Zmm Bulgaria – maailmanlaajuinen menestys

ZMM Bulgaria on yksi Euroopan suurimmista sorvien valmistajista ja osa IHB Groupia, Euroopan suurta teollisuusryhmittymää. ­Yhtiö investoi jatkuvasti ­uuteen teknologiaan ja tuotekehitykseen. Viennin osuus tuotannosta on noin 95 %.

Monipuolinen valikoima
Omistautumalla innovaatioihin, tuotekehitykseen sekä investoimalla uuteen teknologiaan ZMM Bulgaria pyrkii tarjoamaan asiak­kaille optimaalista suorituskykyä ja luotettavuutta – seikkoja, joista yhtiö on tullut tunnetuksi. Merkittävänä eurooppalaisena toimijana ZMM myy tuotteitaan yli 80 maahan maailmanlaajuisesti. Yrityksen valmistamat koneet on räätälöity vastaamaan asiakkaiden tarpeita ja vaatimuksia. Tämän tuloksena yhtiön tuotevalikoimassa on laaja valikoima kärkisorveja, öljyteollisuuden sorveja ja CNC-sorveja sorvaushalkaisijaltaan 1410 mm asti ja kärkiväliltään 10 metriin (jolloin itse koneen pituus on yli 13 metriä). Nämä sorvit tarjoavat hyvän yhdistelmän laatua, luotettavuutta ja vastinetta rahalle.
ZMM:n sorvien tekniset edut ovat tunnettuja. Kaikissa on tukeva, yhtenäinen ja erittäin jäykkä runko, mikä vähentää tärinää käytön aikana. Tukevuutta lisäävät leveät, kaksoisprismaiset, induktiokarkaistut ja tarkasti koneistetut johteet. Lähes kaikki mallit on varustettu irrotettavalla kitapalalla, joka mahdollistaa suurempien laippamaisten työkappaleiden sorvauksen.
ZMM:llä on Bulgariassa neljä tehdasta, niistä tärkein sijaitsee Slivenissä. Slivenin tehdas perustettiin vuonna 1971, jolloin sen tuotteita vietiin pääasiassa Neuvostoliittoon. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen monet konevalmistajat lopettivat toimintansa, mutta ZMM jatkoi sorvien valmistusta.
Valmistettavien sorvien valikoima on laaja ja monipuolinen, valittavana on yli 50 mallia. Saatavana on sorveja manuaalisella karavaihteistolla kuin myös portaattomilla karanopeuksilla olevia invertterikäyttöisiä kärkisorveja. Näiden lisäksi tehdas valmistaa korkealuokkaisia tasojohteisia CNC-sorveja. Yhtenä tuotevalikoiman erikoisuutena ovat öljyteollisuuteen tarkoitetut isolla karaporauksella, jopa 320 mm:iin saakka, varustetut sorvit.
Viime vuosina ZMM Bulgaria on valmistanut yli 600 sorvia vuodessa. Tuotanto markkinoidaan ainoastaan jälleenmyyjien kautta.

Laaja verkosto yhteistyökumppaneita
ZMM Bulgarialla on erinomainen ja laaja, monivuotiseen kokemukseen perustuva yhteistyökumppanien verkosto. Yhteistyökumppanit edistävät sekä päämiestensä tuotteita että sen mainetta. Tällaisiin yrityksiin kuuluu SKF, johtava maailmanlaajuinen teknologian edelläkävijä, jonka huomattava vahvuus on valmistavan teollisuuden jatkuva kehitystyö. Toinen mainitsemisen arvoinen on Schaeffler Group, yksi maailman suurimmista rulla- ja liukulaakereitten sekä lineaarijärjestelmien valmistajista erityisesti ilmailuteollisuudelle. Kolmas sorvien laakereitten toimittaja on japanilainen NSK.
Sähköisiin ohjauksiin liittyvät asiat toteutetaan asiakkaitten toivomusten mukaisesti maailman johtavien yritysten toimesta – Siemens, Fagor ja Fanuc. Digitaalinäytöt toimittaa Newall (SENSATAn tytär­yhtiö) tai Fagor.
Teknologisten työkalujen merkittävä toimittaja on Bison, puolalainen yritys joka on ollut alallaan maailman johtavia yrityksiä jo vuosien ajan. Muihin ZMM:n avaintoimittajiin kuuluvat Mazak, CNC-koneitten kärkitoimittaja ja Elprom Harmanli, korkealaatuisia moottoreita valmistava bulgarialainen yritys. Yksi ZMM:n omista yrityksistä, IHB Metal Castings (tunnettu nimellä ­Leyarmach maaliskuuhun 2016 saakka) toimittaa ZMM:lle metallivaluosia uudenaikaisesta valimostaan Bulgariassa.

INFO

Maketek Oy
www.maketek.fi