Refimex Machinery hallitsee äärimmäiset tarkkuudet ja haastavimmatkin materiaalit

Vuonna 1988 perustettu Refimex Mac-hinery Oy on kehittynyt kolmen vuosikymmenen aikana pumppujen rakentamiseen erikoistuneesta toimijasta vaativien, jopa mikronien tarkkuutta vaativien metallien sorvaus-, jyrsintä- ja koneistuspalveluiden erikoisosaajaksi.

Refimex Machineryn tarinalle luotiin pohjaa jo sata vuotta sitten, jolloin Serlachius aloitti Mäntässä pumpputuotannon. Pumppujen ympärillä oleva tuotanto on jatkunut Mäntässä näihin päiviin saakka ja tähän tekemiseen liittyen teknistä tukkukauppaa harjoittava Refimex perusti oman tuotantoyksikkönsä Mänttään vuonna 1988. 

Pumpputuotanto on edelleen osa Refimex Machineryn tuotantoa, muodostaen noin 15 % liikevaihdosta. Loppu 85 % tekemisestä muodostuu haastavista, tarkkuutta vaativista koneistuksista kaikille mate-riaaleille.

Antero Irri otti Refimex Machinery Oy:ssä toimitusjohtajan vastuut hartioilleen vuonna 2003, josta kaksi vuotta myöhemmin hän osti yrityksen itselleen. Vuonna 2010 Refimex Machineryn omistuspohja laajeni kolmen yrityksen avainhenkilön liityttyä yritykseen osakkaaksi. – Vuoden 2008 jälkeen tapahtunut Suomen talouden notkahduksen heijastusvaikutus puolitti liikevaihtomme lukuun 1,7 M€. Me emme jääneet tätä valittelemaan, vaan teimme seuraavana vuonna päätökset 1,5 M€ koneinvestoinneista. Näiden päätöksien ja omistuspohjan laajennukseen kautta saimme nopeasti kurssin ylöspäin. Kasvua on muodostunut noista päätöksistä lähtien ja viime vuonna saavutimme 40 % liikevaihdon kasvun. Tämän vuoden kasvu etenee 5 % tuntumassa, josta muodostuu noin 5,4 M€ liikevaihto, kertoo Irri.

Sitoutunut joukkue

Refimex Machineryn tuotanto tapahtuu kahdessa yksikössä. Vilppulassa 500 m2:n tiloissa operoi kolmen robotin ja viiden työstökoneen automatisoitu tuotanto. Pääpaikassa Mäntässä 1450 m2 tiloissa työskentelee loput yrityksen 30:stä työntekijästä. Työntekijöidensä osaamisesta ja sitoutumisesta Irri antaa täyden tunnustuksen. – Ihan huippuporukka. Työntekijämme sitoutuvat kiitettävästi työhönsä. Uusiin teknologioihin tartutaan innolla ja mm. uudet ohjelmat otetaan suurella mielenkiinnolla vastaan. Esimerkkinä hyvästä sitoutumisesta on yhden koneistajamme sairausloma tällä hetkellä, jonka aikana hän haluaa tehdä korvaavana työnä ohjelmisto-opiskelua ja toimien uusien työntekijöiden opastajana, kun ei kyennyt normaaleja töitään sairauslomansa takia tekemään.

– Tälle opastukselle on ollutkin lähiaikoina tarvetta, sillä kesälomien jälkeen vahvuuteemme liittyi kolme uutta osaajaa, kaksi koneistajaa ja varastotyöntekijä. Edelleen osaaville henkilöille olisi kasvuorganisaatiossamme tilaa, mutta uusien osaajien löytäminen on iso haaste.

Fokusointi haastavaan koneistukseen

Refimex Machinery on tarkasti fokusoinut osaamisalueensa kaikkeen sellaiseen tekemiseen, joita ei ole järkevää tehdä halvemman kustannustason maissa. – Pienerissä valmistettavat, muodoiltaan haastavat ja tarkkuutta vaativat kappaleet kuuluvat osaamisalueeseemme. Tällaisia ovat mm. muuttuvasäteisiä pintoja sekä hammastuksia sisältävät työt sekä erittäin tarkat ja muodoiltaan vaativat kappaleet, kuten turbiinisiivet, potkurit ja impellerit. Tämän tyyppisiä osia valmistamme mm. rakennus-, energia- ja koneenrakennusteollisuuden valmistajille sekä erilaisiin voimansiirtoa käyttäviin kohteisiin. Työstettävien kappaleiden kokoluokka tuotannossamme alkaa kahvikupin kokoisista osista maksimipainoltaan 2000 kg osiin ja maksimihalkaisijaan 1500 mm asti, valaisee Irri yrityksen ydinosaamista.

Tutkittua asiakastyytyväisyyttä

ISO 9001 ja ISO 14001 -sertifikaattien päivitys Refimex Machinery Oy:ssä tehdään elokuussa, mikä omalta osaltaan osoittaa laatuorientoituneeseen tekemiseen sitoutumista. – Laatu on tärkeä osa toimintaamme kuten myös osallistuminen asiakkaan tuotteiden valmistukselliseen tuotekehitykseen – pyrimme aina optimoimaan tekemisemme. 

– Meillä on tällä hetkellä 15 isompaa asia-kasta ja tänä vuonna laskuja on lähtenyt 35 eri paikkaan. Tältä asiakaskunnalta olemme saaneet kiitosta asiakaspalautteiden kautta. Johtamisjärjestelmän kehitysprojektin yhteydessä selvitimme myös asiakastyytyväisyyttä. Tässä Yliopiston lopputyönä toteutetussa tutkimuksessa asiakkaistamme yli puolet suositteli meitä arvosanoin 9-10, lopuilta saimme arvosanan 8. Tutkimuksessa oli kovat kriteerit ja olemme erittäin tyytyväisiä näistä oikeasti merkityksellisistä luvuista, iloitsee Irri.

Laatua huippukoneilla

– Vuodesta 2010 alkaen olemme panostaneet GIbbsCamiin ja nyt meillä on lukuisia koneistajia, jotka sillä ohjelmoivat. Näin saadaan mm. 5-akselikoneistamme kaikki tehot irti. Kaikkiaan meillä on 18 työstökonetta, joista 5 on 5-akselikoneita, vastakarasorveja meillä on myös 5 ja koneistuskeskuksia löytyy tuotannostamme kolme kappaletta.

– Teemme vaativaa työstöä ja näiden tehokkaaseen toteutukseen täytyy myös konekannan edustaa alojensa huippua. Luotamme työstökoneissa lähinnä Japanista, Saksasta ja Koreasta tulleisiin huippumerkkeihin. Halvempiakin koneita on kokeiltu, mutta kokemus on osoittanut, että noista malleista tulevat parhaat merkit. Isoilla huippumerkeillä kokonaiskustannus ja hyöty on paras, arvioi Irri.

Refimex Machinery on lähivuodet investoinut keskiarvolla 400 000 € / vuosi ja yrityksen viimeisin investointi on DMG 635V -koneistuskeskus paletinvaihtajalla.

Kehitystyö jatkuu

2–3-vuorossa hyvässä vauhdissa pyörivä tuotanto näyttää Irrin mukaan jatkuvan mukavalla kuormituksella jatkossakin. 

– Jatkamme tekemistämme samalla linjalla, jolla olemme kasvun saavuttaneet. Koneisiin investoidaan jatkossakin tasaisesti ja uskomme, että kaltaistamme vaativien koneistuksien osaajaa tulevaisuudessakin Suomessa tarvitaan ja esimerkiksi Kiinasta ostamisen buumi vähenee.

– Takana on 30 vuotta ja kehitystyö jatkuu edelleen. Nyt on esimerkiksi käynnissä lattiapintojen uusiminen sekä ulkovarastoalueen kehittämisprojekti, mikä selkeyttää mm. oikean osan etsimistä. Näin saamme myös lisää siisteyttä ja järjestystä tuotantoon. 

INFO

Refimex Machinery Oy

Antero Irri

toimitusjohtaja 

puh. 050 465 9474

www.refimexmachinery.fi

Alihankinta-messut, osasto D250