AirWell Oy – 28 vuotta termiselle leikkaukselle

Äkkiä se aika menee, 28 vuotta termiselle leikkaukselle. Annetaanpa AirWellin Antin kertoa, miten kaikki tapahtui.
– Oli vuosi 1996 ja Burnyn kaveri ehdotti leikkauskoneiden valmistamisen aloittamista ”omalla” brändillä. Aluksi ajatus tuntui täysin absurdilta; ei paikkaa valmistukseen, ei työkaluja, eikä oikein osaamistakaan. Ja ostaisikohan noita edes kukaan? Kokemusta koneiden myynnistä ja käyttöönotosta oli jo kosolti hankittuna, mutta siltikin…
– Niin siinä kuitenkin kävi, että kolme tarjousta porttaalikoneista tehtiin ja kolme konetta myytiin; Joroisten Metalli, Rautalaaki ja Hepoteräs olivat näiden ensimmäisten koneiden tilaajat ja he myös saivat koneet – eikä edes kovin paljoa myöhästytty toimituksissa, kertoo Antti. WellCut-tuotemerkki oli syntynyt! Näistä koneista kaksi on muuten edelleen ajossa.


Kahdella jalalla

– Tila koneiden valmistukseen löytyi Kiikoisista ja se vuokrattiin kolmen kuukauden sopimuksella huhtikuussa 1996. Sopimusta jatkettiin sitten muutamaan otteeseen, muutimme sieltä omaan tehtaaseen marraskuussa 2010.
– Jo varhain huomasimme potentiaalisen markkina-alueen uusien koneiden rinnalle. Oli selkeä tarve vanhojen koneiden kunnostukseen. Se nimettiin WellCut Retrofit -brändiksi ja työ tehtiin huolella alusta alkaen. Vanhan koneen mekaniikka, sähköt ja kaasut purettiin täysin, työmittoja ja runkoa saatettiin muokata vastaamaan uutta tarvetta, kone ylimaalattiin, varusteltiin ja siihen liitettiin uusi tyyppikilpi ja CE.
– Näin tehtyjä ”uudenveroisia” NC-ohjattuja leikkauskoneita on nyt valmistettu 60 kpl ja niiden suosio korreloi uusien koneiden menekin kanssa, samaan aikaan ne eivät ole pinnalla. Mutta kun katsoo, ketkä näitä koneita ovat hankkineet ja mitä kokoluokkaa ne yleensä edustavat, on selvää, että niille on oma tilauksensa. Mitä isompi kone, sitä kannattavampaa kunnollinen Retrofit taloudellisesti on, kertoo Antti.


Järjestelmätoimittajaksi

Yrityksen tapa ajatella asiaa muuttui vuonna 1999.
– Luovuimme leikkauskoneiden toimittamisesta ja vaihdoimme sen tilalle leik­kausjärjestelmien toimittamisen. Eli asiakkaiden vastuulle jäi asennuspaikan siivoaminen ja syöttöjen järjestelyt, me toimme koko muun infran. Toimitimme siis koneen, leikkauspöydän, savunimulaitteet, leikkausohjelmistot ja käyttökoulutuksen ”avaimet käteen” -periaatteella. Nykyään ei varmaan kovinkaan moni asiakas suostuisi muulla tapaa toimimaankaan, sanoo Antti.
Tähän päivään mennessä on uusia WellCut-järjestelmiä toimitettu jo liki 250 kpl.
– Tämä toimintatapa laajensi tuotevalikoimamme kattamaan koko ketjun, eli olemme siitä lähtien toimittaneet myös yksittäisiä leikkauspöytiä, savunimu- ja suodatuslaitteita ja leikkausohjelmistoja lukemattomiin kohteisiin.
– 2000-luvun alussa lähdimme laajentamaan myyntiämme myös Baltiaan, nyt jälkikäteen katsottaessa hiukan liian myöhään, mutta olemme toki toimittaneet sinnekin kymmeniä koneita. 2015 suljimme Viron toimipisteemme ja olemme toimineet siitä asti paikallisten kumppaneiden kanssa.
– Kuitulaserkoneiden nopea esiinmarssi koronavuosien molemmin puolin on luonnollisesti pudottanut plasmaleikkauskoneiden valmistusmääriä selvästi, mutta vastaavasti viisteplasma ja erikoiskoneet ovat pitäneet meidät sitkeästi mukana vuodesta toiseen. Tällä hetkellä eletään selvää renesanssia, polttoleikkauksen tärkeys on korostunut, jatkuvasti paremmat plasmajärjestelmät kilpailevat hyvin tasapäisesti laserien kanssa ja energiakysymysten myötä leikkauspöytien ja savunimu- ja suodatuslaitteiden kysyntä jatkaa kasvuaan. Toki edustamamme saksalainen ­KEMPER-savunsuodatusmallisto vastaa aivan kaikkeen hitsauksen ja leikkauksen työympäristövaatimukseen, kuten alan edelläkävijältä voi edellyttääkin, Antti lisää.

AW Cobottisolu plasmalla avaa uusia mahdollisuuksia hyvin kevyellä investoinnilla.


Konepaja-messuilla

Tämän päivän isoin haaste on osaavan työvoiman saanti. Oppilaitosten tuntikehykset ja niissä olevan valtavan konemäärän hallinnan osaamishaasteet ovat opettajien arkipäivää, ja tänään valmistuvilla oppilailla onkin selvää takamatkaa monien perustaitojen osaamisessa verrattuna vuosien takaiseen tilanteeseen.
– Asiakkaiden toiveesta olemme jo vuosia pyörittäneet omaa plasmakoulua, eli lyhyttä yhden päivän täsmäiskua plasmaleikkauksesta ja nyt alkaa näyttää siltä, että samanlainen koulutuspaketti tarvitaan myös polttoleikkaukseen. Osaavia kavereita karkaa eläkkeelle sitä vauhtia, ettei hiljainen tieto enää saa jalansijaa siirtyäkseen ”luonnollisesti” eteenpäin. Kyse ei ole rakettitieteestä, mutta teoriat asioiden taustoilla pitää tuntea, jotta osaa toimia oikein.
– Jos koulutus kiinnostaa niin ota yhteyttä, tehdään juuri teidän porukalle sopiva paletti, Antti päättää.

AirWell Oy on mukana Konepaja-messuilla Pirkkahallissa. Osastolla A 153 leikataan sekä levykoneella että Cobottiplasmalla ja ”Tyrväänkielistä” lisätukea touhuun antaa rallikommentaattori Henkka Haapamäki.

Tätähän asiakkaat aina kysyvät; WellCut-koneella Fe25mm materiaaliin dia 20 -reiät virheettömästi.