Premec taipuu moneksi

Mekaniikan osiin ja osakokonaisuuksiin erikoistunut Premec Oy on kasvanut 16 vuodessa kolmen miehen firmasta yli sata henkilöä työllistäväksi yhtiöksi. 

Ylivieskalaisyrityksessä kasvu näkyy myös ulospäin: parin kuukauden kuluttua otetaan käyttöön tuotantotilojen laajennus ja uudet varastotilat. 2000 neliön laajennuksen jälkeen Premecillä on käytössään 8500 neliön tilat. 

Kun uusi Bystronicin 6 kW kuitulaser tammikuussa aloitti työt Premecin tuotannossa, tilat kävivät ahtaiksi. Viime vuonna päätetty laajennus tulikin toimitusjohtaja Juha Männistön mukaan tarpeeseen. 

– Laajennuksilla ja uusilla investoinneilla turvataan riittävä kapasiteetti asiakkaille. Nyt meillä on mahdollisuus kasvaa asiakkaiden mukana, Männistö iloitsee.

Premec hankki ensimmäisen Bystronicinsa, 3 kW kuitulaserin vuonna 2013. Koneessa on automaattinen lastaus- ja purkujärjestelmä. Nyt hankittu kone on samanlainen, mutta tuplasti tehokkaampi. 

Männistö arvostaa Bystronicin hyvää hinta-laatusuhdetta sekä sitä, että kone oli käyttäjilleen tuttu. 

– Nyt meillä on backuppia mahdollisten tuotantohaavereiden varalle. Ensimmäisen investoinnin jälkeen meille on myös tullut vahvempaa tavaraa leikattavaksi. 

– Konekanta soveltuu nyt meidän 0,4:stä aina 10 milliin tuotantoon ja taipuu tarvittaessa sitäkin paksumpiin tuotteisiin aina 20mm asti.

– Suurin osa volyymistamme on 1:n ja 1,5 millin välillä. Uusi laser on mahdollistanut sen, että voimme nyt palvella samoja tuttuja -asiakkaita laajemmilla raaka-ainevahvuuksilla.

Premecin asiakkaat tulevat lukuisilta eri toimialoilta, mikä onkin yksi tärkeimmistä vahvuuksista. Männistön mukaan suurimman asiakkaan osuus 13 miljoonan euron liikevaihdosta on noin 10 prosenttia.

Ohutlevymekaniikkaa menee muun muassa ilmastointi- ja kylmälaitteisiin, terveydenhuollon röntgenlaitteisiin, maata-lous-koneiden ja ajoneuvojen osiin sekä laajakaista- ja tietoliikenneverkkojen laitteisiin. 

Premec myös valmistaa Mondex-sähkökiukaita. Moderneista kiukaistaan tunnetulla tuotemerkillä on 26 vuoden historia.

– Ostimme entisen asiakkaan liiketoiminnan kaksi vuotta sitten, ja sen jälkeen on tehty myös kiukaita omana tuotteena, Männistö kertoo.

Kaikista Premecin tuotteista yli 80 prosenttia menee vientiin, joko välittömästi tai välillisesti.

Ylivieskassa on hyvä yrittää

Premec on onnistunut tekemään positiivisen tuloksen joka vuosi koko olemassaolonsa ajan. Tästä toimitusjohtaja kiittää juuri tukijalkojen määrää ja moninaisuutta: suhdannevaihtelut eivät ole heilutelleet tulosta.

Omistajien pitkä tausta alalla on auttanut luottamuksen saavuttamisessa. Vuonna 2002 nollasta aloittaneen yrityksen omistavat tasaosuuksin henkilöstöhallinnosta vastaava Risto Honkala, ostoista ja hankinnoista vastaava Mika Pajunkoski sekä myynnistä vastaava Männistö. He kaikki ovat mukana Premecin operatiivisessa toiminnassa.

Kolmikolla on yhteinen historia Ojala-Yhtymän (myöhemmin Flextronic) palveluksessa. 

– Asiakkaat tuntevat meidät henkilökohtaisesti jo edellisen työpaikan ajoilta.

Osaavan työvoiman saannissa on auttanut hyvä maine reiluna työnantajana.

Ylivieskan alueella on pitkät perinteet mekaniikan valmistuksessa, joten alan oheispalveluita riittää: Mittavat kokonaistoimitukset hoituvat helposti, kiitos hyvien verkostojen ja yhteistyökumppaneiden.

Premecin yrittäjillä on vahva usko omaan tekemiseen ja tulevaisuuteen, joka Männistön mukaan näyttää oikein valoisalta.

Yritys on mukana alan päätapahtumassa Tampereen Alihankinta-messuilla. 

INFO

Bystronic Scandinavia Ab Premec Oy

Petteri Perälä Juha Männistö

puh. 0400 88 7558 puh. 0500 684 467

www.bystronic.fi www.premec.fi