SMEC-pystysorvilla uutta vauhtia Helsingin Hammaspyörien rattaisiin

Nimensä mukaisesti hammastettaviin tuotteisiin erikoistunut Helsingin Hammaspyörä on hankkinut pyörivillä työkaluilla varustetun SMEC PL800VM -pystysorvin, joka on tuonut useita etuja yrityksen tekemiseen, mm. nopeutta ja omavaraisuusasteen nostoa.

Helsingin Hammaspyörän juuret ulottuvat 1950-luvulle. Nykyisellä nimellään yritys on toiminut vuodesta 1991. Kolmannen sukupolven edustajien Antti ja Jaakko Härkösen luotsaamana yritys on lastunnut hammaspyöriä vuonna 2007 tehdyn sukupolvenvaihdoksen jälkeen.
Vaikka yrityksen historia on pitkä, tekeminen fokusoituu edelleen alkuperäiseen konseptiin eli hammaspyörien, hammashihnapyörien, ketjupyörien ja kuljetinketjupyörien valmistamiseen. Yksittäiskappaleiden lisäksi yritys valmistaa prototyyppejä ja piensarjoja 1–100 kpl. Tilauksesta toimitetaan myös hammastettavia tuotteita kokoluokassa 20 mm – 1000 mm.
– Pystymme toimittamaan asiakkaillemme tarvittaessa hyvin nopeasti uuden hammaspyörän kuluneen tai rikkoutuneen osan tilalle. Asiakaskuntamme koostuu yksityishenkilöistä lähtien mitä erilaisimpiin yrityksiin sekä suuriin teollisiin toimijoihin asti, kertoo Antti Härkönen.
– Emme lähde pursuilemaan liian laajalle alueelle. Hammastettavat tuotteet ovat erikoisosaamistamme ja haluamme tehdä sitä mahdollisimman hyvin, vakuuttaa Härkönen ja jatkaa: – Isäni sanoi aikanaan, että hammaspyöriä työstämme vaikka koivuhalosta ja tällaisia on toteutettukin. Jopa ihmishampaiden tekemistä on meiltä kysytty, mutta se taisi olla kyllä väärinymmärrys tätä palvelusta pyytäneeltä, emmekä tätä hommaa ottaneet hoitaaksemme, naurahtaa Antti Härkönen.
– Keskittämällä tähän tarkkaan rajattuun osaamisalueeseemme pystymme toteuttamaan hammastukset laadukkaasti. Laatu on tekijä, millä pystymme kilpailemaan kiinalaisia vastaan.

Pystymallisella SMECillä monia hyötyjä
Viime vuoden toukokuussa Helsingin Hammaspyörän tuotantoa vahvistamaan saapui pyörivillä työkaluilla varustettu, 810 mm sorvaushalkaisijaan yltävä SMEC PL800VM -pystysorvi. – Olemme toimineet jo yli puoli vuosisataa ja pyrimme koko ajan kehittämään toimintaamme menestyäksemme myös jatkossa. Yksi kehitysaskel oli tämän uuden SMEC-pystysorvin hankinta. Emme halua jumiutua pelkkiin perussorveihin ajatellen, että näin on aina ennenkin tehty. Esimerkiksi SMECin pyörivät työkalut luovat uusia mahdollisuuksia tekemiseemme, sanoo Härkönen.
Uuden sorvin hankinta tuli ajankohtaiseksi manuaalisorvilla työstäneen koneistajan eläköitymisen myötä. Uuden koneen hankinnassa vuoden kestäneen pohtimisen jälkeen vaakakuppi kallistui pystysorviin.
– Nämä 660 m2:n omat tilamme ovat tehokkaassa käytössä ja pystysorvi vie vähän lattiapinta-alaa. Myös kappaleiden kiinnitys on pystysorvissa huomattavasti helpompi tehdä. Työstämme laippamallisia kappaleita eikä vaakamallisen sorvin tarjoama pituus ole meille tarpeen. Pääosin näistä syistä päädyimme pystymalliseen koneeseen, perustelee Härkönen konetyypin valintaa.
SMEC toi tälle Helsingin Tattarisuolla toimivalle alihankintakoneistamolle monia hyötyjä. – Ensinnäkin saimme osan aiemmin alihankintana tehdyistä töistä kotiutettua täällä omassa tuotannossa SMECillä tehtäväksi. Näin emme ole niin riippuvaisia muiden toimijoiden toimitusajoista ja pystymme vastaamaan nopeammin asiakkaidemme tarpeisiin. SMECin ansiosta omavaraisuusasteemme nousi ja toimitusvarmuutemme parani. SMEC toi myös tehokkuutta ja nopeutta tekemiseemme, etenkin isoissa sarjoissa ja suurissa lastunpoistotarpeissa. Myös tarkkuus parani toistuvissa töissä uuden koneen ansiosta ja koneistaja saadaan vapautettua muihin töihin, sillä aikaa kun koneistus on käynnissä, luettelee Härkönen uuden koneen hyötyjä.

SMEC ja Makrum ovat vastanneet odotuksiin
SMEC ja sen toimittaja Makrum oli aikaisemmin Helsingin Hammaspyörälle tuntematon yhtälö, mutta sekä kone että sen toimittaja ovat vastanneet odotuksiin. – SMEC sopii ominaisuuksiltaan hammaspyörien aihioiden koneistuksiin ja olemme pystyneet tekemään sillä sellaisia töitä, joita aiemmin emme ole omassa tuotannossamme pystyneet toteuttamaan. Kaiken kaikkiaan voi todeta, että hinta sekä ominaisuudet ovat SMECissä kohdallaan. Näiden ansiosta se erottui kokonaisuutena edukseen kahdesta muusta pohdinnan alla olleesta konemerkistä, arvioi Härkönen.

INFO

Helsingin Hammaspyörä Oy
Antti Härkönen
puh. 010 292 3153
hammaspyora.fi
SMEC-pystysorvista:
Makrum Oy
puh. 010 239 3388
makrum.fi