Yaskawa tuo markkinoille uuden yhteistyörobotin Motoman HC10:n

Maailman suurimpiin teollisuusrobottien valmistajiin kuuluva YASKAWA tuo Suomen markkinoille uuden yhteistyörobotin, nimeltään HC10.

MOTOMAN HC10 on kuusiakselinen yhteistyörobotti, jonka käsittelykyky on 10 kg. Käyttäjän turvallisuus on varmistettu voimaa ja tehoa rajoittavalla teknologialla, joka pysäyttää robotin välittömästi sen koskettaessa estettä. MOTOMAN HC10 voi työskennellä riskiarvioinnista riippuen jopa kokonaan ilman suojaverkkoja ja muita turvalaitteita. Tämä säästää tilaa ja alentaa kustannuksia. Joustavuutensa ansiosta HC10 voidaan myös helposti siirtää työpisteestä toiseen.

HC10:n tekniset ominaisuudet:
• 6 akselia.
• Ulottuma 1200 mm.
• Käsittelykyky 10 kg.
• Voima-anturointi jokaisessa nivelessä.
• Asennettavissa lattialle, seinään ja kattoon. Toimii myös kallistettuna.
• Liitettävissä muihin järjestelmiin.
• YRC1000-ohjain tukee kaikkia yleisiä väyläratkaisuja kuten Ethernet/IP, Profinet, Modbus sekä DeviceNet ja siinä laajennettava I/O.
• Turvallisuussertifiointi: ISO 10218-1, ISO 13849-1 PLd Cat 3.

HC10:n etuja
• Turvallinen samassa tilassa työntekijän kanssa – Power and Force Limiting (PFL) -teknologia reagoi välittömästi ulkoisiin voimiin ja tekee HC10:n kanssa työskentelystä turvallista.
• EasyTeach-ohjelmointi (käsiohjauksella tapahtuva robotin opettaminen ja ohjelmointi) – tehostaa ohjelmointia ja helpottaa HC10:n käyttöönottoa.
• Robotin sisällä kulkevat kaapelit ja letkut eliminoivat turvallisuusriskejä – kaikille yhteistyöroboteille on tehtävä riskianalyysi. HC10 on suunniteltu pienentämään tapaturmariskiä ja toisaalta tarpeettomien suojaustoimenpiteiden tarvetta.
• Käsittelykyky 10 kg ja ulottuma 1200 mm. HC10:n ominaisuudet tekevät siitä käyttökelpoisen mitä moninaisimpiin yhteistyösovelluksiin.
• Helppokäyttöiset ja skaalautuvat turvaominaisuudet – HC10:n turvaominaisuuksien edut voidaan jakaa neljään pääkohtaan: logiikkaan, diagnostiikkaan, muutosten hallintaan ja helppoon asennukseen. Helppokäyttöisyys on ollut eräs tärkeimmistä tavoitteista HC10:n suunnittelussa.
• Robotti pystyy toimimaan yhteystyötilan lisäksi myös hybriditilassa sekä täysin itsenäisenä teollisuusrobottia. Tämä mahdollistaa robotin nopeammat liikkeet ihmisen ollessa kauempana robotista.

Arvioita robotista löytyy 
viimeisestä Robotiqin Cobots Ebookista
Robotiqin viimeisessä Cobots Ebook -julkaisussa, joka on eräänlainen cobottien ostajan opas, on HC10 mukana arvioitavana. Tässä on lainattuna muutamia otteita julkaisusta:
“Motoman / Yaskawa on vaikuttanut jo pitkään robotiikan alalla, mutta he ovat olleet yksi viimeisimmistä suurista yrityksistä, jotka tulevat mukaan yhteistyörobottien markkinoille. HC10 on heidän ensimmäinen cobottimallinsa.
HC10 ei ole tavallinen teollisuusrobotti suojaavalla päällysteellä, vaan täysin uusi robotti, joka on turvallinen ihmisen ja robotin vuorovaikutukselle. HC10:llä on tiettyjä hyviä ominaisuuksia. Useimmat työkalut ja tarraimet voidaan kytkeä robotin onttoon rakenteeseen, jolloin vältytään kaikilla robottivarren ulkopuolisilta kaapeleilta. Lisäksi Yaskawa on panostanut ohjelmien käyttöliittymään. Toisin kuin osa muista markkinoilla olevista yhteistyörobottimalleista, tämä robotti on todella käyttäjäystävällinen.
Robotiqin loppuarvio: On hienoa nähdä suuren teollisuusrobottivalmistajan tulevan mukaan yhteistyörobottien maailmaan. Me olemme odottaneet täysveristä yhteistyörobottia Yaskawalta, emmekä ole pettyneet tähän.”

Esittelyssä maaliskuussa sekä European 
Robotics Forumissa että Konepaja + Nordic Welding Expossa Tampereella
HC10 on ensimmäisen kerran esillä Suomessa European Robotics Forumissa 13.–15. maaliskuuta Tampere-talolla. Seuraavalla viikolla jatketaan Konepaja + Nordic Welding Expossa 20.–22. maaliskuuta Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa.
”Olemme innoissamme saadessamme tämän uutuuden myyntiin Suomeen. HC10 on todellinen teollisuusluokan yhteistyörobotti, joka on alusta lähtien suunniteltu toimimaan yhdessä ihmisen kanssa. Yaskawan HC10:n tunnistinteknologia, joka sallii sen työskennellä ihmisen kanssa, tekee siitä täydellisen uuden työkaverin. YRC1000-ohjauksella varustettu HC10 on ohjelmoitu reagoimaan nopeasti tilanteisiin, jotka muuten saattaisivat aiheuttaa vaaraa työntekijälle. Power and Force Limiting (PFL) -teknologia reagoi välittömästi ulkoisiin voimiin ja tekee HC10:n kanssa työskentelystä turvallista”, kertoo YASKAWA Finland Oy:n toimitusjohtaja Nina Lehtinen silmin nähden innostuneena.
”Yksi avaintekijä ihmisen ja robotin välisessä yhteistyössä on yksinkertaistaa robotin toimintaprosessia eri tilanteissa. Meidän YRC1000-ohjaus käyttää hyväkseen -INFORM-ohjelmointikielen Easy-Teach-ominaisuutta, jonka avulla HC10:lle opetetaan helposti tarvittavat liikeradat ja pisteet liikuttamalla robottia kädellä. Usein yksinkertaisiinkin teollisuusrobottien ohjelmointitehtäviin liitetty ajatus ohjelmoinnin hankaluudesta voidaan EasyTeachin myötä unohtaa. Sen avulla ohjelmointi on nopeaa ja tehokasta. HC10 voidaan kuitenkin haluttaessa ohjelmoida myös perinteisesti opetusyksikön avulla. Valinnanvaraa siis on jokaisen oman mieltymyksen mukaan”, jatkaa Nina. ”Eräs tärkeä asia on vielä mainittava: Yaskawa tekee mittavaa yhteistyötä useiden tarttuja- ja työkaluvalmistajien kanssa. Tämä varmistaa sen, että HC10-käyttäjillä on käytettävissään laaja valikoima erilaisia komponentteja, työkaluja ja tarraimia. Oikein paljon tervetuloa kaikki maaliskuun tapahtumiin tutustumaan tähän uutuuteen ja meihin”, Nina Lehtinen innostaa.

INFO
Yaskawa Finland Oy
www.yaskawa.eu.com
puh. 040 3000 600