Legendaarinen pora – 20-vuotias A002

Kun Dormer Tools (nykyään Dormer Pramet) esitteli vuosituhannen vaihtuessa uuden poran, vain harva asiantuntijakin tiedosti, kuinka suuri vaikutus sillä tulisi olemaan metallintyöstön maailmassa.
Nyt, 20 vuotta myöhemmin, Dormerin malli A002 on yksi markkinoiden ikonisimmista porista, jota myydään miljoonia kappaleita vuodessa ympäri maailmaa. Tärkeämpää on kuitenkin poran vaikutus pikateräksen (HSS) säilymisessä varteenotettavana vaihtoehtona konepajojen tuotantotyökaluna.
Aikana, jolloin A002 esiteltiin, HSS-yleispora oli ollut lähes muuttumaton jo noin sata vuotta. Moni arvioikin, että tuote oli tullut kehityksensä päähän. Kasvu alalla suuntautui kohti kovametallia ja epäilyksen varjo lankesi HSS-työkalujen ylle.

Dormer Toolsin kehitysinsinööreillä oli kuitenkin vahva tunne, että yleisintä konepajojen käytössä olevaa lastuavaa työkalua, DIN 338 RN -yleisporaa, olisi vielä mahdollista parantaa.
Yhtiö esitteli ensin lyhyen HSS-poran A001, jossa oli ristiteroitettu kärki, höyrypäästetyt mustat lastu-urat ja kirkas pronssinen päästöpinta. Varressa oli perinteinen Dormerin rekisteröimä ”hopearengas”.
Pora sai markkinoilla hyvän vastaanoton, mutta sen lastuavaa geometriaa ja pinnoitetta päätettiin kuitenkin kehittää edelleen ja pari vuotta myöhemmin esiteltiin uusi nykyinen poramalli A002. Pienillä muutoksilla otettiin merkittävä kehitysloikka eteenpäin.

Edistyksellinen kärjen ”TiN-Tip”-pinnoite pienentää kitkaa, vastustaa viiste- sekä kuoppakulumista ja mahdollistaa lastuamisnopeuksien nostamisen. Ristiteroitus pienentää aksiaalisia voimia ja parantaa paikoitustarkkuutta, sekä reikien laatua. Tilavat lastu-urat tehostavat lastuvirtaa ja myös jäähdytystä. Reikien poraaminen on tehokasta ja helppoa ja kaiken lisäksi pora on entistä pitkäikäisempi.
Näiden ominaisuuksien ansiosta, A002 soveltuu jopa 4xD-syvyisten reikien poraamiseen teräksiin, ruostumattomiin teräksiin, valurautoihin, muoveihin ja lukuisiin muihin raaka-aineisiin. Laaja-alueisuus ja helppokäyttöisyys on tehnyt siitä maailmanlaajuisen menestystuotteen, jota on myyty kymmeniä miljoonia kappaleita yli 50 maassa.

Dormer Prametin kehitystyön tulos on nostanut koneistajien arvioita HSS-porien soveltuvuudesta käsikäyttöisistä akkuporakoneista viisiakselisiin työstökeskuksiin ja tuote on säilyttänyt asemansa markkinoiden suositumpana lastuavana työkaluna, kovametallin kasvaneesta kilpailusta huolimatta.

Olof Wixe, Dormer Pramet Nordenin myyntijohtaja, sanoi: “On reilua sanoa, että A002 on ollut merkittävässä osassa pikateräsporien säilymisessä varteenotettavana vaihtoehtona useimmissa koneistustöissä. Siitä on tullut yksi suosituimmista tuotteista, mitä koskaan olemme esitelleet. A002 on legenda ammatti-ihmisille, jälleenmyyjille ja loppukäyttäjille. Poran esittelystä on kulunut 20 vuotta ja sen johdosta nyt onkin ihanteellinen tilaisuus juhlia A002-saavutuksia. Tilavat lastu-urat ja ainutlaatuinen itsekeskittävä pinnoitettu kärki tekivät A002:sta uuden standardin porauksen käyttöalueelle. Sen lastuamisgeometria keventää lastuamista ja tehostaa lastujen poistumista. Pora on monipuolinen ja uskomattoman helppo käyttää. Se säästää aikaa ja antaa vakaan suorituskyvyn.
Kohdatessani asiakkaita, jotka yrittävät selvitä halvimmalla poralla käyttökohteissaan, korostan heille halvan vaihtoehdon mahdollista kalleutta pitkällä tähtäimellä. Vertailuissa he huomaavat, että halvemman poran tuottavuus on huonompi, sitä on vaikeampi käyttää ja vaurioitumisriski on suurempi ja, että A002 on täydellinen vaihtoehto. Yleensä käy niin, että kun asiakas on testannut poraa A002, he eivät yleensä enää koskaan käytä muuta poraa.”

Onnea ja pitkää ikää 20 vuotta täyttäneelle poralle A002!

Lisätietoja poran A002 soveltuvuudesta käyttökohteisiisi saat Dormer Prametin paikalliselta jälleenmyyjältä,
tekniseltä myyjältä tai kotisivuilta
www.dormerpramet.com

Dormer Prametin legendaarinen pora A002 on auttanut pikaterästyökalujen säilymisessä suosituimpana vaihtoehtona ympäri maailman.

Lue artikkeli Eurometalli-lehdestä