Fennosteel on BLM-putkentaivutusautomaatin ansiosta entistä kyvykkäämpi myös pienten jatkojalostettujen putkien toimittajana

Fredko Oy Ab toimitti huhtikuussa Fennosteel Oy:lle Suomen ensimmäisen BLM Groupin All-in-One-järjestelmän, jossa täysin servokäyttöinen Elect52-putkentaivutusautomaatti toimii yhteen Fennosteelin Adige LT8.10 -kuituputkilaserin kanssa korjaamalla reikien paikoitusta ohjelmallisesti taivutuksen venymän ja takaisinjouston mukaisesti.


– Taivutuksen ja laserohjelmoinnin All-in-One-yhteistoimivuuden ja simuloinnin avulla taivutetaan mittatarkat sekä laadukkaat kuitulaserilla esiaukotetut putkituotteet kerta-ajolla. Tänä päivänä eräkoot ovat yhä pienempiä ja sarjat vaihtuvat tiuhaa tahtia. Nyt BLM-putkentaivutusautomaatin ansiosta asetusajat on saatu minimoitua, ja pystymme vastaamaan entistä tehokkaampana toimijana nopeasykliseen asiakaskentän tarpeeseen, kertoo tuotantojohtaja Miiro Kuusikko, Fennosteel Oy.
– Pohdimme uuden taivutusautomaatin hankinnan yhteydessä neljän eri toimittajan koneita. Ehkä tärkein valinnan kriteeri oli koneen käytettävyys, joka arviomme mukaan on BLM:n koneessa paras. Tämä on erityisen tärkeää, jotta uudet työntekijät saadaan mahdollisimman matalalla kynnyksellä omaksumaan koneen käyttäminen.


Rekrytoinneissa onnistuneita keinoja

– Uusien työntekijöiden löytäminen ei ole helppoa, mutta olemme onnistuneet siinä varsin hyvin. Meillä on noin 100 työntekijää, ja uusia osaajia olemme löytäneet muun muassa vahvalla yhteistyöllä ammatillisen oppilaitoksen SASKY:n kanssa. Meillä on esimerkiksi yhteishankkeena heidän kanssaan hankittu levylaser. Toinen asia mihin olemme panostaneet, on rekryverkoston laajentaminen maamme rajojen ulkopuolelle, ja tätä linjaa tullaan edelleen jatkamaan, sanoo Kuusikko.

– Uuden BLM-putkentaivutusautomaatin myötä kapasiteettimme kasvoi oleellisesti myös pienen pään jalostettujen putkien toimittajana, joten kannattaa ehdottomasti olla yhteyksissä meihin putkitarpeissa, rohkaisee tuotantojohtaja Miiro Kuusikko.


Putkien jatkojalostuskapasiteetti kasvoi edelleen BLM:llä

Kadun kulkijalle Fennosteel on tuttu pakoputkivalmistajana. Tämä päivänä tämän parkanolaisyrityksen pakoputkituotanto onkin todella laaja henkilöautoista raskaaseen kalustoon. Moni ei sen sijaan tiedä, että Fennosteel on myös merkittävä putkenvalmistaja laajasti eri teollisuudenaloille, ja Fenno­steelin valmistamia teräsputkia onkin käytössä pakoputkien lisäksi hyvinkin erilaisissa käyttökohteissa ympäri maailmaa.

– Olemme merkittävä teräsputkivalmistaja – mustien putkien valmistajia ei ole Suomessa meidän lisäksi kuin yksi. Meidän oma putkenvalmistuksemme kattaa halkaisija-alueet 19–89 mm, seinämävahvuudet 1–3 mm. Useimmiten materiaalina on pinnoitettu teräs, mutta teemme myös putkia pinnoittamattomasta mustasta materiaalista. Kirkkaiden putkien jatkojalostus kuuluu myös palveluvalikoimiimme, mutta näiden putkiaihiot eivät ole omaa tuotantoamme, kertoo Kuusikko.

– Putken taivutuksissa yllämme halkaisijaan 114 mm. Uuden BLM-putkentaivuttimen myötä olemme entistä kyvykkäämpiä myös pienemmän pään putkien jatkojalostajana. BLM:n Elect52-putkentaivutusautomaatilla pystymme taivuttamaan halkaisijaan 50,8 mm asti, ja kun kone toimii integroidusti BLM:n Adige LT8.10 -kuituputkilaserin kanssa, tehokkuutemme on huippuluokkaa myös pienessä päässä. Valmistamastamme suorasta putkesta vain 10 % päätyy omaan pakoputkituotantoomme eli 90 % myydään ulos. Jatkojalostetuissa putkissa suhde on vielä päinvastainen, mutta jatkossa yhä useampi tuote päätyy oman tuotantomme ulkopuolelle. Uuden BLM-putkentaivutusautomaatin myötä kapasiteettimme kasvoi oleellisesti myös pienen pään jalostettujen putkien toimittajana, joten kannattaa ehdottomasti olla yhteyksissä meihin putkitarpeissa, rohkaisee Kuusikko.


Elect52-putkentaivutin ja All-in-One-järjestelmä

Yhdeksän servoakselin ja kolmen työkalutason Elect52-putkentaivutin on varusteltu mm. saumatunnistuslaitteistolla ja niin tuurnan kuin tukiluistin automaattisilla voitelujärjestelmillä Fennosteelin eritystarpeiden mukaisesti. Ensimmäisenä Suomessa samassa tehtaassa on käytössä All-in-One-järjestelmä, jolla testitaivutuksen jälkeen mitatut materiaalin venymä- ja takaisinjoustokorjaustiedot siirretään ohjelmallisesti taivutuksesta suoraan kuitulaserleikkaukseen. Laserohjelma taivutettujen putkien levityksessä tunnistaa ja korjaa venymän tarvitseman aukoitusten ja reikien paikoitukset. Näin leikkauksen jälkeen taivutuksessa esiaukoitukset ja reiät ovat mittatarkasti oikeissa positioissa putkien suorilla osuuksilla.


3D-ohjelmointi ja simulointi

BLM:n 3DVGP-ohjelmointiohjelmistolla voidaan kappaleohjelmat tehdä toimistossa ja ajaa aito taivutussimulointi, joka vastaa täysin todellista koneympäristöä. 3D-Import/Exportin avulla saadaan taivutettavat aihiot napattua suoraan Fennosteelin omien tai asiakkaiden 3D-mallien .iges- tai .step-formaateista. Lisäksi mahdolliset valmistettavuuden vaatimat hienosäädöt ja muok­kaukset ohjelmointiohjelmassa kappalegeometriaan voidaan viedä takaisin varsinaiseen 3D-malliin sekä toimittaa nämä korjaukset takaisin hyväksyttäväksi esim. asiakkaan suunnittelijalle. Luonnollisesti ohjelmoinnissa ja korjauksessa voidaan käyttää myös mitta-, kulma- tai koordinaatistotietoa, jonka tuottaa automaattisesti putkentaivuttimeen yhdistetty Fennosteelin Tube­inspect-mittalaitteisto. Näin 3D-simulointiohjelmoinnin ja CNC-ohjauksen B-Tools-korjausten ansiosta heti ensimmäinen taivutettava tuotantokappale onnistuu mittatarkasti.


Fredko Groupilta paikallinen asiakaspalvelutuki ja taivutustyökalut

Fredko Groupin asiakaspalveluyksikkö Fred­Best toimii BLM Broupin paikallisena huoltokumppanina. FredBest-huolto-ohjelmat pitävät käyttöasteen korkealla sekä kunnossapitokustannukset kohtuullisina. Fredko tarjoaa myös BLM:n putkentaivuttimien taivutustyökalut, joita toimittaa alan kokeneimmat työkaluvalmistajat. BLM Group antaa asiakkaidensa käyttöön työkalukuvat, joka mahdollistaa nopean ja kustannustehokkaan paikallisen työkaluvalmistuksen tarvittaessa. 


Fennosteelillä olevassa BLM Groupin All-in-One-järjestelmässä täysin servokäyttöinen Elect52-putkentaivutusautomaatti toimii yhteen Fennosteelin Adige LT8.10 -kuituputkilaserin kanssa korjaamalla reikien paikoitusta ohjelmallisesti taivutuksen venymän ja takaisinjouston mukaisesti.

Fennosteel Oy
Miiro Kuusikko
tuotantojohtaja
puh. 040 509 3809
www.fennosteel.com

Fredko Oy Ab
Pasi Pitkänen
puh. 0400 95 6828
pasi.pitkanen@fredko.com
www.fredko.com