Prima Power -koneiden ja laitteiden valmistus työllistää myös alihankinta­verkoston kautta useita satoja ihmisiä

Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry:n Vuoden Päähankkija ja Vuoden Alihankkija -palkinnot myönnettiin 21.9.2021 Alihankintamessuilla Tampereella. Vuoden Päähankkija -palkinto myönnettiin tänä vuonna Finn-Power Oy:lle ja sen vastaanotti hankintajohtaja Tero-Jussi Teppo. Levyntyöstökeskuksia, yhdistelmäkoneita ja järjestelmiä Seinäjoella valmistavan Finn-Power Oy:n tuotteet ja ratkaisut ovat olleet merkittävänä osana suomalaista teollisuutta jo yli viidenkymmenen vuoden ajan. Vuonna 1969 perustetun yrityksen uusi tehdas avattiin 2019 Seinäjoelle ja työllistää lähes 400 henkilöä.

– Finn-Power Oy on panostanut pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti toimittajayhteistyöhön ja luonut toimivan ja yhtiön kriteerit täyttävän verkoston, jota kehitetään määrätietoisesti. Yrityksen pitkäaikainen panostus innovaatioihin on luonut pohjan merkittävälle markkina-asemalle, josta melko harva suomalainen yritys voi nauttia, perustelee voittajan valintaa LOGYn Alihankinnan palkintovaliokunnan puheenjohtaja Tomi Parmasuo.
Vuoden Päähankkija ja Vuoden Alihankkija -palkintoja on myönnetty vuodesta 1987 lähtien. Valinnat tekee LOGY:n Alihankinnan palkintovaliokunta. Tunnustuksen tarkoituksena on edistää suomalaisen tuotannon kilpailukykyä tukevaa verkostoitumista.

Hankinta­johtaja Tero-Jussi Teppo käsissään Vuoden Päähankkija -palkinto.

Laaja verkosto pitkäaikaisia alihankkijoita

– Yrityksessämme tehtiin noin 20 vuotta sitten päätös ulkoistaa monia eri työvaiheita koneiden valmistuksessa ja tässä muutoksessa olemme mielestämme onnistuneet. Kiitos onnistumisesta kuuluu oman henkilöstön lisäksi erittäin toimivalle alihankkijaverkostolle, kertoo Tero-Jussi Teppo kiitospuheessaan.
Finn-Powerilla on yhteensä noin 100 alihankkijaa, joista suurimman osan kanssa yhteistyötä on tehty yli vuosikymmen, monien kanssa jo pari vuosikymmentä.
– Yrityksemme periaatteena on panostaa pitkäjänteiseen yhteistyöhön ja asioiden kehittämiseen yhdessä alihankkijoiden kanssa. Luotettavuus molemmin puolin on erittäin tärkeää, mikä tulee esille esimerkiksi aikataulussa pysymisessä ja tekemisen laadussa, jatkaa Teppo.

Yksi ylpeyden aihe Finn-Powerin alihankintaverkostossa on se, että se on lähes 100 %:sti suomalainen ja koko toimittajaverkossakin yli 70 % kumppaneista on suomalaisia. Yhteistyö on toimivaa ja hankintatoimea on vuosien varrella digitalisoitu voimakkaasti, mikä yksinkertaistaa ja suoraviivaistaa yhteistyötä. Valmistettavat tuotekokonaisuudet ovat vuosien varrella myös monimutkaistuneet. Jos ennen asiakkaille toimitettiin paljon yksittäisiä koneita, nykyään sellainen alkaa olla jopa harvinaista. Tämän päivän toimitukset sisältävät työstökoneen lisäksi lähes aina automaatiolaitteita tai varastoratkaisuja. Myös suurempien järjestelmäratkaisujen toimitukset ovat jatkuvasti lisääntyneet.
– Kun asiakastoimitukset sisältävät paljon laitteita ja automaatiota, se vaatii paljon projektinhallinnalta ja myös alihankintaverkostolta. Kaikkien on pysyttävä aikataulussa ja tiedonkulun pitää pelata saumattomasti, Tero-Jussi Teppo tiivistää.

Maakunnassa alihankkijakumppaneita on kymmeniä, etelämpänä Suomessa enemmän. Joka tapauksessa voidaan sanoa, että Finn-Power Oy työllistää alihankintaverkoston yritykset mukaan luettuna yli tuplasti oman henkilöstönsä verran ihmisiä.

Tero-Jussi Teppo
hankintajohtaja
puh. 050 517 0962

Vuonna 2019 avattiin Seinäjoelle Finn-Power Oy:n uusi tehdas.

Lue artikkeli Eurometalli-lehdestä