Relicompin perheomistus vahvistuu: ”Uskomme, että metalliteollisuuden työtä voi tehdä Suomessa kokonaispalveluna kannattavasti”

Kurikkalainen ohutlevyteknologiaan erikoistunut Relicomp Oy keskittää omistustaan perheyrityksen sisällä. Huhtikuun 1. päivä tapahtuvan yrityskaupan myötä Relicomp siirtyy sataprosenttisesti nykyisten pääomistajien Tiina ja Marko Jyllilän omistukseen. Taustalla on yrittäjäpariskunnan vahva luotto suomalaiseen työhön ja omistamiseen sekä Etelä-Pohjanmaalla yrittämiseen – myös haastavimpina taloudellisina aikoina ja globaalin, kiinavetoisen tuotannon lisääntyessä.

”Uskomme vahvasti siihen, että tämänkaltaista työtä – ohutlevyn työstämistä ja kokonaispalvelua sen ympärillä – on mahdollista tehdä Suomessa edelleen kannattavasti. Valmistamme kaikki tuotteet alusta loppuun itse Kurikassa, aina tuotekehityksestä kokoonpanoon asti. Myös ­asiakkaat haluavat enenevässä määrin keskittää tuotantoaan ja tilauksiaan kotimaahan. Meillä on tällä hetkellä asiakkaina merkittäviä suomalaisia yrityksiä, joiden menestymiselle tarjoamme omalta osaltamme mahdollisuuden”, kertovat Relicompin omistajat hallintojohtaja Tiina Jyllilä ja toimitusjohtaja Marko Jyllilä.

Omistajuuden keskittäminen perheyrityksen sisällä on ollut pitkä, vuosia kestänyt prosessi. Vuonna 2009 Tiina Jyllilän äiti ja perustajaisä Reino Kangas jäivät perheyrityksen arjen toiminnasta pois, ja vuonna 2011 yrityksessä toteutettiin virallinen sukupolvenvaihdos. Nyt tapahtuvan yrityskaupan myötä Tiina Jyllilän sisarukset siirtyvät pois vähemmistöomistajina.

”Olemme Markon kanssa olleet yrityksen operatiivisessa arjessa mukana yli 20 vuotta ja luotsanneet yritystä pääomistajina vuodesta 2011 asti. Aika oli kuitenkin vasta nyt otollinen tälle suuremmalle muutokselle. Yritys on perintöni, ja minulle on erityisen tärkeää, että sukupolvien ketjua kunnioitetaan. Olen kiitollinen sisaruksilleni, että he luottivat minuun ja Markoon, ja siihen, että tämä on oikea ratkaisu yritykselle. Toivon, että joskus tulevaisuudessa myös meidän tyttäremme on mukana Relicompin arjessa”, sanoo Tiina Jyllillä.


 
Nostetta koko alan imagolle

Relicompin tahtotila on investoida suomalaiseen laatuun ja osaamiseen myös jatkossa voimakkaasti. Kaikki, mitä yritys pystyy ostamaan kotimaan markkinoilta, ostetaan. Tämän hetken taloudelliset näkymät yrityksessä ovat positiiviset: ”Korona haukkasi liiketoiminnastamme ison loven, mutta nyt olemme palaamassa jälleen vuoden 2019 tasolle toiminnassa. Nykyasiakkaamme kasvavat vauhdilla, ja haluamme palvella heitä parhaalla mahdollisella tavalla myös jatkossa. Pyrimme kasvattamaan yritystä hallitusti myös tulevaisuudessa. Jossain vaiheessa tavoitteenamme on suunnata erityisesti Ruotsin markkinoille”, kertoo Marko Jyllilä.

Relicomp investoi kokoluokkaansa nähden paljon ja rohkeasti – miljoonainvestointeja on tehty joka vuosi, myös korona-aikana. Viime vuosina yritys on tehnyt muun muassa kaksi historiansa suurinta konehankintaa: Suomen suurin syvävetopuristin vuonna 2019 ja vuonna 2020 yhdistelmäkone, jossa yhdistyvät levytyöstökeskus, laser ja servoteknologia. Investointien lisäksi yritys suuntaa panostuksiaan voimakkaasti myös digitalisoitumiseen, sillä jatkossa toimintoja automatisoidaan entistä enemmän ja uusia osaajia tarvitaan lisää.

”Isommassa kuvassa haluamme nostaa koko alan houkuttelevuutta ja mielikuvaa, ja tuoda jatkossa esiin erityisesti konepajapuolta, kuinka valtavasti monipuolisia työtehtäviä meillä – ja koko alalla – on. Toi­mimme uudistuvalla ja digitalisoituvalla alalla, mutta se ei tällä hetkellä näy tarpeeksi. On hienoa olla luomassa edellytyksiä nykyiselle erinomaiselle henkilöstöllemme, mutta myös tuleville metalli­alan, robotiikan ja automaation osaajille. Pidämme jatkossakin ­Relicompia maailman parhaana ohutlevytehtaana, ja panostamme sen mukaisesti”, summaa Tiina Jyllilä.


Relicomp Oy on suomalainen, Kurikassa toimiva, ohutlevyteknologia ja -muotoiluun erikoistunut metalliteollisuusyritys. Yritys tarjoaa asiakkaille palvelua aina tuotekehityksestä ja suunnittelusta komponenttien valmistukseen ja järjestelmätoimituksiin. Yhden perheen autotallista liikkeelle lähteneen perheyhtiön liikevaihto on tänä päivänä yli 18 miljoonaa euroa, ja yritys työllistää reilut 120 metallialan ammattilaista.

Relicomp Oy
Tiina Jyllilä
hallintojohtaja
puh. 0500 565 003
tiina.jyllila@relicomp.fi

Marko Jyllilä
toimitusjohtaja
puh. 050 3106 822
marko.jyllila@relicomp.fi
www.relicomp.fi