Tekopa kehittää ja kehittyy

Alihankintakonepaja Te­kopa Oy on ottanut vajaan parin vuoden aikana mittavia kehitysaskeleita. Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä vetovastuun ottivat yrityksessä pitkään työskennelleet toimitusjohtajan vastuut viime vuoden helmikuusta asti kantanut Marianne Vepsäläinen sekä tuotantopäälliköksi nimitetty Jarno Hell­gren. Uuden kaksikon komennossa Tekopa on laittanut alulle merkittäviä kehityshankkeita, josta ensimmäisenä koneinvestointina tänä kesänä hankittiin rivistöön uusi Quaser MV214P -koneistuskeskus.

Vuonna 1995 toimintansa aloittanut Tekopa Oy on edelleen Virtasen ja Suntioisen perheen omistuksessa, mutta vetäjiensä ikäännyttyä oli aika siirtää vastuut nuoremmille osaajille.
– Vaikka meillä kummallakin, minulla ja Jarnolla, oli pitkä taival kuljettuna Tekopan palveluksessa, vetovastuun ottaminen oli suuri muutos. Kyllä asiat hieman yöuniinkin hiipivät – miten jatkossakin saamme yrityksen menestymään ja 13 osaavaa työntekijäämme työllistettyä. Vaikka siihen heti alkumetreille tuli korona-aikakin, homma on lähtenyt hyvin liikkeelle. Koronan alussa töitä oli yllättävänkin hyvin, mutta kesäloman jälkeen oli pieni hieman seesteisempi jakso. Pian syksyllä tilanne alkoi taas piristymään, ja sen jälkeen on ollut todella hyvin töitä. Tälläkin hetkellä tilauskantaa on jopa kuukausiksi eteenpäin, mikä on melko harvinaista alihankintasektorilla, iloitsee toimitusjohtaja Marianne Vepsäläinen.


Monta kehityshanketta päällä

Perinteisellä metalliteollisuuden tyyssijalla Karkkilassa toimiva Tekopa kehittää uusien vastuunkantajiensa toimesta yritystä kokonaisvaltaisesti. Vuosien varrella Vepsäläiselle ja Hellgrenille on kehittynyt mieliin kehittämisajatuksia, joita he nyt pääsevät toteuttamaan. – Meillä on täällä omat noin 2000 m2 tuotantotilat, jonka layoutia laitamme pikkuhiljaa uuteen uskoon. Muun muassa kokoonpanotöille, joille on koko ajan enemmän kysyntää, tulee oma linjansa. Myös työolosuhteisiin ja ergonomiaan kiinnitetään huomiota. Valaistus vaihdetaan LED-valoihin ja parempaa ergonomiaa haetaan muun muassa uusilla työpöydillä. Myös uusi ERP-järjestelmä ollaan pikkuhiljaa saamassa valmiiksi. Niin ikään koneinvestoinnit ovat keskiössä, valaisee Vepsäläinen.


Luotettava Quaser poiki toisen Quaserin

Tekopalla on tällä hetkellä kahdeksan sorvia ja viisi työstökeskusta. Tällä arsenaalilla palvellaan vuositasolla laajasti eri toimialoja edustavia 30–40 asiakasta, joille tehtävistä töistä muodostuu noin 1,3 M€ liikevaihto. Uusin vahvistus työstökeskusarsenaaliin on Quaser MV214P. – Tuotannossamme on jauhanut erittäin luotettavasti Quaserin koneistuskeskus jo vuodesta 2004 ja se toimii edelleen yhtenä tehokoneenamme. Myös maahantuojan Cron-Tekin jälkimarkkinointitoimet ovat sujuneet esimerkillisesti. Nämä erittäin hyvät kokemukset johtivat toisen Quaserin hankintaan, perustelee tuotantopäällikkö Hellgren merkkivalintaa.

Uudella Quaser MV214P -koneistuskeskuksella työstettyjä osia. Uusi kone poisti Tekopalta koneistuskeskusosaston pullonkaulan ja toi lisää nopeutta sekä tehokkuutta tuotantoon.


Quaser poisti pullonkaulan

Tekopa on erikoistunut lähinnä alle 100 kg kokoisten kappaleiden koneistukseen laajasti eri materiaaleille muoveista kaikentyyppisiin teräksiin. Sarjakoot ovat protoista tyypillisesti noin sataan asti, mutta tuotannossa on työstetty sarjoja tuhansiin kappaleisiin saakka. Sorvaushalkaisijat liikkuvat alueella 4–700 mm, työstökoneilla ylletään kokoluokkaan x = 1500 mm, y ja z = 700 mm. Yrityksen järeintä kaliberia edustaa kääntyvällä karapäällä varustettu monitoimisorvi kokoluokkaan 1200 mm x 1200 mm asti.
Lisää kapasiteettia kasvavaa työkuormaa purkamaan toi Quaser MV214P. Uuteen 3-akseliseen koneeseen asennettiin lisävarusteena NC-pyöröpöytä, joka koneen neljäntenä akselina monipuolistaa ja nopeuttaa tuotteiden valmistusta. – Quaser poisti koneistuskeskusosastomme pullonkaulan, joka on muodostunut tämän vuoden aikana. Näkee, että Quaserin uusin malli on kehittynyt, sillä se on tuonut kasvaneen kapasiteetin lisäksi myös lisää nopeutta tuotantoon. Paljon lisäarvoa tuo myös se, että nyt meillä on kaksi Quaseria rivissä, jolloin kummankin koneen kapasiteetti on helposti hyödynnettävissä, arvioi Hellgren.


Koneinvestoinnit signaali asiakaskunnalle

– Koneinvestoinnit ovat myös signaali ­asiak­kaillemme, että haluamme kehittää prosessejamme vastaamaan asiakkaidemme tarpeisiin entistä tehokkaampana toimijana. Esimerkiksi uusi Quaser ja sen tuoma lisäkapasiteetti ja -tehokkuus huomattiin heti alkumetreillään asiakaskunnassa ja sen ansiosta saimme jo uusia töitä, kertoo Vepsäläinen.
– Uudet koneet ovat omiaan myös pitämään työntekijöillemme tekemisen mielekkäänä ja näin ollen myös pitämällä heidän motivaatiotasonsa korkeana.


Uusi monitoimisorvi kiikarissa

Vepsäläisen mukaan uusi monitoimisorvi oli ensin hankintalistalla, mutta nopeaan toimitukseen saatu Quaser ehti ensin.
– Quaserin toimitus meni kaikin puolin hyvin. Juuri tarpeitamme vastaava koneistuskeskus löytyi Cron-Tekin valikoimista varastokoneena ja saimme sen todella nopeasti tänne. Myös asennus ja koulutus sujuivat mutkitta, joten kone saatiin nopealla aikataululla tuottavaan työhön, kiittelee Hellgren.
– Monitoimisorvin hankintaa ei ole suinkaan unohdettu, vaan sitä ollaan tässä jo tiukasti kartoittamassa. Lähiaikoina siitäkin päätös tehdään, sanoo Vepsäläinen.


Kokonaisuuksia kokoonpantuna joustavasti ja nopeasti

– Vahvuutemme ovat joustavuus, nopeus ja luotettavuus. Pienenä toimijana pystymme vastaamaan asiakaskunnan tarpeisiin hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Lisäksi jatkossa entistä kokonaisvaltaisemmin, sillä panostamme yhä enemmän kokonaisuuksien tuottamiseen. Karkkila on monimuotoinen metalliteollisuuden keskus, ja alueen yrittäjät puhaltavat yhteen hiileen. Tämän ansiosta pystymme tuottamaan joustavasti ja nopeasti esimerkiksi hitsattuja ja pintakäsiteltyjä osia, jotka kokoonpannaan tuotannossamme omassa sille varatussa kokoonpanolinjassa, valaisee Vepsäläinen ja jatkaa: – Tällä kokonaisuudella ja halullamme investoida uusiin koneisiin sekä kehittämällä tekemistämme kokonaisvaltaisesti pyrimme kasvattamaan asiakaskuntaamme ja hakemaan sitä kautta maltillista kasvua tulevaisuudelle.

Tekopa Oy
Marianne Vepsäläinen
toimitusjohtaja
puh. 0400 478 322
www.tekopa.fi

Quaserista:
Cron-Tek Oy
Kari Koski
myyntijohtaja
puh. 0400 794 349
www.crontek.fi

– Koneinvestoinnit ovat signaali asiakkaillemme, että haluamme kehittyä ja kehittää toimintaamme, kertovat tuotantopäällikkö Jarno Hellgren ja toimitusjohtaja Marianne Vepsäläinen uuden Quaserin äärellä.

Lue artikkeli Eurometalli-lehdestä