Saskylle Mazak 5-akselinen koneistuskeskus yhteistyössä ST-Koneistuksen kanssa

Sasky ja ylöjärveläinen ST-Koneistus kehittävät metallialan vetovoimaisuutta sekä koulutuksen ja yrityselämän välistä yhteistyötä uudella 5-akselisella Mazak-koneistuskeskuksella.

SASKY koulutuskuntayhtymä on toisen asteen kouluttaja, jossa opiskelee noin 7400 ammatillisen koulun opiskelijaa. Kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnolla levyseppähitsaajia ja koneistajia metallialalle Sasky kouluttaa neljällä paikkakunnalla: Parkanossa, Mänttä-Vilppulassa, Sastamalassa ja Hämeenkyrössä.


Metallialan vetovoima parantunut

Kone- ja tuotantotekniikan linjoilla opiskelee Saskyssa tällä hetkellä noin 150 nuorta.
– Tarjoamiemme metallialan koulutuksien tilanne on selvästi parantunut; ensisijaisia hakijoita on alalle ilahduttavan paljon. Vetovoimaa tälle sektorille olemme lisänneet edelleen uudella 5-akselisella koneistuskeskuksella Mazak CV5-500, joka hankittiin yhteistyössä ST-Koneistus Oy:n kanssa, kertoo Saskyn kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti, jonka Tampereen kauppakamari valitsi 11.3.2022 Vuoden elinkeinovaikuttajaksi. Hänet palkittiin pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä Pirkanmaan elinkeinoelämän hyväksi. Tampereen kauppakamari on jakanut kyseisen julkisen tunnustuksen vuodesta 2005 lähtien.


Innovatiivinen uudistaja

Vuodesta 2009 SASKY koulutuskuntayhtymää johtanut Antti Lahti on työelämäyh­teyksien innovatiivinen uudistaja. Hänen johdollaan Sasky on hankkinut yhteisiä oppimisympäristöjä Vexve Oy:n, Purso Oy:n, Keikyän Kivi Oy:n, FennoSteel Oy:n, Niemen Tehtaat Oy:n ja ST-Koneistus Oy:n kanssa. Koneet on rahoitettu siten, että yritys omistaa niistä 51 ja Sasky 49 prosenttia. Kaikki koneet sijaitsevat Saskyn oppilaitoksissa ja niillä työskennellään opetussuunnitelman mukaisesti. Lisäksi oppimisympäristöissä voidaan tehdä myös teollisuuden alihankintatöitä. – Työelämän ja koulutuksen järjestäjien on luotava jatkossa yhä enemmän tämän tyyppisisä strategisia kumppanuuksia, arvioi Lahti.

Saskyn Ammatti-instituutti Iisakkiin, Hämeenkyrön yksikön opetustiloihin sijoitettu Mazak CV5-500 on omalta osaltaan turvaamassa osaavan työvoiman kouluttamisen vastaamaan teollisuuden vaatimuksiin.


5-akselinen Mazak turvaamassa osaavan työvoiman saatavuutta

– Vastaamme tulevaisuuden osaamisvaatimuksiin modernilla konekannalla, mitä uusi 5-akselinen Mazakimme parhaimmillaan edustaa. Tällä ST-Koneistuksen kanssa yhteistyönä hankkimallamme koneella turvaamme osaavan työvoiman kouluttamisen vastaamaan teollisuuden vaatimuksiin. Uusi Mazak 5-akseliteknologia myös osaltaan houkuttelee motivoitunutta opiskelija-ainesta alalle sekä mahdollistaa aitojen alihankintatöiden tekemisen osana opetusta, mikä taas innostaa entisestään opintojen suorittamiseen. Uusi kone motivoi myös opettajiamme ja sitouttaa heitä entistä vahvemmin opetustyöhön yhteistyössä yrityselämän kanssa, kiteyttää Lahti.
– On erittäin tärkeää saada oppimisympäristöihin uusimpia teknologioita sisältäviä huippukoneita, jotka houkuttelevat nuoria koneistuksen pariin ja tekee heille tutuksi viimeisimmät teknologiat, jotta he ovat valmiimpia osaajia siirtyessään työelämään teollisuuden pariin. Tämä yhteistyöprojektimme Saskyn kanssa on yksi askel tähän suuntaan, muotoilee asian ST-Koneistus Oy:n omistaja ­Tommi Peltonen.


Mazakeista hyvät kokemukset

Mazak CV5-500 on sijoitettu Saskyn Ammatti-instituutti Iisakkiin, Hämeenkyrön yksikön opetustiloihin, johon kone saapui tänä keväänä. – Mazak oli hankintaprosessissamme selkeä valinta. Meillä on muissakin oppilaitoksissamme Mazakeja ja niistä meillä on hyvät käyttökokemukset. Myös Wihuri Oy Teknisen Kaupan Mazakeille antamat jälkimarkkinointipalvelut pelaavat moitteettomasti, perustelee ­Lahti Mazak-merkkivalintaa.


Opiskelijoita ei petetä

Kysyttäessä Antti Lahdelta SASKY koulutusyhtymän vahvuuksista, vastaus tulee kuin tykin suusta: – Yhdessä tekeminen, tiedon jakaminen sekä palvelualttius. Olemme nopeita päätöksissämme, mikä mahdollistaa yhteistyön yrityselämän kanssa.
– Esimerkiksi kaikki täällä opiskelleet hitsaajat ja koneistajat pääsevät halutessaan täältä valmistuessaan töihin. Opiskelijoita ei petetä, lupaa Lahti.

Uuden Mazak CV5-500 5-akselisen koneistuskeskuksen äärellä vasemmalta lukien koneistuksen opiskelija Tero Uusitalo, kone- ja tuotantotekniikan opettaja Esko Koskiniemi, kuntayhtymäjohtaja Antti Lahti, rehtori Joni Liukkonen, ST-Koneistus Oy:n omistaja Tommi Peltonen.