Olihan taas bileet !

Tänä vuonna juhlittiin Alihankinta-messujen 35. juhlavuotta. Ja todellista juhlan tuntua Tampereella koettiinkin, sillä syyskuun lopussa järjestetty vahvat perinteet omaava tapahtuma houkutteli paikalle noin 17 000 kävijää. Eli olipahan taas melkoiset bileet!

Messujen suuri kävijämäärä tarkoittaa paluuta koronaa edeltäviin lukuihin. Iso kävijä­määrä kertoo myös siitä, että tämäntyyppiselle tapahtumalle on edelleen tilaus olemassa, ja että henkilökohtaisilla kontakteilla on edelleen merkitystä, vaikka etätöiden sekä sähköisesti toteuttavien palaverien määrä on kasvanut merkittävästi – tai juuri sen takia.

Alihankinta-messut tarjoavat ainutlaatuisen tilaisuuden todella suurelle määrälle keskusteluita ja ajatusten vaihtoa ammattilaisten kesken. Tämän vuoksi myös itselleni henkilökohtaisesti Alihankinta-messut ovat aina juhlaa.

Messuilla käymissäni lukuisissa keskusteluissa oli varsin positiivinen leima, jopa yllättävän positiivinen, ottaen huomioon yleisen taloustilanteen ja median antaman kuvan yritysten tilanteesta. Töitä suurimmalla osalla pajoista on edelleen hyvin, ja myös näkymät tulevaan ovat pääsääntöisesti valoisia. Moni konepajan edustaja totesi Alihankinta-messuilla mietteitä tulevasta tähän tyyliin: ”Nyt on menty monta vuotta kovaa ja tilanne on edelleen hyvä. Kehitystyötä jatketaan edelleen riippumatta siitä, jatkuuko tilanne yhtä hyvänä kuin nyt, vai tuleeko matkaan jotain kuoppaa lähiaikoina. Toki pitää hiljaisina aikoina toimia tilanteen vaatimalla tavalla, mutta kehitystyötä pitää joka tapauksessa jatkaa. Se on ainoa tapa menestyä vaikeidenkin aikojen yli.” Asia on juuri näin, ja on hienoa huomata, että konepajojen päättävät henkilöt osaavat katsoa asioita kauaskantoisesti, eivätkä jumiudu median antamaan negatiivissävyiseen kuvaan talouden tilanteesta. Kuitenkin ensi vuodelle on jo povattu plusmerkkisiä aikoja.

Positiivista virettä ja voimia loppuvuoteen,
Petri Kuhlman, päätoimittaja