Yhteistyöroboteilla tehoa tuotantoon

Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy on solminut yhteistyösopimuksen tanskalaisen Universal Robots A/S:n kanssa. Vuonna 2005 perustettu Universal Robots on yksi maailman tunnetuimpia yhteistyörobottien eli cobottien valmistaja. Tällä hetkellä Universal Robots työllistää yli 700 henkilöä, ja vuoden 2019 liikevaihto oli 248M US$. 2018 lanseerattu uusin URe-tuotesukupolvi käsittää yhteistyörobotit, joiden hyötykuorma on 3, 5, 10 tai 16 kg ja ulottuvuus mallista riippuen 500–1300 mm.

Uuden mallisarjan merkittävimpiä uusia ominaisuuksia on sen edistyksellinen voimantunnistus, jota hyödyntäen yhteistyörobotilla voidaan tunnistaa kontakti tai ohjelmoida voima ja sille suunta eli käytännössä painaa tai vetää, jolloin erillisiä voimasensoreita ei tarvita, kuten vanhemman sukupolven malleissa. Yhteistyörobotteja käskytetään ensisijaisesti kosketusnäytölliseltä tabletilta ja ohjelmointi tapahtuu yksinkertaisimmillaan kädestä pitäen ohjaamalla, jolloin aikaisempaa kokemusta robottien ohjelmoinnista ei käytännössä vaadita. Parhaimmillaan aika paketin avaamisesta ensimmäisen yksinkertaisen poimintaohjelman suorittamiseen on alle tunti.


Sisäiset turvamekanismit sallivat UR:n yhteistyörobottien käytön ympäristössä, jossa työskentelee myös ihmisiä, jolloin vallitsevan riskianalyysin puitteissa erillisiä turvalaitteita ja -rajoja ei välttämättä tarvita. Yhteistyörobotille voidaan asettaa alueita koko sen toiminta-avaruudessa, joissa se ei saa liikkua ollenkaan tai liike on sallittu ainoastaan alennetulla nopeudella ja voimalla. Vastaavasti näitä alueita voidaan valvoa ja aktivoida ulkoisilla sensoreilla.

Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy:n näyttelyhallissa Muuramessa on pysyvästi esillä ja koeajettavissa UR10e (10 kg/1300 mm). – Tulemme myös mielellämme asiakkaidemme luo esittelemään ke­vyem­män UR5e:n (5 kg/850 mm). Tarjoamme UR-yhteistyörobotteihin myös tarttujat ja muut lisälaitteet sekä koulutukset, huollot ja varaosapalvelut. URe-sarjan yhteistyörobottien hinnat alkavat 22.700 €:sta, ja toimitusaika koko mallistolla on noin 1 viikko. Kilpailukykyinen hankintahinta ja alhaiset käyttökustannukset mahdollistavat erittäin nopean takaisinmaksuajan myös pienemmille yrityksille, kerrotaan Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy:ltä.

INFO

Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy
puh. 014 443 2100
il-sales@il-machinery.com
www.il-machinery.com