Raikka investoi rajusti koneistusosastoonsa

Raikka Oy on tehnyt vajaan parin vuoden aikana reilun miljoonan euron investoinnit, mikä on noin puolet yrityksen koneistusosaston vuotuisesta liikevaihdosta. Kehityshankkeen myötä koneistusosaston tehokkuus, kyvykkyys ja laatu paranivat entisestään. Myös yrityksen tuotevalikoima laajentui uusille sektoreille.

Uudet tuotesegmentit avautuivat TOP ­Automazioni -tangonsyöttölaitteella varustetulla DMG MORI Sprint 32/8 -pitkäsorvilla, sekä portaalipanostajalla varustetulla Mazak Multiplex W200Y -monitoimisorvilla. – Mazak hankittiin viime vuoden loppupuolella toisen Mazak-monitoimisorvimme rinnalle poistamaan tuotannon pullonkaulaa sekä varmistamaan toimitusvarmuuttamme. Uudella Mazakilla on ollut töitä jatkuvasti heti meille saapumisestaan lähtien ja siinä olevan Y-akselin ansiosta olemme kyenneet toteuttamaan töitä, joita emme aiemmin pystyneet kustannustehokkaasti tekemään. Uusin koneemme DMG MORI Sprint 32/8 puolestaan on ensimmäinen pitkäsorvimme ja se avaa meille uusia töitä ja asiakkuuksia tämän sektorin tuotteille. Myös parisen vuotta sitten hankittu ­Mitutoyon 3D-koordinaattimittauskone on osoittautunut meille merkittäväksi vahvistukseksi. Mitutoyo on meille merkittävä palanen laadunvarmistuskehitysprosessissamme, joka on tuottanut hienoja tuloksia. Esimerkiksi tänä vuonna meillä on ainoastaan yksi asiakasreklamaatio ja reklamaatioprosentti on saatu lukuun 0,01 % toimitetuista kappaleista, kertoo Raikka Oy:n koneistusosaston yksikönpäällikkö Vesa Koski.

Kohti vihreämpiä prosesseja
Raikan koneistusyksikön kehitysprojektissa on keskitytty kokonaisvaltaiseen kehitykseen, ei pelkkiin koneinvestointeihin. Öljylämmitysjärjestelmä uusittiin ekologisempaan ilma-vesi-pumppulämmitinjärjestelmään. Yrityksen ekologisuutta parantavat myös uudet LED-valot, mitkä parantavat työturvallisuutta ja laatua. Valoa yritykseen tuovat myös vaalealla sävyllä uudelleenmaalatut konepajan seinät. Raikan arvomaailmasta kertoo paljon myös yritykseltä löytyvä hiilijalanjälkilaskelma, jota ei ihan joka konepajasta löydy.

Laadunvarmistus etulinjassa
Eurajoella 3000 m2:n tiloissa alihankintakoneistuksia toteuttava Raikka on keskittynyt parin viime vuoden aikana vahvasti laadunvarmistukseen. Jotain osviittaa yrityksen laatutasosta antavat sertifioidut laatujärjestelmät ISO 9001:2015 ja ISO 14001:2015 sekä AQAP 2110:2016. Pelkkiin seiniä koristaviin tauluihin ei olla Raikalla tyydytty, vaan tämä pitkät perinteet vuonna 1946 perustettuna yrityksenä omaava toimija haluaa jatkuvasti kehittää laadunvarmistustaan edelleen. – Lämpötilakompensoituun erilliseen mittaushuoneeseen sijoitettu Mitutoyo Crysta-Apex S 3D-koordinaattimittauskone on yksi palanen sähköisessä mittalaitehallintajärjestelmäprojektissa. Projekti jatkuu ensi kevääseen saakka, joten panostamme mittaamiseen todella paljon. Pelkkiin mittalaitteisiin olemme investoineet 100 000 euroa viimeisen kahden vuoden aikana. Laadunvarmistus tarkoittaa meillä mm. sitä, että kaikki asiakkaalle lähtevät tuotteet lopputarkastetaan ja niistä tehdään tarkastuspöytäkirjat. Jäljitettävyys on aukoton, vakuuttaa Koski.

Uusia koneita
Raikan koneistusprosesseja tehostavat omalta osaltaan uusi siltanosturi sekä vanhan sahan rinnalle hankittu Behringer HBE 321A -saha.
Sorvirintamalla kahden uuden koneen lisäksi hankittiin yksi vähän käytetty Index ABC CNC-sorvi.
– Uuden Mazak-monitoimisorvin hankintaprosessissa emme edes muita merkkejä harkinneet, niin hyvät kokemukset meillä on jo pitkään tuotannossa jauhaneesta ­Mazakista. Nyt uusi ja vanha kone jauhavat tehokkaasti rinnakkain. Pitkäsorvia hankittaessa kartoitimme useampaa merkkiä. Lopulta päädyimme DMG MORI:n ratkaisuun leasing-rahoituksella. Pystymme nyt uudella koneella tarjoamaan koneistuksia halkaisija-alueella 4–32 mm, Lmax 800 mm. DMG MORI on meille merkkinä uusi tuttavuus, mutta se on vakuuttanut meidät jo alkumetreillään. Kone on erittäin tehokas ja etsimmekin sen myötä myös täysin uusia töitä ja asiakkaita, valaisee Koski hankintojen taustoja.
– Yleisesti ottaen voisi todeta, että konehankinnoissa teknisten asioiden lisäksi yhtä tärkeässä roolissa ovat konetoimittajien toimivat jälkimarkkinointipalvelut. Koneet eivät saa seistä pitkään, kun varaosia tai korjauksia ja huoltoja tarvitaan, jatkaa Koski.

Kolme tukijalkaa
Raikan alihankintakoneistukset tukeutuvat kolmeen asiakassegmenttiin: venttiiliteollisuus, militaaripuolelle tehtäviiin koneistuksiin sekä maatalouteen päätyvien tuotteiden koneistuksiin. – Maataloussektori on kasvanut lähiaikoina voimakkaasti, sen osuus on jo noin 15–20 %. Aktiivisia asiakkaita rekisterissämme meillä on vuositasolla parisen kymmentä, mutta etenkin nyt tehtyjen mittavien investointien myötä haemme aktiivisesti uusia asiakkuuksia ja töitä. Jos teillä on tarvetta sarjakoneistuksille aina 100 000 kappaleen kokoisiin eräkokoihin asti, olemme varteenotettava kumppani, joka pystyy varmasti toteuttamaan työt korkeilla laatukriteereillä sekä sovittuina toimitusaikoina. Meillä on paljon pitkäaikaisia asiakkuuksia, ja pystymme nopeisiinkin toimituksiin hyödyntäen mm. omaan varastoomme tehdyillä asiakkaan tuotteilla. Myös prässäystyöt luonnistuvat omilla koneillamme ja niin ikään kokoonpanotyöt ovat meille tuttuja. Tälläkin hetkellä on käynnissä projekti, jossa isona sarjana valmistettava 35 osasta muodostuva kokonaisuus kasataan meillä valmiiksi, lupaa Koski.

INFO

Raikka Oy
Vesa Koski
koneistusyksikön päällikkö
puh. 050 522 5534
https://www.raikka.fi