminnan keskiössä

Metallituotteiden sopimus­valmistaja Trimet Oy on kasvanut uuden organisaationsa aikana merkittävästi, eikä hiljenemisen merkkejä ole ilmassa. Yritys panostaa vastuullisuuteen ja luottamukseen perustuvaan laadukkaaseen toimintaan, mitä tukee omalta osaltaan yrityksen viimeisin investointi automaattinen levyreunojenpyöristyskone Timesavers 42 1600 WRBW.

Vuonna 1986 perustetun Trimet Oy:n historiassa käännettiin uusi lehti vuonna 2019, kun organisaatiota uudistettiin ja kesällä 2021 Trimet siirtyi yrityskaupassa toimivalle johdolle. Muutokset toivat purjeisiin myötäiset tuulet, sillä vuoden 2019 liikevaihto 3,8 miljoonaa euroa kasvoi vuoteen 2022 lukemiin 6,3 miljoonaa. – Kiireen keskellä olemme pyrkineet koko ajan kehittämään toimintaamme. Tämä ei tarkoita niinkään uusien koneiden hankintaa, vaan parantamista niin toiminnanohjaukseen, kuin laatuunkin. Kehittymisen tueksi olemme palkanneet muun muassa uusia henkilöitä, niin tuotantoon kuin konttoriinkin. Ensisijaisesti satsaukset ovat tulleet laatuun liittyviin toimintoihin ja hiljalleen myös tuotannonohjauksen tukemiseen. Kyseiset asiat ottavat aikaa. Tämä on meille kuitenkin kestävyyslaji, jonka satoa keräämme hiljalleen – mutta pitkään, avaa toimitusjohtaja Kari Rouvali yrityksen toimintatapoja.


Vastuullisuus, luottamus ja laatu

Kari Rouvali painottaa Trimetin arvomaailman tukijalkoja vastuullisuus, luottamus ja laatu.

– Tänä päivänä monet yritykset puhuvat vastuullisuudesta, mutta teot jäävät usein melko maltillisiksi. Meidän toiminnassamme arvomme ovat aina keskeisessä roolissa. Yksi esimerkki vastuullisuudesta on toteutettu ensimmäinen vaihe valaistuksen uusimisesta. 74 kappaletta loisteputkivalaisimia vaihtui 56 täysveriseen led-valaisimeen liiketunnistimilla varustettuna. Tällä investoinnilla on iso merkitys työturvallisuuden ja laadun näkökulmasta: valoteho tuplaantui ja saamme myös merkittävän säästön sähkönkulutukseen. Investointi tukee loistavasti vastuullista energiankäyttöä ja toimii hienosti 100 kilowatin aurinkovoimalamme kanssa yhteen. Aurinkovoimala tuottaa tarvitsemastamme sähköstä noin viidenneksen, raottaa Rouvali Trimet Oy:n arvomaailmaa.
– Laatuun liittyen puhun mielelläni toiminnan laadusta. Hyvä tuotelaatu tulee laadukkaan toiminnan kautta. Olemme kehittäneet uuden organisaatiomme aikana taustaprosesseja koko ajan. Olemme panostaneet toiminnanohjaus- ja laatujärjestelmiin valtavasti. Johtamisjärjestelmät ISO 9001 ja ISO 14001 meillä on ollut käytössä pitkään ja nyt myös ISO 45001.
– Emme myöskään ole unohtaneet yhteiskuntavastuuta. Olemme yhteistyökump­paneina pääsarjatasolla HC TPS:n sekä Raision Loimun kanssa, lisäksi tuemme muita lajeja, unohtamatta lasten – ja nuorten harrastamista. Urheilun tukemisessa usein unohtuu esimerkkien voima, on helppoa sanoa, että olemme tukemassa lasten urheilua, mutta samalla myös unohdetaan, että ilman huippu-urheilun tuomia esimerkkejä, ei ole myöskään lapsille idoleita, joita lähteä matkimaan. Hyvin harvoin tukeminen on rahasta kiinni, vaan kyse on halusta ja suppeasta näkökulmasta. Urheilun ohella tuemme myös useita eri järjestöjä, keskittyen lapsiin ja nuoriin.

Trimetillä on vakuuttava kahdeksan koneen särmäyskapasiteetti.


”Timesavers on käsittämättömän hyvä laite”

Vaikka koneinvestointeihin ei tällä hetkellä lähtökohtaisesti Trimetillä panostetakaan, niin niitäkin on kuitenkin harkitusti tehty – tavoitteena laaduntuottokyvyn varmistaminen, työturvallisuus sekä viimekädessä myös tuottavuus. Tämän vuoden merkittävin investointi automaattinen levyreunojenpyöristyskone Timesavers 42 1600 WRBW liittyi Trimetin arsenaaliin kesäkuussa.

– Timesavers on merkittävä vahvistus levyosien jälkikäsittelyyn. TimeSavers poistaa jäysteet sekä terävät reunat, tekee tarvittaessa pyöristyksen reunaan ja meidän ratkaisullamme myös levyn pinta voidaan hioa visuaalisesti hyväksi, jos näin halutaan. Koneen suurin hyöty tulee olemaan laadun tasaisuus, unohtamatta työsuojelullisia näkökohtia; enää ei työntekijöiden tarvitse käyttää tärinää sekä pölyä aiheuttavia hiomakoneita tai muita käsiä rasittavia menetelmiä. Toki työvaiheen nopeutuminenkin tulee olemaan merkittävää ja vaikuttaa positiivisesti kilpailukykyyn. Jo nyt alkumetreillään kone on osoittautunut aivan käsittämättömän hyväksi laitteeksi parantaen huimasti kustannustehokkuuttamme, arvioi Rouvali.
– Vanhasta koneestamme meni 900 mm levy läpi. Halusimme, että uusi kone läpäisee kokonaisuudessaan 1,5 x 3 metrin levyn, siksi päädyimme Timesaversin malliin 1600. Toki rahallakin on merkitystä, mutta konemerkin valinnassa hinta ei ollut ratkaisevin tekijä, vaan koneen laaduntuottokyky. Tämä on Timesaversilla arvioidemme mukaan paras. Toimituskin sujui maahantuoja Vossi Groupin toimesta hyvin, ja olemme erittäin tyytyväisiä Timesaversiin.
Trimetin muita tuoreimpia investointeja ovat niin ikään Vossilta hankittu uusi Carif 320 BA Touch -automaattisaha. – Yhteistyö Vossin kanssa on sujunut hyvin. Heiltä hankitulla ­Carif-automaattisahalla pystymme sahaamaan tankomateriaalit tarkemmin ja monipuolisemmin, iloitsee Rouvali. Myös muita uudistuksia on Trimetillä tehty. – Särmäykseen hankimme käytetyn, mutta käyttöarvoltaan hyvän, kolmen metrin Amada-särmäyspuristimen. Kaikkiin trukkeihin on asennettu sekä eteen- että taaksepäin näyttävät huomiovalot. Myös tulityö- ja ensiapupätevyydet ovat päivitetty.

Vossilta hankitulla uudella Carif 320 BA Touch -automaattis­ahalla Trmet pystyy sahaamaan tankomateriaalit tarkemmin ja monipuolisemmin.


Monipuolinen palveluvalikoima – laserhitsauksen edelläkävijä

– Tuotamme palveluita laidasta laitaan, sekä ohutlevypuolelle että muutenkin metallipuolelle: laserleikkaus, laserhitsaus, hitsaus ja särmäys sekä lopputuotteet aina kokoonpantuihin pintakäsiteltyihin kokonaisuuksiin saakka. Konehankintojen kautta pystymme tarjoamaan myös raskaamman pään tuotteita; laserleikkeet 0,1 mm:stä 25 mm:iin saakka. Lähtökohtaisesti tuotantomme sarjakoot ovat pieniä, mutta mm. automaattivarastolla varustettu kuitulaser mahdollistaa isotkin sarjat. Esimerkiksi viime vuonna valmistimme yli 100 000 aurinkopaneelikiinnikettä, kertoo Rouvali.
– Laserhitsauksessa olemme jonkin asteinen edelläkävijä, sillä meillä on ollut tämä vaihe robotisoituna jo vuodesta 2016 asti. Laserhitsauksen etuna on valmistaa tuotteita, joita ei perinteisin menetelmin pysty tekemään. Esimerkiksi yhtenä vuotena Alihankinta-messuilla osastollamme vieraillut asiakas valmisti aiemmin yhden tuotteensa osan muovista ruiskupuristamalla. Messukeskusteluidemme pohjalta tuote valmistettiin jatkossa meillä alumiinista laserhitsaamalla. Kannattaakin taas tulla syksyn Alihankinta-messuille keskustelemaan osastollemme tarjoamistamme palveluista, kehottaa Rouvali.

Trimet Oy:n robotisoitu laserhitsausasema. Rouvalin mukaan laserhitsaamalla pystytään valmistamaan tuotteita, joita ei perinteisin menetelmin pysty tekemään.


”Äärettömän ammattitaitoinen henkilöstö”

Trimet toimii Liedossa 3600 m2:n toimitiloissa työllistäen nelisenkymmentä henkilöä.

– Meillä on äärettömän ammattitaitoinen henkilöstö. Pisimmät työsuhteet ovat jo 30 vuotta ja uusiakin hyviä osaajia on löytynyt. Tämän nuorekkaan hyvän porukan myötä tarjoamme joustavuutta ja nopeita toimituksia erittäin laaja-alaiselle, noin 300 asiakkaallemme. Asiakkaita meillä on mm. elek­troniikka- ja lääketeollisuudesta unohtamatta raskaampaa puolta. Toimitimme mm. Helsingin Olympiastadionin runkorakenteisiin paljon erilaisia metalliosia. Mate­riaalit hallitsemme laidasta laitaan mm. kupari, messinki, alumiini, RST, HST ja musta rauta. Meiltä löytyy 80–100 eri levylaatua aina varastosta varmistamaan nopeita toimituksia. Isot varastot ovat tänä päivänä elinehto kyetäkseen vastaamaan asiakkaiden nopeisiin tarpeisiin.


Ei hiljenemisen merkkejä

– Vauhti on ollut kovaa, eikä hiljenemisen merkkejä näy, eli ei ole mitään syytä painaa paniikkinappia. Emme näe myöskään syitä suurille muutoksille – asiakkaidemme laaja-alainen toimialakattaus kattaa joidenkin toimialojen alamäet. Siitä jatketaan, mihin keväällä jäätiin, päättää Rouvali.


– Timesavers on merkittävä vahvistus levyosien jälkikäsittelyyn poistaen jäysteet sekä terävät reunat, tekee tarvittaessa pyöristyksen reunaan ja meidän ratkaisullamme myös levyn pinta voidaan hioa visuaalisesti hyväksi, jos näin halutaan. Koneen suurin hyöty tulee olemaan laadun tasaisuus, unohtamatta työsuojelullisia näkökohtia; enää ei työntekijöiden tarvitse käyttää tärinää sekä pölyä aiheuttavia hiomakoneita tai muita käsiä rasittavia menetelmiä, kertoo toimitusjohtaja Kari Rouvali.

Trimet Oy
Kari Rouvali, toimitusjohtaja
puh. 040 739 0574
www.trimet.fi