DMG MORI siivittämässä Afteronea Viron CNC-työstäjien eturiviin

CNC-koneistukseen erikoistunut Afterone OÜ:n missio on kehittyä Viron edistyneimmäksi alan toimijaksi. Yhtenä askeleena tätä päämäärää kohti yritys hankki laadukkaaseen työstökonearsenaaliinsa lisää tulivoimaa DMG MORI NTX 1000 -monitoimisorvilla.

Afterone OÜ perustettiin vuonna 2004 yhteisyrityksenä ruotsalaisten kumppaneiden kanssa. Muutama vuosi myöhemmin ruotsalaiset myivät osakkeensa virolaisille veljeksille Janno ja Taneli Joostille. Tänä päivänä toimitusjohtaja Kristjan Joostin kipparoimana yritys etenee Tartosta käsin 700 m2:n toimitiloissaan mukavassa vauhdissa, sillä viime vuoden liikevaihtolukujen 1,45 miljoonaa euroa ennustetaan kasvavan tälle vuodelle lukuun 1,6 miljoonaa. Kasvu on yrityksellä edelleen mielessä, sillä vuoteen 2025 mennessä Afterone tavoittelee 2,7 miljoonan liikevaihtolukuja.


21 kokeneen ja osaavan ammattilaisen otteilla Afterone OÜ:n pääfokus on tuottaa sorvaamalla ja jyrsimällä korkeatasoisia CNC-palveluita haluten myös kehittää asiakkaidensa tuotteiden valmistuksen tehokkuutta.

Sertifioitua CNC-työstölaatua

21 kokeneen ja osaavan ammattilaisen otteilla Afterone OÜ:n pääfokus on tuottaa sorvaamalla ja jyrsimällä korkeatasoisia CNC-palveluita haluten myös kehittää asiakkaidensa tuotteiden valmistuksen tehokkuutta. Yrityksen korkealaatuisesta tekemisestä kertoo osaltaan ISO 9001:2015 sertifioitu laatujärjestelmä.

Suurin osa Afteronen työstämästä materiaalista on ruostumatonta terästä, alumiinia ja teknisiä muovilaatuja. Kappalekoot ovat suhteellisen pieniä ja pääosin käsin liikuteltavissa ilman koneellista apua. Eräkoot vaihtelevat 20–2 000 välillä.

Afteronen kahdessa vuorossa toimiva valmistus lisää tuotannon tehokkuutta ja kapasiteettia. Afterone tekee myös omaan varastoonsa asiakkaidensa tuotteita Just-In-­
Time-periaatteella. Tämä tarkoittaa asiakkaille alhaisempia hintoja ja lyhyempiä toimitusaikoja, mikä mahdollistuu kasvattamalla tuotantoeriä.

Vaikka Afteronen tekemisen pääpaino on CNC-koneistuksessa, myös kokonpanotyöt ovat osa yrityksen palvelukonseptia kuten myös hitsaus- ja levytyöt sekä pintakäsittely, jotka toteutetaan sisaryritys EQUA OÜ:n toimesta.


Tehokkuutta huippukoneilla

Afteronen suurin asiakasvolyymi muodostuu medikaalipuolen toimijoista, mutta asiakkaita löytyy myös turvallisuuden, ympäristöalan sekä teollisuuden aloilta. Suurimmat asiakkuudet tulevat tällä hetkellä Virosta ja Suomesta. Suora vienti muodostaa noin 40 % toiminnasta, välillinen vienti mukaan lukien luku on noin 80 %. – Monessa kohtaa pystymme tekemään 25 % halvemmalla kuin suomalaiset toimijat. Ero voi tosin olla pienempikin, jos teknologiamme ei ole sopiva kyseiselle työlle. On siis tärkeää, että koneemme ovat oikeanlaisia työstettäville kappaleille ja että tuotannossamme on tehokkaat huippukoneet kuten uusi DMG MORI NTX-1000. DMG:llä voi olla jopa 300 % korkeampi tuntihinta kuin yksinkertaisella CNC-koneella. Kuitenkin sillä ylletään alempiin tuotantokustannuksiin sen korkean tehokkuuden ansiosta, arvioi Kristjan.

Henkilökohtaista palvelua

– Mieluiten työstämme osia, jotka vaativat korkeaa laatua ja tarkkuutta. Toimimme mielellämme asiakkaiden kanssa, joilla on korkeat vaatimustasot ja jotka tarvitsevat luotettavaa toimittajaa sekä asiantuntemusta. Juuri näillä odotusarvoilla kykenemme tuottamaan kilpailuetua. Parhaan palvelun takaamiseksi emme halua paisuttaa asiakaslukumääräämme kovinkaan suureksi. CNC-koneistuksen puolella meillä on parisenkymmentä asiakasta ja jokaista asiakastamme palvelee meillä nimetty avainasiakaspäällikkö, joka vastaa kunkin asiakkaan tilauksista ja toimitusajoista, kertoo Kristjan Joost.


Työteknisiä ratkaisuja ja pienempiä laitteita Afterone jalostaa myös omana tuotteenaan, joita aletaan markkinoida AIXON-tuotenimellä tänä ja ensi vuonna. Ensimmäinen tuotesarja – AIXON istukan leuat CNC-sorvaukseen – ovat jo saatavilla.

AIXON:lle etsitään edustajaa Suomessa

Työteknisiä ratkaisuja ja pienempiä laitteita yritys jalostaa myös omana tuotteenaan, joita aletaan markkinoida AIXON-tuotenimellä tänä ja ensi vuonna.
– Ensimmäinen tuotesarja – AIXON istukan leuat CNC-sorvaukseen – ovat jo saatavilla. Näillä erikoismuotoilluilla AIXON-leuoilla saavutetaan niiden paremman geometrian ansiosta parempi ulottuvuus kappaleeseen pyörivillä työkaluilla sekä tukevampi kappalekiinnitys. AIXON-hydraulinen modulaarisen kiinnike CNC-jyrsinkeskuksiin tulee myyntiin vuoden 2021 kolmannella kvartaalilla. AIXON-kiinnitys nopeuttaa CNC-jyrsintää. AIXON-automaattinen purseenpoisto- ja kierteityskone tulee myyntiin loppuvuodesta. Tämä laite toimii täysin automaattisesti ilman operaattorin apua ja se vähentää manuaalisen työn tarvetta. Automaattinen AIXON-kappaleenkääntäjä CNC-työstöön esitellään puolestaan ensi vuoden alusta, kertoo Kristjan Joost yrityksen omasta tuoteperheestä.

– AIXONille meillä on jo jakelukanavat Ruotsissa, Latviassa ja Liettuassa. Etsimme sille myös edustajia Tanskaan, Norjaan ja Suomeen. Mikäli tuotteen jakelu kiinnostaa, kannattaa ottaa meihin yhteyttä, rohkaisee Kristjan.


Kompakti ja tehokas DMG MORI NTX 1000

Työstökonearsenaalin runko Afteronella muodostuu yhdeksästä laadukkaasta koneesta, joista uusin on tämän vuoden helmikuussa tuotantoon saatu DMG MORI NTX 1000 -monitoimisorvi.
– Asennus- ja koulutusaikataulu oli erittäin haastava pandemiaan liittyvien matkustusrajoitusten takia. Tästä huolimatta DMG-tehdas ja DMG Finland tarjosivat meille nopeimmat mahdolliset ratkaisut. Olemme erittäin kiitollisia saamastamme tuesta ja iloisia siitä, kuinka DMG Finland hoiti tämän haastavan tilanteen. Meillä ei ole aikaisempaa kokemusta DMG-tehtaan ja sen suomalaisen edustajan toimista, mutta yhteistyö tämän koneen oston ja asennuksen aikana on osoittanut, että heillä on erittäin korkea asiakaspalvelutaso, kiittelee Kristjan Joost.
– DMG on tunnettu brändi tuottaen huippuluokan työstökoneita. DMG MORI NTX 1000 vaatii kilpailijoihinsa verrattuna varsin vähän lattiapinta-alaa ja korkeutta ottaen huomioon sen kapasiteetin ja työstöalueen pituuden, sanoo Kristjan Joost.

DMG MORI NTX 1000 maksimi työstöhalkaisija on 430 mm, kappaleen maksimipituuden ollessa 800 mm. Koneessa on 20 000 rpm kara, vastakara ja 74 työkalupaikkaa sekä automaattinen kappaleen purkaja.
– NTX 1000 lisää automaatiotasoamme ja mahdollistaa myös miehittämättömän ajon. NTX 1000 lisää myös tehokkuuttamme monimutkaisten ja tarkkuutta vaativien kappaleiden valmistuksessa. Olemme erittäin tyytyväisiä tämän uuden koneen tuomiin mahdollisuuksiin, mutta vuoden aikajänteellä näemme koneen meille todellisuudessa tuomat hyödyt. Uuden tekniikan käyttöönotto ja täysimittainen hyödyntäminen ottaa aina oman aikansa, arvioi Kristjan.

Vahvuus ihmisissä, voima teknologioissa

– Olemme perheyritys, jonka tavoitteena on tulla Viron edistyneimmäksi CNC-jyrsintä- ja sorvauspalvelujen tarjoajaksi. Tiimimme on erittäin omistautunut ja pyrkii jatkuvasti parempiin tuotantokäytäntöihin ja tekniikkaan. Uskomme, että tuottavuutta ei koskaan voi pitää itsestäänselvyytenä. Se on seurausta sitoutumisesta huippuosaamiseen, älykkääseen suunnitteluun ja kohdennettuihin tekoihin. Vahvuutemme on ihmisissä, voimamme on tuotantojärjestelmissä ja tuotantotekniikassa, kiteyttää Joost.


Panostuksia kehitykseen

Viimeisen vuoden aikana on tapahtunut paljon asioita Afteronessa. – Olemme tehneet paljon töitä kehittääksemme tuotantoamme ja omia AXION-tuotteitamme. Kohdistamme vuotuisesta tuotosta joka vuosi vähintään puolet investointeihin. Investointihanoja ei voi laittaa kiinni talouskriisien pelossa ja olemmekin tehneet voimakkaita investointeja koneisiin ja tuotekehitykseen. Aika näyttää onko tämä linjaus ollut hyvä vai huono. Ainakin asiakkaamme vaikuttavat tyytyväisiltä tähän linjaukseen lisäämällä tilauskantaansa meille. Normaali tilauskantamme 4–6 viikkoa onkin kasvanut 6–8 viikkoon.


Tavoitteena Viron edistynein CNC-osaaminen

– Missiomme on kehittyä edistyneimmäksi CNC-työstön palveluntarjoajaksi Virossa. Emme ole laajentamassa niinkään palvelutarjontamme skaalaa, sen sijaan ydinosaamisalueemme teknologioita ja osaamista. Keskitymme vain sellaisten tuotteiden ja koneiden kehittämiseen, jotka lisäävät tuotannon tehokkuutta kaltaisessamme koneistusyrityksessä. Tavoitteemme myös on, että viiden vuoden aikajänteellä AIXON-tuotteet muodostaisivat ison osan liikevaihdostamme.
– Haluamme kiittää suomalaisia toimijoita heidän luottamuksestaan virolaisia tuotantoyrityksiä kohtaa. Meillä on monia suomalaisia yritysasiakkaita ja välimme ovat olleet aina ystävälliset ja luottamukselliset. Olemme kiitollisia heidän tuestaan, iloitsee Kristjan Joost.


– DMG MORI NTX 1000 vaatii kilpailijoihinsa verrattuna varsin vähän lattiapinta-alaa
ja korkeutta ottaen huomioon sen kapasiteetin ja työstöalueen pituuden, kertoo toimitusjohtaja Kristjan Joost.

Afterone OÜ
Kristjan Joost, CEO
toimitusjohtaja
puh. +372 56 224 706
kristjan@afterone.eu
www.afterone.eu

DMG-työstökoneista:
DMG MORI Finland
Lauri Erkkola
toimitusjohtaja
puh. 050 566 8779,
https://fi.dmgmori.com