Wemasto Oy haluaa kehittää alan toimintatapoja ja muuttaa mielikuvia: ”Ei pelkästään savuisessa pajassa murjottamista”

Wemaston tahtotila on kehittää hitsauksen työmenetelmiä ergonomian ja mielekkyyden parantamiseksi. Myös omaa toimintaa kehitetään innokkaasti ja esimerkiksi viime vuonna toteutetulla toiminnanohjausjärjestelmän uusimisella saatiin tehokkuutta liiketoimintaan.  

Wemasto Oy on prosessiteollisuuden putkistojen esivalmistukseen, asennuksiin ja kunnossapitoon erikoistunut perheyritys, jonka toiminta on vähitellen siirtynyt nuoremman sukupolven johdettavaksi. Samalla on tehty monia strategisia linjauksia yrityksen toiminnan kehittämiseksi.

– Aikoinaan töitä tehtiin alihankintana muutamalle isommalle toimijalle ja laman aikana kävi selväksi, ettei kaikkia munia kannata laittaa yhteen koriin. Siksi lähdimme hakemaan uudella strategialla töitä eri sektoreilta ja se on selvästi tuottanut tulosta, toimitusjohtaja Niko Perttola kertoo.

– Nykyään toteutamme putkistojen ja laitteistojen asennuksia esimerkiksi kylmäteknisiin järjestelmiin, energiateollisuuden voimalaitoksiin ja elintarviketeollisuuteen. Lisäksi meillä on oma konepaja, jossa pystymme esivalmistelemaan kappaleita ennen asennusta, hitsauskoordinoija ­Vesa Perttola toteaa.

Wemaston tavoitteena on olla mukana isoissakin teollisuuden projekteissa. Niiden saavuttamiseksi yritys on koonnut ympärilleen kattavan kumppaniverkoston. 

– Itse ei kannata koittaa tehdä kaikkea, vaan koemme, että hyvässä verkostossa on voimaa, Niko painottaa.

Halu kehittää alan käytäntöjä

Wemaston tekemisen asennetta kuvaa erinomaisesti pyrkimys mennä eteenpäin ja se kehittää toimintaansa aktiivisesti. Yrittäjillä on halu kehittää alan käytäntöjä laajemminkin.

– Olemme viime vuosina muun muassa toteuttaneet useita sertifiointeja, joiden ansiosta pystymme palvelemaan asiakkaitamme monipuolisemmin ja laadukkaammin. Meillä on myös kova tahtotila kehittää uusia työmenetelmiä ja tuoda tietynlaista automatisointia näihin töihin, sillä rehellinen pajatyö on aika kovaa ja kuluttavaa hommaa, Niko kertoo. 

  Haluamme kehittää jonkinlaisen mekanisoidun hitsausmenetelmän, jossa työntekijän ei tarvitsisi tehdä niin paljon käsin, vaan työ olisi enemmän laitteen operoimista ja vahtimista. Sillä tavalla saataisiin helpotettua työtä ja parannettua työergonomiaa sekä sitä kautta myös työn mielekkyyttä, ­Vesa lisää.

Muutokset ovat tärkeitä myös nuorten houkuttelemiseksi alalle.

  Selvästikään nämä työt eivät houkuttele nuoria. Me haluamme kehittää toimintaamme siten, että saataisiin nuoria kiinnostumaan alasta ja pystyttäisiin kääntämään mielikuva sellaiseksi, ettei tämä työ ole pelkästään jossain savuisessa pajassa murjottamista, Vesa toteaa.

Adminetillä parempi ote liiketoimintaan

Viime vuonna Wemastolla kehitettiin myös yrityksen toiminnanohjauksen menetelmiä, kun tapaaminen Admicomin edustajan kanssa avasi yrittäjien silmät silloisten ohjelmistoratkaisuiden puutteista.  

  Asioita läpikäydessämme näimme selvästi, ettei vanha järjestelmämme ollut enää tätä päivää. Ilmi tuli paljon asioita, jotka tulisivat nopeuttamaan, tehostamaan ja helpottamaan omaa työtämme, Niko ­kertoo. 

Adminet on auttanut yrittäjiä saamaan paremman otteen liiketoimintansa hallintaan. 

  Nyt mitään töitä ei jää laskuttamatta ja pystymme helposti seuraamaan, kuinka paljon mihinkin projektiin on mennyt aikaa, ­Niko kertoo.

Myös ostoja pystytään tekemään täsmällisemmin ja ohjaamaan ne helpommin laskutukseen.

  Aiemmin sihteerimme kävi läpi paperisena saapuneet laskut ja laittoi ne maksuun. Nyt kun ostolaskut saapuvat sähköisesti ja tarkastamme ne itse, pystymme reagoimaan mahdollisiin virheisiin. Voi vain arvailla, kuinka paljon virheitä on ennen jäänyt huomaamatta, Vesa pohtii.

Nyt olemme astuneet nykyaikaan

Adminet on tuonut uudenlaista tarkkuutta myös projektien ja yrityksen talouden seurantaan.

  Adminetistä näkee nopeasti, paljonko projektiin on mennyt työtunteja ja materiaaleja sekä ollaanko ylipäätään plussalla vai miinuksella. Mielestäni on äärimmäisen tärkeää, että pystymme myös dokumentoimaan työt tarkasti ja saamme tulevia töitä varten tietoa edellisten toteumista, Vesa korostaa.

  Parantuneen seurannan ansiosta pystymme yritystasolla katsomaan tosi helposti myös eteenpäin ja talouden seuranta on sujuvaa, Niko toteaa.

Yrittäjät saivat vastuulleen monia uusia asioita yrityksen pitkäaikaisen sihteerin siirryttyä uusien haasteiden pariin. Vesan mukaan korvaavan henkilön palkkaamista ei kuitenkaan ole tarvinnut miettiä:

  Järjestelmien kehittyminen muuttaa tällaisissa pienemmissä yrityksissä hyvinkin paljon tarvetta toimistohenkilölle. Maaliskuussa sihteerimme hakeutui uusiin tehtäviin, mutta hänen työnsä olivat Adminetin myötä selvästi vähentyneet, joten olemme pystyneet itse hoitamaan jäljelle jääneet asiat.  

– Nyt näemme helposti ja nopeasti ­reaaliaikaisen tilanteen sekä säästämme aikaa monista aiemmin työläistä työvaiheista. Tuntuu, että nyt olemme astuneet nykyaikaan myös järjestelmäpuolella, Niko ­toteaa.

INFO

Wemasto Oy

Niko Perttola

puh. 040 531 0679

niko.perttola@wemasto.fi

www.wemasto.fi

Admicom Finland Oy

Jarmo Räihä

puh. 050 599 4104

jarmo.raiha@admicom.fi

www.admicom.fi