WTO 40 vuotta

Maailman johtava sorvin pyörivien työkalujen valmistaja WTO saavutti komean 40 vuoden iän tänä vuonna. WTO on Suomessakin tunnettu erityisesti korkeasta laadustaan ja Quickflex®-työkalujen erinomaisesta käytettävyydestä. Quickflex®-pitimiin liittyen ei Suomen asiakkailta ole tullut ainuttakaan reklamaatiota, ja totesipa eräs asiakkaamme ensimmäisen Quickflexin ostettuaan, että nyt ensimmäistä kertaa he pystyvät käyttämään sorviaan oikeasti myös jyrsinnässä. Ei siis ole ihme, että WTO on kasvanut ja kehittynyt vuosi toisensa jälkeen.


Historiikki

Werner Tschiggfrei perusti WTO:n läntisen Saksan Offenburgiin vuonna 1983 ja palkkasi kolme työntekijää. Nimi WTO johdettiin perustajan ja kotipaikan nimien alkukirjaimista. Yrityksen ensimmäiset tuotteet olivat koneistuskeskuksille tarkoitetut monikarapäät. WTO:ta pidettiinkin alusta lähtien monikaraisen porauksen edelläkävijänä, ja WTO onkin toistuvasti tuonut alan teknologiaan uusia innovaatioita.

Vuonna 1987–1990 syntyi ensimmäinen sukupolvi sorvin revolverin pyöriviä työkaluja ja se olikin maailman ensimmäinen modulaarinen järjestelmä sorvauskeskuksiin. Tässä vaiheessa WTO keskittyi ainoastaan pyöriviin työkaluihin ja jo aikaisessa vaiheessa 1990-luvun alussa WTO toi markkinoille myös Capto-pitimet. 2000-luvun alkuvuosina tuotevalikoima laajeni pitkäsorvausautomaattien pyöriviin työkaluihin, toisen sukupolven pyöriviin työkaluihin sekä sorvin revolverin kiinteisiin pitimiin vakiomalleina ja Captoina. 

2010-luvun vaihteessa Suomen Terätuonti aloitti WTO:n maahantuonnin, ja vuonna 2011 julkaistu Quickflex®-järjestelmä on asiantuntevan paikallisen myyntitiimin, laatunsa ja käytettävyytensä ansiosta siivittänyt myynnin tasaista kasvua. Quickflex® on vielä tänäkin päivänä ainoa markkinoilla oleva työkalujärjestelmä, jossa voi käyttää saumattomasti pikavaihtoadapte­reja ja ER-holkkeja yhdessä.

Power skiving -menetelmän kehittyessä WTO kehitti oman skiving-työkalun sorvin revolvereihin. Työkalu itsessään ei ole rajoittava tekijä, mutta valikoima on vielä varsin rajallinen johtuen haasteesta saada sorvin kara ja revolveri synkronoitua riittävän tarkasti kovilla pyörimisnopeuksilla. Vuonna 2019 WTO aloitti Coolspeed®-leikkuunesteturbiinin myynnin oman brändinsä alla ja myöhemmin WTO osti Coolspeed-yhtiön koko osakekannan. Samaan aikaan julkaistiin vielä modulaarinen Nanoflex®-pikavaihtojärjestelmä pitkäsorvausautomaattien pyöriviin työkaluihin. Vuonna 2023 Quickflex®-järjestelmän läpijäähdytetyt työkalut ovat alkaneet uusiutua. Uudet versiot kestävät 100bar:n paineen ja niitä voidaan käyttää myös kokonaan ilman jäähdytystä.

Vuonna 1991 nykyinen toimitusjohtaja Sascha Tschiggfrei tuli mukaan yrityksen toimintaan. Hänen myötään alkoi yrityksen kansainvälistyminen, kun WTO USA perustettiin vuonna 1995. Se oli alkusysäys yrityksen kasvulle maailmanlaajuiseksi markkinajohtajaksi. Kasvu on ollut jatkuvaa. Viimeisimpänä WTO investoi 40 miljoonaa euroa älytehtaan rakentamiseen pääkonttorin yhteyteen Saksan Ohlsbachiin.

WTO:n palveluksessa on juhlavuonna 2023 yli kolmesataa osaavaa työntekijää eri puolilla maailmaa sekä ammattitaitoinen ja motivoitunut jälleenmyyjäverkosto. He rakentavat yrityksen menestystä ja ansaitsevat kiitoksen hienosta työstään.

Kirjoittaja
Suomen Terätuonti Oy
Aki Mäki
aki.maki@stt.as
www.suomenteratuonti.fi