Kohtaamiset luovat kasvua

Parillisen vuoden maaliskuu. Monen konepajayrittäjän kalenterista löytyy merkintä ”messut – Tampere”. Konepaja, Nordic Welding Expo ja 3D & New Materials -kokonaisuus kerää jälleen yhteen saman katon alle ison määrän valmistavan teollisuuden yrittäjiä, johtoa sekä työntekijöitä. Ennen pandemiaa liikkui paljon keskustelua, miten tapahtumat ovat kuolemassa ja asiointi on siirtymässä sähköisiin kanaviin. Itse asiassa pandemia käänsi ajatukset juuri päinvastaiseen suuntaan pakottamalla lähestulkoon kaiken mahdollisen yhteydenpidon vain ja ainoastaan sähköisiin kanaviin.

Moni asia hoituu nykyään sähköisesti, etänä tai puhelimitse. Mutta mikään ei ole poistanut sitä, että kun olemme tavanneet ja keskustelleet kasvotusten jossain aiheeseen liittyvässä tapahtumassa, palaverissa tai törmänneet messuhallinen kuhinassa, on yhteydenpito huomattavasti mutkattomampaa sekä helpompaa kuin vain Teamsin tai sähköpostin kautta käydyn yhteydenpidon kautta.

Olemme pyrkineet aktivoitumaan varsin paljon erilaisten asiakastapaamisten kautta, tapahtumissa kiertämiseen sekä erilaisiin keskusteluihin omien kontaktien kanssa. On elin­tärkeää tuntea alan eri arvoketjuja, sidosryhmiä, edunvalvontaa tai muita toimijoita sekä käydä keskustelua mihin eri toimialat ovat tällä hetkellä menossa. Ja ehkäpä tärkeimpänä asiana on se, että mitä on muutaman vuoden syklillä tulossa eri aloille, oli kyse sitten tulevaisuuden näkymistä, uusista teknologioista tai miten erilaiset älykkäät ICT-ratkaisut muokkaavat jo nyt käytännössä kaikkia toimialoja.

Messut ja tapahtumat ovatkin tässä kohtaa ensiarvoisen tärkeitä alustoja tuoda uusia innovaatioita alan eri toimijoille esille. Ja etenkin kävijän roolissa – on helppo varata päivä tai kaksi kiertelyyn halleissa sekä osastoilla, jolloin samassa yhteydessä näkee tuttuja ja saa vaihdettua kuulumiset sekä näkee erilaiset uutuudet, joita maahantuojat tai valmistajat ovat tuomassa markkinoille. Voi näistä löytyä monta uuttakin asiaa omaan yritykseen helpottamaan tuotannon pullonkaulaa tai kokonaan uusia ratkaisuja uusien tuotantotapojen ja palveluiden yleistyessä.

Tämän päivän markkinaympäristö on muuttunut ja muuttuu, kiihtyvällä tahdilla. Me uskomme Tampereen Messuilla, että fyysisten kohtaamisten rooli tulee vain korostumaan digitaalisen arjen keskellä myös todella paljon valmistavan teollisuuden alalla. Erilaiset uudet innovaatiot, kasvutarinat tai läpimurrot eivät synny Teams-palavereissa, vaan monesti näiden palavereiden ympärillä käydyissä vapaamuotoisissa keskusteluissa.

Edellä mainituista syistä olemme panostaneet vahvasti niin näytteilleasettajien kuin messuvieraiden asiakaskokemukseen jo tulevaan messukokonaisuuteen. Tervetuloa 19.–21.3.2024 Tampereen Messu- ja Urheilukeskukseen tutustumaan Konepaja-, Nordic Welding Expo sekä 3D & New Materials -messujen kokonaisuuteen. Messuilla tulee olemaan pitkälle yli 200 näytteilleasettajaa – odotettavissa on siis huomattavan kokoinen kattaus suomalaisille konepajoille, hitsaus­alalle sekä teollisen lisäävän valmistuksen saralle.

Sami Siurola
Projektipäällikkö
Tampereen Messut Oy