TIMEKA BLM ADIGE -kuituputkilaserin myötä ENTISTÄKIN KOKONAISVALTAISEMPI TOIMIJA

Timeka Oy tuottaa kokonaisvaltaisia ratkaisuja hyödyntäen omassa tuotannossaan laajasti eri valmistusprosesseja. Viime kesänä yrityksen arsenaaliin liittyneen BLM Adige LT8.20 Fiber -kuitulaserin myötä tämä Mynämäellä sijaitseva toimija pystyy tarjoamaan entistä kokonaisvaltaisemmin, tehokkaammin ja joustavammin myös putkien ja profiilien jatkokäsittelyyn liittyvät työt.

Timeka Oy on vuonna 2000 perustettu konepaja, mutta yrityksen historia juontaa aina 1970-luvulle asti. Viime ajat yritys on edennyt vahvassa nousussa. Kahden viimeisen vuoden aikana liikevaihto on kasvanut lukemasta 6,8 M€ viime tilikaudella saavutettuun ennätyslukemaan 8,4 miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja Marko Setälä ennakoi tänä vuonna yrityksen yltävän 9 miljoonan euron liikevaihtoon. Nämä lukemat saavutetaan noin 60 työntekijän voimin, jotka tuottavat palveluja 8000 m2:n toimitiloissa. – Tällä hetkellä vauhti on hyvä ja tuotantomme pyörii kahdessa ja osittain kolmessa vuorossa. Myös tilauskanta on nyt ennätyksellisen pitkä. Suurimmat esteet kasvulle liittyvät uuden työvoiman saantiin. Myös materiaalien saatavuus ja niiden raju hinnannousu muodostavat tällä hetkellä omat haasteensa, sanoo Setälä.


”Täyden palvelun tavaratalo”

Timekan asiakasrekisteri muodostuu useista sadoista asiakkaista, joista noin 100 Setälä luokittelee aktiivisiksi asiakkaiksi. Näistä sadasta nelisenkymmentä muodostaa suurimman osan yrityksen liikevaihdosta.

– Asiakaskuntamme edustaa laajasti eri toimialoja. Laajuus on myös tekemisemme perusta, sillä pyrimme tuottamaan kaikkia valmistusprosesseja hyödyntäen mahdollisimman pitkälle jatkojalostettuja tuotteita ja kokonaisuuksia maalattuihin ja kokoonpantuihin toimituksiin saakka. Kiteyttäen voisi sanoa, että olemme täyden palvelun tavaratalo. Vahvuutemme tulee esiin töissä, jotka vaativat mahdollisimman paljon eri valmistusprosesseja, kertoo Setälä.
– Omavaraisella tuotannollamme varmistamme aikataulujen pitävyyden, joustavat toimitusajat ja korkean laadun. Omavaraisen tuotantomme ansiosta ja vahvasti ERP:iin tukeutuen toimitamme kuukausitasolla 15 000 – 30 000 kappaletta, valaisee Setälä.

Timekan tuotanto sisältääkin kaikki valmistusprosessit: levy- ja hitsaustyöt, koneistuksen sekä oman maalaamon. Koneistuskapasiteettia yritys vahvisti viime vuona tehdyllä yrityskaupalla.
– Nyt pystymme tar­joamaan koneistusta myös isoina sarjatöinä, kun aiemmin keskityimme valmistuksessa yksittäiskappaleista piensarjoihin.

Tyypillinen Timekan valmistama kappalekoko on alle 100 kg. Mutta myös isommat kappaleet ovat mahdollisia; kappalekoon ylärajan määrittelee maalaamo, jossa pystytään maalaamaan maksimipituuteen neljä metriä ja painoon 3000 kg saakka.

Fredkon myynti- ja tuotepäällikkö Marko Tuominiemi, Timeka Oy:n toimitusjohtaja Marko Setälä ja työnsuunnittelija Niko Setälä esittelevät esimerkkikappalein BLM Adige LT8.20 Fiber -kuitulaserin mahdollisuuksia. – Adige toi meille merkittävästi lisätehoa, nopeutta sekä tarkkuutta, ja esimerkiksi tuotteiden merkkausta voidaan hyödyntää moninaisesti. Niin ikään kokoonpanotöitä helpottavien ulotteiden teko osiin nopeuttaa valmistusprosessia, kertoo Marko Setälä.


Investoinnit kasvun tukena

Setälän mukaan investoinnit ovat toimineet voimakkaan kasvun mahdollistajana. Viimeisen kuuden vuoden aikana Timeka on investoinut viisi miljoonaa euroa koneistus-, levy- ja hitsauslaitteisiin. Viime aikojen merkittävin investointi on BLM Adige LT8.20 ­Fiber, 4 kW:n kuitulaser.


BLM Adige poistamassa levyseppäpuolen pullonkaulaa

Viime kesäkuussa Timekan tuotantoa monipuolistamaan saapunut BLM Adige LT8.20 Fiber toi Setälän mukaan merkittävästi lisää kyvykkyyttä, nopeutta, tarkkuutta ja monipuolisuutta yrityksen tuotantoon. – Adige-putkilaser tekee tuotannostamme entistä omavaraisemman ja laajentaa tarjontaamme nykyisille asiakkaillemme kuten myös uusasiakashankinnassa. Adige on myös yksi vastaus vallitsevaan osaajapulaan sen vapauttaessa levyseppiä muihin toimiin, kun Adige kykenee katkaisemaan, viistämään, rei’ittämään ja kierteittämään sekä merkkaamaan osia. Adige tuo monipuolisuutensa ansiosta myös merkittävää tehokkuutta ja nopeutta tuotantoomme. Esimerkiksi eräässä runkotyössä, joka sisältää suorakatkaisua, porausta ja rei´itystä, läpimenoaika putosi kahdeksasta tunnista puoleentoista tuntiin.

Adige soveltuu hyvin pyöreiden, neliöiden, suorakaiteen, erikois­profiilien ja avoimien profiilien leikkuuseen. Seinämä­vahvuudeltaan 11,5 mm U-palkin katkaisu käynnissä.


Suomen ensimmäinen 7-asemainen automaattinen poraus- ja kierteitysyksikkö

BLM Adige LT8.20 Fiber 4 kW -kuitulaser on varustettu 3D-leikkuupäällä, mikä mahdollistaa monipuoliset leikkuut. Koneella voidaan leikata viisteitä sekä vaikeampia profiilimuotoja. Adige soveltuukin hyvin pyöreiden, neliöiden, suorakaiteen, erikoispro­fiilien ja avoimien profiilien leikkuuseen.

Timekan Adige-kuitulaserissa on kaksipuoleinen lastaus 6,5 m pitkille materiaaleille. Koneen takapuolelta voidaan lastata kokonaisia nippuja, joista lastataan automaattisesti yksi kerrallaan koneelle minimoidulla odotusajalla. Etupuolelta voidaan lastata automaattisesti ns. porraslastauslaitteella yksittäisiä putkia ja profiileja. Tässä mallissa on kaksi itsenäistä lastauslaitetta, jotka Adigessa voidaan sijoittaa vapaasti eteen tai taakse: vaihtoehtoina nippu, askel-, yhden putken lastaus.

Koneen purkupuolella voidaan purkaa etupuolelle leikattuja putkia ja profiileja maksimissaan 6,5 m pitkinä ja koneen takapuolelle 4,5 m pitkinä. Lisäksi löytyy pienille kappaleille erilaisia lajitteluosoitteita. Lyhyitten kappaleiden purku, romun purkukuljetin sekä moottoroidut pöydät edessä ja takana.

Koneella voidaan työstää pyöreitä putkia halkaisijaltaan 12 mm aina 240 mm saakka. Timekan Adigessa on ensimmäisenä Suomessa 7-asemainen automaattinen poraus- ja kierteitysyksikkö, jolla voidaan tehdä porauksia, kitkaporauksia ja kierteityksiä M4–M12.


Active Scan skannaa materiaalin taipumaa ja kieroutta

Timekan Adige-kuitulaserissa on Active Scan -ominaisuus, millä skannataan materiaalin taipumaa ja kieroutta. Tällä kompensoidaan mahdollinen materiaalivirhe leikkuuseen, jolloin tunnistetaan esim. neliöputken nurkkien oikea sijainti ja pystytään tekemään materiaalivirheestä huolimatta leikkuu oikeaan kohtaan. Asiaan voi tutustua netissä osoitteessa https://youtu.be/4tjBaUvlvRE.

Active Weld -ominaisuudella puolestaan mitataan kuvaamalla putkimateriaalissa olevan pitkittäisen hitsaussauman paikka ja koko. Näin kone osaa leikatessa sauman kohdassa käyttää automaattisesti isompaa tehoa, jolloin pystytään takaamaan leikkauksen varma läpitunkeuma.

Active Tilt -ominaisuus tuo pienten siirtojen leikkuuseen sekä merkkauksien tekemiseen nopeutta. Niihin voi tutustua osoitteessa https://youtu.be/TvfBLE2w3sw.

Ohjelmistot ovat myös BLM-Adige-koneissa mainitsemisen arvoisia. Niiden helppokäyttöisyys ja kappaleiden/kokonaisten rakennelmien käsittely tapahtuu 3D-ympäristössä. Ohjelmistot kompensoivat lopputuotteessa olevien taivutusten tuomat venymät. Eli vielä suorana olevaan materiaaliin tehtävät reiät ovat oikeilla paikoillaan myös taivutuksen jälkeen.

Adigessa on erilaisten liitoskohtien muodostaminen, joilla voidaan poistaa esim. hitsausosastolla jigien käyttö. Tämä lyhentää tuotannon läpimenoaikoja oleellisesti. Ohjelmistojen tuotannon ohjausjärjestelmä laskee kappaleiden taloudellisimman nestausjärjestyksen niin, että hukkaa tulisi mahdollisimman vähän sekä laskee myös tarjouksien tekemisen tueksi kappale hinnat.


Pitkään hauduteltu päätös

Uuden putkilaserin hankinta oli Timekalle pitkällisen harkinnan tulos, sillä se oli mainittuna jo vuoden 2018 liiketoimintasuunnitelmassa. – Putkilasereita ei tällä alueella paljoa ole. Olimme myös tällä sektorilla pitkälti alihankkijoiden varassa, mikä voi aiheuttaa aikatauluongelmia. 17.6.2021 nämä epävarmuustekijät saatiin eliminoitua BLM Adige -kuitulaserin liityttyä arsenaaliimme, avaa Setälä hankinnan taustoja.

– Arvioimme, että Adigen valmistajalta BLM Groupista löytyy vahva osaaminen tämän tyyppisten koneiden valmistajana ja että heiltä löytyy myös laadukasta taivutuskonekapasiteettia, joka voidaan integroida toimimaan saumattomasti keskenään Adige-kuitulaserin kanssa. BLM Group lupasi myös kilpailijoitaan kirkkaammin esittämiemme speksien toimituksen – ilman jos-lauseita. Esimerkiksi ohjelmistopuolella Adigessa on paljon lisäarvoa, jossa näkyy BLM Groupin pitkä alalta kerrytetty aikajana, jatkaa Setälä.

– Kokonaisuutena voimme antaa täydet pisteet italialaiskone Adigesta että sen toimittajasta Fredkosta. Fredko on osoittautunut sitoutuneeksi konetoimittajaksi, joka reagoi nopeasti ja asiantuntevasti tarpeisiimme. Adige taas on tuonut koneena meille merkittävää kilpailukykyä ja vahvistaa asemaamme pitkälle jatkojalostettujen tuotteiden kumppanina päämiehillemme. Nyt meidän työnämme on levittää tietoutta Adige-kuitulaserin kyvykkyydestä, sillä se tuo paljon uusia mahdollisuuksia muun muassa suunnittelijoille miettiä tuotteita valmistettavaksi eri tavalla kuin ennen, päättää Setälä.

Timekan Adige-kuitulaserissa on kaksipuoleinen lastaus 6,5 m pitkille materiaaleille. Koneen takapuolelta voidaan lastata kokonaisia nippuja, joista lastataan automaattisesti yksi kerrallaan koneelle minimoidulla odotusajalla. Etupuolelta voidaan lastata automaattisesti ns. porraslastauslaitteella yksittäisiä putkia ja profiileja.

Konepaja Timeka Oy
Marko Setälä
toimitusjohtaja
puh. 0400 901 010
www.timeka.fi

BLM Adige -koneista:
Fredko Oy
Marko Tuominiemi
myynti- ja tuotepäällikkö
puh. 050 4424 084
www.fredko.com